Młodzi ludzie z Tektury bezinteresownie karmią bezdomnych, organizują wystawy, koncerty i spotkania z intelektualistami. Jednak ich niesztampowe akcje kłują w oczy zapatrzonych w tradycję radnych PiS, a urzędnicy ZNK postanowili Tekturę eksmitować
[ Dodano: 2011-12-19, 06:53 ] 13.12.11r wieczorem w Lublinie po tzw. "Manifestacji antykomunistycznej" organizowanej przez ONR, grupa nacjonalistycznych bojówkarzy zaatakowała centrum kultury niezależnej Tektura. Obrzucili front budynku kamieniami i butelkami.
Bojówkarze krzyczeli m.in.: "Raz sierpem i młotem czerwoną hołotę" i wrzeszczeli o "lewackich śmieciach". Jeden z nich miał szalik z zalegalizowanym niedawno przez sąd krzyżem celtyckim.
Warto wspomnieć także, że władze miasta od jakiegoś czasu próbują odebrać budynek prowadzącym Tekturę aktywistom. Zarząd Nieruchomości Komunalnych szykuje wniosek o eksmisję przy poparciu prezydenta miasta i radnych PiS. Aktywiści zapowiadają, że nie opuszczą lokalu dopóki nie wynegocjują z miastem alternatywnej przestrzeni.
_________________ (A)
Prawdziwie wolny jestem jedynie wtedy, kiedy równie wolni są wszyscy ludzie, którzy mnie otaczają. (...) Dopiero wolność innych czyni mnie naprawdę wolnym.