Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Olimpiada w kolorze krwi
Autor Wiadomość
FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-08-07, 13:05   

Chiny nie p[owinny oprganizowac olimpiady.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-08-07, 13:28   

Niestety nikt juz decyzji o olimpiadzie w Chinach nie cofnie :evil:

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-08-09, 12:26   

www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-08-13, 10:45   

Cytat:
Olimpijska szopka: Dziewczynka oszukana, ognie bardzo sztuczne

Prawdziwa śpiewaczka (po prawej) komunistom wydała się za brzydka (Fot. za dailymail.co.uk)

Chińczycy chcieli, żeby wszystko podczas igrzysk było perfekcyjnie. I było. Dopóki nie zadawaliśmy zbędnych pytań.
Chińskie władze zadbały o to, żeby podczas olimpiady zagraniczni goście byli zachwyceni. Wyłapano muchy, zabrano z ulic auta, zakazano jeść psy, nakazano się uśmiechać. Pekin zamienił się w krainę szczęśliwości, którą odrobinę uważniejsi obserwatorzy okrzyknęli wielką wsią potiomkinowską.

Nikt jednak się nie spodziewał, że prymitywne mistyfikacje nie ominą nawet kosztującej grube miliony ceremonii otwarcia igrzysk. Zakulisowe szczegóły, które podają światowe media, są tak żałosne, że aż śmieszne.

Pamiętacie śliczną dziewczynkę z kucykami śpiewającą patriotyczną pieśń w czasie wnoszenia flagi? Ona wcale nie śpiewała. Poruszała tylko ustami. Naprawdę słyszeliśmy głos innej dziewczynki, którą schowano za sceną, bo była za brzydka, żeby ją pokazać światu. Mistyfikację, ku uciesze całego świata, ujawnił Chen Qigang, reżyser muzyczny całego spektaklu:

Mała Yang [7-latka, która w rzeczywistości śpiewała – MW] nie została pokazana dlatego, że chcieliśmy stworzyć właściwe wrażenie, myśleliśmy o tym co najlepsze dla naszego kraju. Przyczyną był interes narodowy.

Dziecko przed kamerą powinno wyjść bez skazy na wyglądzie, w uczuciach i ekspresji. Lin Miaoke [9-latka, którą oglądaliśmy w TV – MW] jest wspaniała pod tym względem. Ale jeśli chodzi o głos, Yang Peiyi jest doskonała, pod tym względem w naszym zespole była pełna zgoda.

Interes narodowy... Cóż, dziś fragment ceremonii, który miał pokazać wielkość Chin Ludowych, jest już przedmiotem tysięcy żartów w internecie.

Ale dziewczynka to nie wszystko. Nawet sztuczne ognie były bardziej sztuczne, niż być powinny! Część pokazu wygenerowano komputerowo i wklejono do widowiska, które pokazano światu. Gdyby sprawa dotyczyła Polaków, zaczęłabym się już obawiać o autentyczność medali!

Żarty żartami, najtragiczniejsze składowe farsy, którą oglądamy, pewnie i tak nigdy nie wyjdą na jaw. Na własne życzenie zostaliśmy statystami w tym przedstawieniu. Widać do Zachodu nie dotarło jeszcze, że w Państwie Środka tylko dziury po kulach są w 100 procentach prawdziwe.
pardon.pl

Cytat:
Protest w Pekinie, blokada Parku Kultury Etnicznej Chin
Students for a Free Tibet
dziś (13 sierpnia 2008)
fot. http://www.flickr.com/pho...57606698160270/
Pekin – o godzinie 12:30 czasu lokalnego pięciu aktywistów zablokowało główne wejście do Park Kultury Etnicznej Chin znajdującego się na południowym krańcu Parku Olimpijskiego, gdzie pokazywana jest wystawa pokazująca kulturę Tybetu. Mieli na sobie koszuli z napisem „Free Tibet” i trzymali transparent z napisem „Tybetańczycy umierają za wolność”. Niedaleko dwóch działaczy rozwiesiło transparent z napisem „Frez Tibet” na kładce dla pieszych – zostali natychmiast aresztowani przez służby bezpieczeństwa.

Sześciu działaczy protestujących przy bramie do parku zostało zatrzymanych po około pięciu minutach.

Aresztowani to: Pema Yoko, (25lat) z Wielkiej Brytanii; Amerykanie: Tom Cohen, (41 lat); Martin Thomas, (36 lat); Jennifer Kirby, (30 lat); Jene DeSpain, (31 lat); James Brady, (41 lat); Bani Campozano, (20 lat); oraz Jonathan Fox, (29 lat) ich miejsce pobytu pozostaje nieznane.

