Wysłany: 2008-08-07, 16:27 Prawo dorwało terrorystę!
Cytat:
Powtórka z 11 września w Kędzierzynie-Koźlu
Nasz wkład w wojnę z terroryzmem.
Jan Zimowski, 66-letni emeryt z Kędzierzyna-Koźla, nie przypomina taliba. Ma 170 cm wzrostu, 82 kg wagi, średnie wykształcenie, a przez 40 lat pracował – jak większość mieszkańców miasta – w Zakładach Azotowych. Czyta tylko narodowokatolickie pisma: „Nasz Dziennik”, „Naszą Polskę”