Więcej informacji wkrótce…

ratujtybet.org

Cytat:
Protybetański protest w pobliżu wioski olimpijskiej
Ośmiu działaczy amerykańskiej grupy Studenci na rzecz Wolnego Tybetu zostało zatrzymanych w środę przez chińską policję, gdy usiłowali zorganizować akcję protestu w Pekinie niedaleko wioski olimpijskiej

Jak podaje agencja Kyodo, dwóch demonstrantów zawiesiło na ogrodzeniu pobliskiego parku transparent z napisem "Wolny Tybet". Część grupy spięła się kajdankami, tworząc łańcuch ludzki przy bramie parku. Dwóch działaczy kilka metrów dalej rozwiesiło tybetańską flagę.

Chińska policja interweniowała natychmiast. Wśród zatrzymanych przez funkcjonariuszy służb bezpieczeństwa znalazło się pięciu Amerykanów i Japonka, mieszkająca na stałe w Wielkiej Brytanii.

Poturbowany przez chińskich funkcjonariuszy i na krótko zatrzymany został też reporter brytyjskiej telewizji ITN usiłujący sfilmować zajście. John Ray stawiał opór policjantom - został rzucony na ziemię i potraktowany brutalnie.

Organizacja Studenci na rzecz Wolnego Tybetu usiłowała w ostatnim tygodniu zorganizować w Pekinie co najmniej dwie inne demonstracje w sprawie Tybetu. Chińskie władze udaremniły te próby. Dwóch uczestników protestu zostało deportowanych z Chin.

PAP
rp.pl

Cytat:
Chińskie wojsko podejrzane o postrzelenie dwóch Tybetanek
wczoraj (12 sierpnia 2008)
Dwie kobiety: Sonam Wangmo (22) z miasteczka Tseni, Okręg Dolne Ngawa – kelnerka w herbaciarni oraz Zhang Yeying (28) z Gyarong (chiń.: Jiarong), Tybetańska Prefektura Autonomiczna Kardze w Khamie (chińska prowincja Syczuan), zostały postrzelone około 16:30 w drodze do klepu z telefonami komórkowymi. Sonam Wangmo została raniona w ramię a Zhang Yeying w rękę.

Informator Free Tibet Campaign rozmawiał z naocznymi świadkami, którzy twierdzą, że słyszeli cztery lub pięć strzałów, które padły z pobliskiego budynku, zamieszkanego przez chińskie wojsko. Tybetańczycy, którzy próbowali pomóc kobietom, mówili, że krótko po tym, jak padły strzały na miejscu zdarzenia pojawili się chińscy żołnierze. Świadkowie informują, że chińskie wojsko utrzymuję, że strzały oddano omyłkowo. Kobiety zostały odwiezione do Szpitala Publicznego Okręgu Ngawa. Brak informacji na temat stanu ich zdrowia.

Mieszkańcy Ngawa są zastraszeni. Od 1 sierpnia od 19-tej obowiązuje godzina policyjna. Jej przestrzegania pilnuje pięciokrotnie większa liczba żołnierzy niż normalnie stacjonuje w mieście. Nie wiadomo czy są to oddziały Armii Ludowowyzwoleńczej czy Zbrojnej Policji Ludowej.

Działania wykraczają poza granice miasta Ngawa. Naoczni świadkowie informują, że wojsko przeprowadzające ćwiczenia (na zdjęciu) na łąkach, wykorzystywanych jako pastwiska przez tybetańskich koczowników z pobliskich wsi Jadhe i Chushu, niszczy uprawy i trawę.
Władze Okręgu Ngawa, zostały zaproszone, by obserwować ćwiczenia.
ratujtybet.org

Cytat:
ZAKAZANE TYBETAŃSKIE FLAGI OBECNE W PEKINIE OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA IGRZYSK, ZATRZYMANO 25 OSÓB
Lista zatrzymanych/aresztowanych!
Za SFT podajemy listę aresztowanych/deportowanych aktywistów, stan na 11 sierpnia:

Łączna liczba aresztowanych/deportowanych: 24
Amerykanów: 12
Kanadyjczyków: 8
Europejczyków: 4

Imiona:

Phill Bartell, US
Tirian Mink, US
Iain Thom, UK
Lucy Marion, UK
Kalaya'an Mendoza, US
Jonathan Stribling-Uss, US
Cesar Maxit, US/Argentina
Chemi Dolkar, US
Evan Silverman, US
Diane Demes, Germany
Diane Gatterdam, US
Joan Roney, US
Chris Schwartz, Canada
Padma-Dolma Fielitz, Tibet/Germany
John Hocevar, US
Adam Zenko, US
Noel Hidalgo (noneck), US
Maude Cote, Canada
Steven Anderson, Canada
Jasmine Freed, Canada
Paul Christopher Baker, Canada
Michael Hudema, Canada
Denise Ogonoski, Canada
William Nelson, Canada
10 sierpnia 2008

ZAKAZANE TYBETAŃSKIE FLAGI OBECNE W PEKINIE OD MOMENTU ROZPOCZĘCIA IGRZYSK, ZATRZYMANO 25 OSÓB

Organizacja STUDENTS FOR A FREE TIBET realizuje swoje przedolimpijskie hasło: „PEKIN: JESTEŚMY GOTOWI” organizując codziennie pokojowe akcje na rzecz wolności Tybetu w samych Chinach w trakcie Igrzysk w Pekinie. W związku z protestami chińskie służby bezpieczeństwa zatrzymały dotychczas 25 osób.

Niedziela 10 sierpnia:
Tybetanka z Niemiec Padma-Dolma Fielitz oraz obywatel Kanady protestowali z flagą Tybetu niedaleko Placu Tiananmen. Kiedy chińskie służby bezpieczeństwa usiłowały wydrzeć flagi, Padma była ciągnięta po ziemi. W tym samym czasie trzech aktywistów zostało aresztowanych podczas próby rozwinięcia transparentu z napisem „Tybetańczycy giną za wolność”.
Przed akcją, Padma-Dolma powiedziała: „nie ma słów, by opisać straszliwe cierpienia mojego narodu – chiński rząd bez przerwy miażdży Tybetańczyków, podczas gdy oni nie pragną niczego więcej niż przywrócenia im podstawowych praw i wolności. Tybetańczycy są zabijani, uciszani i usuwani na dalszy plan, nasza droga religia ginie, ponieważ chiński rząd próbuje zatrzeć każdy ślad tybetańskiej tożsamości. Protestuje dziś, by powiedzieć całemu światu, że, podczas gdy wpatruje się on jak zahipnotyzowany w chińską Olimpiadę, moi rodacy są miażdżeni butem chińskiego ucisku.”

Zdjęcia wysokiej rozdzielczości: http://s3.amazonaws.com/f...ijing081008.zip
Więcej informacji: http://freetibet2008.org/...tibetanprotest/

Aresztowane osoby: Padma-Dolma Fielitz (21 lat) z Niemiec, Adam Zenko (35 lat) z USA, Maude Côté (28 lat) i Steve Andersen (28 lat) z kanady oraz Jon Hocevar (40 lat) z USA – współzałożyciel Students for a Free Tibet, brał udział w protestach w Moskwie, kiedy Chinom przyznawano Olimpiadę.

Dzisiejszy protest jest pierwszym z udziałem Tybetańczyka od rozpoczęcia Igrzysk Olimpijskich. W obawie przed protestami chiński rząd starał się usunąć Tybetańczyków z Pekinu i nie dopuścić do przyjazdu do Chin Tybetańczyków żyjących na wygnaniu.

Aktywiści aresztowani podczas próby rozwieszenia transparentu to: Jasmine Freud (28 lat), Paul Baker (29 lat), Denise Ogonoski (26 lat), Mike Hudem (32 lat) z Kanady.

Sobota 9 sierpnia:
Pierwszego dnia Igrzysk pięciu aktywistów zorganizowało protest na pilnie strzeżonym Placu Tiannanmen w Pekinie. Cztery osoby owinięte w tybetańskie flagi leżały na chodniku pozorując własną śmierć, jedna osoba opowiadała o sytuacji w Tybecie.

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości:
http://s3.amazonaws.com/f...otest080908.zip
Więcej informacji: http://freetibet2008.org/globalactions/tsquare/

Pięć osób zostało aresztowanych 10 minut po rozpoczęciu akcji. Są to: Christopher Shwartz (24 lata) z Kanady, David Demes (21 lat) z Niemiec oraz Diane Gatterdan (55 lat), Evan Silverman (31 lat) i Joan Roney z USA.

Tego samego dnia dwie osoby rozwinęły flagę Tybetu podczas zawodów jeździeckich w Hongkongu, po czym zostały przykryte matami i wyprowadzone na zewnątrz.
Uczestnicy protestu to: Matthew Browner-Hamlin (26 lat) oraz Brianna Cotter (27 lat) z USA.

Więcej informacji: http://freetibet2008.org/...-olympic-event/

Strażnicy wyprowadzili także studentkę Uniwersytetu hongkońskiego, Christinę Chan, kiedy rozwinęła na trybunach flagę Tybetu.

Piątek 8 sierpnia:
Na godzinę przed ceremonią otwarcia Igrzysk trzech aktywistów rozwinęło tybetańskie flagi w pobliżu wejścia do „ptasiego gniazda”.

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości:
http://s3.amazonaws.com/f...vist_photos.zip
Więcej informacji: http://freetibet2008.org/...teamtibetflags/

Trzy osoby zostały aresztowane i deportowane z Chin to: Jonathan Stribling-Uss (27 lat), Cesar Maxit (32 lata) oraz Kalaya’an Mendoza (29 lat) z USA.

Środa 6 sierpnia:
Pierwszy protest odbył się dwa dni przed rozpoczęciem Igrzysk w Pekinie. Czterech działaczy organizacji Students for a Free Tibet rozwiesiło transparent z napisem „Jeden świat, jedno marzenie, wolny Tybet” w języku angielskim i chińskim na latarni w sąsiedztwie „ptasiego gniazda” – głównego stadionu olimpijskiego w Pekinie.

Zdjęcia w wysokiej rozdzielczości: http://s3.amazonaws.com/f...er_08_06_08.zip
Więcej informacji: http://freetibet2008.org/globalactions/birdsnest/

Cztery osoby zostały aresztowane i deportowane z Chin to: Kain Thom (24 lata) i Lucy Marion (23 lata) z Wielkiej Brytanii oraz Phill Bartell (34 lata) i Tiran Mink (32 lata) z USA.

Więcej informacji: www.freetibet2008.org, www.ratujTybet.org
Kontakt: piotr@ratujtybet.org

Program Tybetański Fundacji Inna Przestrzeń www.ratujTybet.org działa od 2007 roku, jest członkiem International Tibet Support Network, międzynarodowej koalicji zrzeszającej różne organizacje na całym świecie, które jednomyślnie uznają Tybet za państwo okupowane i podejmują aktywne działania na rzecz zakończenia pogwałceń praw człowieka w Tybecie oraz przywrócenia Tybetańczykom możliwości korzystania z uznanych międzynarodowych praw do decydowania o własnym statusie politycznym, ekonomicznym, społecznym, religijnym i kulturowym. www.tibetnetwork.org
ratujtybet.org
Cytat:
Aktywistka grupy Studenci na rzecz Wolnego Tybetu z Kanady opisuje w jaki sposób, nawet w czasie trwania Igrzysk Olimpijskich, chińska bezpieka inwigiluje niepokornych.

Szymon Gebert: możesz się przedstawić, powiedzieć w kilku słowach o swojej organizacji i Twojej w niej roli?
Maude Cote: mam 28 lat, z zawodu jestem prawniczką i od 10 lat członkinią grupy Studenci na rzecz Wolnego Tybetu. Naszym celem jest możliwie największe nagłośnienie dramatycznej sytuacji w Tybecie, a w ostatecznym rozrachunku sprawienie, że Tybet - jako wolny kraj - będzie miał chociażby prawo do startu w Igrzyskach Olimpijskich. Wielu z nas przyjechało teraz do Pekinu, aby mówić za tych, którym przyjazdu zabroniono, jak chociażby moja koleżanka, która wizę dostała, ale została zawrócona na lotnisku w Pekinie - straciła kilka tysięcy dolarów tylko dlatego, że jej ojciec jest z Tybetu.
W ostatnich dniach było o was bardzo głośno. Wczoraj przeprowadziliście protest na placu Tiananmen, dwa dni wcześniej przy stadionie olimpijskim Orle Gniazdo. Te protesty trwały kilka minut, potem chińska policja zatrzymywała aktywistów i deportowała ich z Chin. Myślicie, że w ten sposób zmienicie politykę światowego mocarstwa jakim powoli ten kraj się staje?
Naszych akcji jest o wiele więcej, ale nie o wszystkich mogę mówić, zwłaszcza kiedy jesteśmy w Chinach. Naszym celem nie jest bezpośrednio wpłynięcie na chińskie władze, tylko zmuszenie społeczeństw i mediów Europy, Ameryki i innych kontynentów do działania. We wrześniu w walkach w Lhasie (stolica Tybetu - przyp. red.) zginęło od kilkuset do ponad tysiąca cywilów. Dalsze kilka tysięcy jest zaginionych. Mówi się, że nie ma domu rodzinnego, który nie straciłby chociaż jednego męskiego domownika - Chińczycy w nocy przyjeżdżali ciężarówkami i wyciągali ludzi z domów. Nie jakiś konkretnych - po prostu młodych mężczyzn; potencjalnych demonstrantów. Dokąd? Nie wiadomo.
To twój pierwszy pobyt w Chinach. Od jak dawna tu jesteś?
Pierwszy i zapewne ostatni. Nie spodziewam się dostać ponownie wizy. Przyleciałam 27 lipca do Pekinu, gdzie spędziłam dwa dni. Potem pojechałam do Tienzin na dwa dni, gdzie odkryłam, że jestem śledzona. Rano jadłam śniadanie w moim hostelu - byłam tylko ja i dwóch elegancko ubranych panów po czterdziestce, którzy obserwowali mnie w trakcie jedzenia. Przez następne dwa dni nie odstępowali mnie na krok, czasem pojawiali się jeszcze inni. Kiedy jechałam autobusem miejskim w Tienzin jeden z nich pokazał mi charakterystyczny gest (pokazuje ruch ręką wzłuż szyi - przyp. red.) ewidentnie chcąc mnie zastraszyć. Potem działy się dziwne rzeczy z moim telefonem, dlatego dwukrotnie zmieniłam kartę sim. Nie wiem, czy to pomogło - na wszelki wypadek usunęłam wszystkie kontakty, używam też innej skrzynki pocztowej niż zwykle. Oprócz moich rodziców nikt nie wie, że jestem w Chinach - dla bezpieczeństwa mojego i ich.
Czy wasza organizacja łamie prawo w Chinach? Jesteście na jakiejś czarnej liście?
Teoretycznie nie. Wielu z nas dostało nawet wizy - włącznie z moim kolegą, który już raz został wydalony z Chin za wywieszenie tybetańskiej flagi na Wielkim Murze. Z drugiej strony wiemy o liście nazwisk niechcianych osób, które wprawdzie zostały wpuszczone - ze względu na Igrzyska - ale są inwigilowane 24 godziny na dobę.*
Igrzyska Olimpijskie to święto sportu - w teorii - pozbawione polityki. Wiele osób i instytucji oskarża was o to, że nie szanujecie tego okresu i chcecie zepsuć atmosferę imprezy.
nie chcemy niszczyć igrzysk, nie jesteśmy też antychińscy. Naszym celem jest wykorzystywanie uwagi mediów, a do Pekinu na czas Igrzysk przyjechało blisko 70 tysięcy dziennikarzy, do nagłośnienia tego, co dzieje się w Tybecie. Robimy to stosując protesty bez przemocy - takie jak ten wczoraj (pięciu aktywistów położyło się na placu Tiananmen owiniętych w flagi tybetańskie - przyp. red.).
W jaki sposób znalazłaś się w Studentach na rzecz Wolnego Tybetu?
Miałam 18 lat, właśnie kończyłam liceum, gdy odwiedził je Palden Gyatso - tybetański mnich, który był więziony w chińskim więzieniu przez 33 lata. Po wypuszczeniu w 1992 roku przedostał się do Indii przez Himalaje - gdzie omal nie umarł z zimna i wyczerpania. Wziął ze sobą narzędzia tortur, które na nim stosowano - widziałam je.
Pomyślałam, że mam dwie możliwości: nie zrobić nic, albo pomóc.

*Rozmowę przeprowadzono 9 sierpnia w Pekinie. Z miejsca a, gdzie się spotkaliśmy do miejsca b, gdzie rozmawialiśmy, odprowadził nas co najmniej jeden agent jadący przez pół godziny na skuterze po drugiej stronie ulicy w tym samym tempie, co my szliśmy. Pod miejscem przeprowadzenia rozmowy przez cały czas stał policyjny radiowóz.

EDIT: widzę, że największą uwagę skupiacie na osobie Paldena Gyatso, dlatego zapraszam do lektury i oglądania zdjęć (wynik kilku minut szukania w Google, ale rozumiem że jesteście zbyt leniwi żeby zrobić to samemu).

O Paldenie Gyatso wielokrotnie pisał New York Times: http://www.nytimes.com/20...ion/06monk.html i http://query.nytimes.com/...757C0A963958260 chociażby. Został on też nagrodzony specjalną uchwałą amerykańskiego Senatu http://www.govtrack.us/co...09-s20060626-20

Oto zdjęcia Paldena Gyatso i narzędzi, którymi go torturowano (pochodzą odpowiednio z newint.org i blog.benjarriola.com)

gazeta.pl
Cytat:
W momencie gdy 91 tysięcy osób w „Ptasim Gnieździe” szykowało się do obejrzenia ceremonii otwarcia, chińska policja i ochrona krępowały przed stadionem demonstrujących aktywistów. Zajście sfotografowali członkowie organizacji „Studenci dla Wolnego Tybetu”.

Igrzyska olimpijskie – święto pokoju, podczas którego liczy się tylko rywalizacja sportowa i emocje kibiców. Tak przynajmniej było co cztery lata, do dzisiaj..

W chwili, gdy cały świat szykował się, by obejrzeć imponujące otwarcie igrzysk, rosyjskie czołgi wjeżdżały na terytorium obcego państwa, a gospodarze olimpiady krępowali usta „niepokornym”. Członkowie organizacji „Studenci dla Wolnego Tybetu” godzinę przed rozpoczęciem wielkiego przedstawienia na pekińskim stadionie, byli świadkami tego, co dzieje się po drugiej stronie sportowej areny.
gazeta.pl
Cytat:
W trakcie demonstracji Ujgurów pod chińską ambasadą w Turcji jeden z mężczyzn oblał się benzyna i podpalił. W dniu inauguracji olimpiady, w innych krajach też doszło do protestów: tysiące manifestujących Tybetańczyków aresztowano w Nepalu. Przed chińskimi ambasadami w New Dheli, Brukseli i Paryżu - tłumy tybetańskich protestantów. Nawet rodzimi górale zawiesili flagę Tybetu na Giewoncie.
Płonący mężczyzna szybko został ugaszony przez innych protestujących - relacjonował świadek zajść, fotograf AP. Według niego mężczyzna doznał poparzeń głowy, tułowia i rąk. Został przewieziony do szpitala. Stan jego zdrowia jest nieznany.

Do incydentu doszło podczas kilkuset demonstracji ujgurskich przeciw łamaniu praw człowieka w Chinach, jaka miała miejsce tuż przed momentem otwarcia igrzysk.
gazeta.pl

Cytat:

W wielu miejscach w Indiach trwają protesty Tybetańczyków przeciw łamaniu praw człowieka w Tybecie. Tak jak wczoraj najwięcej uchodźców protestowało pod ambasadą Chin w Nowym Delhi oraz w mieście Dharamsala głównej siedzibie tybetańskiej diaspory.
Protesty przyjmują rozmaite formy. W chwili rozpoczęcia Olimpiady Tybetańczycy mieszkający w Indiach wyłączą w swych domach światło, planowane są także zbiorowe modlitwy i marsze przy świecach.

Jednak nie wszędzie protestowano tak spokojnie. W Nowym Delhi tybetańscy mnisi próbowali wedrzeć się na teren chińskiej ambasady. Podjechali pod nią dwoma autokarami i usiłowali zniszczyć otaczający zabudowania płot. W tym samym czasie około tysiąca uchodźców protestowało w centrum miasta wznosząc okrzyki "Czas ucieka, powstrzymać olimpiadę".

Kolejny dzień protestów

W Dharamsali i w Nowym Delhi protesty i manifestacje przeciw łamaniu praw człowieka w Tybecie trwały wczoraj cały dzień. Protestom towarzyszyła wspólna modlitwa za tych, którzy zginęli w Tybecie w obronie wolności i sprawiedliwości.

Wieczorem setki uchodźców, a także solidarnych z Tybetem cudzoziemców przeszło w kierunku świątyni Dalajlamy. Zapalone świece niesione przez manifestujących, symbolizowały pamięć o zabitych Tybetańczykach. W świątyni Dalajlamy prezentowano między innymi filmy dokumentalne obrazujące łamanie praw człowieka w Chinach, a także świadome niszczenie środowiska naturalnego w Tybecie. Tenzin Choeying zapowiedział kolejne protesty, które będą się odbywały w wielu miastach świata.

Władze tybetańskie wielokrotnie wypowiadały się przeciwko wszelkim formom bojkotowania Olimpiady w Pekinie. Jednocześnie przyznają, że obecna sytuacja polityczna nie sprzyja nagłaśniania problemu tybetańskiego.

Tybetańska Pochodnia Wolności dotarła do Indii

W Leh, stolicy himalajskiego regionu Ladak w Indiach odbywa się zakończenie sztafety niosącej Tybetańską Pochodnię Wolności. Tybetańczycy pozbawieni możliwości udziału w Olimpiadzie przypominają w ten sposób o należnych im prawach i swobodach obywatelskich.

Charakteryzując znaczenie sztafety niosącej Tybetańską Pochodnię Wolności Tenzin Choedon ze Stowarzyszenia Studentów na Rzecz Tybetu mówi, iż symbolizuje ona wolność i sprawiedliwość, a także prawa człowieka należne Tybetańczykom.

Tybetańska sztafeta, nawiązująca do wartości olimpijskich, wystartowała 10 marca z Olimpii w Grecji w rocznicę powstania w Tybecie. Odwiedziła ponad 50 miast w Europie, w Stanach Zjednoczonych, wreszcie dotarła do Indii.

Tybetańczycy nieprzypadkowo na miejsce zakończenia sztafety wybrali Ladak, ponieważ region ten leży blisko Tybetu, kulturowo i cywilizacyjnie bliski jest Tybetowi.
gazeta.pl

Cytat:
"Sarko kolaborantem, Hu Jintao - mordercą" - z takimi flagami stawiło się ponad 600 demonstrantów pod ambasadę Chińskiej Republiki Ludowej w Paryżu. Około 300 osób z Ligi Obrony Praw Człowieka manifestowało nieopodal paryskiego Trocadero. Protestowano również we Włoszech i w Brukseli.

Około 600 osób (według oceny policji) demonstrowało w bezpośrednim sąsiedztwie ambasady Chińskiej Republiki Ludowej mieszczącej się przez jednej z najbardziej reprezentacyjnych ulic stolicy Francji. Uczestnicy protestu przyszli z flagami tybetańskimi i transparentami, na których napisano "Wolność dla Chin, Wolność dla Tybetu" i "Sarko kolaborantem, Hu Jintao - mordercą" nawiązując do prezydentów Francji i Chin - Nicolasa Sarkozy'ego i Hu Jintao.

Ze względu na protesty opozycji Sarkozy długo zwlekał z oficjalną decyzją o udziale w ceremonii otwarcia igrzysk olimpijskich. Do krytyki wyjazdu Sarkozyego do Pekinu przyłączył się znany polityk europejski frakcji Zielonych Daniel Cohn-Bendit. We francuskiej rozgłośni radiowej France Inter porównał podróż prezydenta Francji Nicolasa Sarkozy'ego do Pekinu na igrzyska do uściśnięcia dłoni Hitlerowi na owianej niesławą olimpiadzie w Berlinie w 1936 r., gdyż jego zdaniem w Chinach panuje reżim totalitarny. - Miałem nadzieję, że zrezygnuje z podróży do Chin - powiedział Cohn-Bendit, pytając retorycznie: - Czy uściśnięcie dłoni Hitlera w 1936 r. było czymś właściwym?

Dwieście lub trzysta osób z Ligi Obrony Praw Człowieka, wśród których była grupa Tybetańczyków, demonstrowało niedaleko paryskiego Trocadero, po czym ruszyło w stronę ambasady chińskiej.

Paryska prefektura policji zabroniła w czwartek wszelkich demonstracji w pobliżu chińskiej ambasady, ale w piątek rano - po skardze Reporterów bez Granic - sąd administracyjny dla miasta Paryża uchylił ten zakaz, z czego skorzystali demonstranci.

W Brukseli, mieście będącym siedzibą władz Unii Europejskiej, na krótko przed otwarciem olimpiady w Pekinie przed ambasadą chińską demonstrowało około 300 osób. Domagały się poszanowania praw człowieka i swobód religijnych. We Włoszech niewielka, ale mająca znaczny wpływ na opinię publiczna Partia Radykalna zorganizowała demonstrację, która odbyła się w Asyżu.
gazeta.pl
Cytat:
Demonstracje przed ambasadami Chin
9 sierpnia 2008
Zainaugurowane igrzyska olimpijskie w Pekinie stały się na całym świecie okazją do demonstracji przeciwko brakowi poszanowania praw człowieka w Chinach

Około 600 osób (według oceny policji) demonstrowało w bezpośrednim sąsiedztwie ambasady Chińskiej Republiki Ludowej mieszczącej się przez jednej z najbardziej reprezentacyjnych ulic stolicy Francji.

Uczestnicy protestu przyszli z flagami tybetańskimi i transparentami, na których napisano „Wolność dla Chin, Wolność dla Tybetu” i „Sarko kolaborantem, Hu Jintao – mordercą”. (Ostatnie hasło nawiązuje do prezydentów Francji i Chin – Nicolasa Sarkozy'ego i Hu Jintao).

Dwieście lub trzysta osób z Ligi Obrony Praw Człowieka, wśród których była grupa Tybetańczyków, demonstrowało niedaleko paryskiego Trocadero, po czym ruszyło w stronę ambasady chińskiej.

Paryska prefektura policji zabroniła w czwartek wszelkich demonstracji w pobliżu chińskiej ambasady, ale w piątek rano sąd administracyjny dla miasta Paryża uchylił ten zakaz, z czego skorzystali demonstranci.

W mieście będącym siedzibą władz Unii Europejskiej, w Brukseli przed ambasadą chińską demonstrowało w piątek na krotko przed otwarciem olimpiady w Pekinie około 300 osób. Domagano się poszanowania praw człowieka i swobód religijnych.

We Włoszech jedynie niewielka, ale mająca znaczny wpływ na opinię publiczna Partia Radykalna zorganizowała demonstrację, która odbyła się w Asyżu.

Członkowie organizacji Reporterzy bez Granic (RSF) emitowali z różnych punktów na terenie Chin za pomocą miniaturowych nadajników 20-minutowe programy radiowe na fali 104,4 FM; ich tematem było łamanie praw człowieka w Chinach.

Programy nadano z różnych miejsc w pobliżu Pekinu w mandaryńskiej odmianie chińskiego, po angielsku i po francusku. Kilku członków RSF zdołało przemycić w tym celu do Chin miniaturowe nadajniki radiowe z antenami wmontowanymi w inne przywiezione przedmioty.

Reporterzy bez Granic ogłosili, że była to pierwsza emisja nie autoryzowanego przez państwo programu radiowego od czasu objęcia w Chinach władzy przez partię komunistyczną w 1949 roku.
PAP
rp.pl

Amadi 

Wysłany: 2008-08-13, 12:36   

Brak słów :-(

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-08-13, 15:00   

Cytat:
NTDTV - jedyne otwarte satelitarne okno nad Chinami zatrzaśnięte przez EUTELSAT

Czwartek 14 sierpnia godz. 12:00

Manifestacja i konferencja prasowa przed siedzibą Eutelsatu
ul. Pańska 81/83, 00-834 Warszawa

Powietrze nad Chinami jest nie tylko skażone przez zanieczyszczenie środowiska, ale także przez... propagandową telewizję! Chińczycy proszą o przywrócenie świeżego powietrza i chcą z powrotem NTDTV na antenie!

Powietrze nad Chinami jest nie tylko skażone przez zanieczyszczenie środowiska, ale także przez... propagandową telewizję! Chińczycy proszą o przywrócenie świeżego powietrza i chcą z powrotem NTDTV na antenie!

„Czujemy jakbyśmy nie mogli oddychać świeżym powietrzem jeżeli nie możemy oglądać NTDTV. Czujemy się przygnieceni kiedy widzimy fałszywe wiadomości i reportaże z innych stacji telewizyjnych.” - ze strony internetowej NTDTV.

Jedyna niezależna i nieocenzurowana chińska telewizja New Tang Dynasty TV zniknęła z eteru nad Chinami 16 czerwca z powodu rzekomego błędu technicznego. Późniejsze dowody dostarczone przez nadzorujących wolność mediów Reporterów Bez Granic (RSF) dowodzą, że decyzja była zagraniem dyrektora generalnego Eutelsatu, Pana Giuliano Berrettę aby zadowolić Pekin. Dnia 31 lipca kilka transponderów stało się dostępnych do nadawania na satelicie W5, a Eutelsat jest zobowiązany kontraktem do zaoferowania ich NTDTV.

Skandal zerwanego sygnału przez Eutelsat nadal trwa. W krajach, w których znajdują się biura Eutelsat organizowane są konferencje prasowe, aby wywrzeć wpływ na siedzibę główną w Paryżu oraz zwrócić uwagę mediów i społeczeństwa na łamanie wolności słowa oraz mediów zwłaszcza podczas trwania Olimpiady w Pekinie. Na zakończenie konferencji zostanie oficjalnie przekazany list do warszawskiego oddziału Eutelsat z listą podpisów.

Nie można pozwolić aby NTDTV - telewizyjny odpowiednik Radia Wolna Europa, było blokowane przez Eutelsat - europejską korporację klękającą przed komunistycznym reżimem w Chinach!

K ontakt: Jan Jekiełek, tel. +48 510 248 649, olympics-rights@safe-mail.net
Pełnomocnik International Society for Human Rights
olimpiada2008.info.pl

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-08-13, 15:24   

Nie no to juz kpina :evil: . Ciekawe jaki interes mial Eutelsat w tym zeby ich zablokowac.

KaMaSx 

Wysłany: 2008-08-13, 17:03   

zenada

FranzMaurer4444 
Kierownik

Wysłany: 2008-08-13, 17:43   

żołte kutasy ..

Bio13G 

Wysłany: 2008-08-15, 22:34   

zobaczycie jak ktoś nie wybije żóltków to za pare lat opanują całą gospodarke światową i będzie dupa blada

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-08-18, 01:15   

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-08-18, 01:28   

hehe... dobre i jakze prawdziwe :lol:

KaMaSx 

Wysłany: 2008-08-18, 05:53   

i tak nic na to nie poradzimy... taka prawda... tak jak Bio13G napisal, trzeba k*rwy powybijac :evil:

Bio13G 

Wysłany: 2008-08-18, 11:06   

nom nawet bardzo prawdziwe :-/ powybijać ale tych z władzy w chinach bo prości ludzie są tam bardzo mili i może jeszcze ze stanów bo tam mają troche skrzywione umysły

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-08-19, 20:32   

Odpowiedz do tematu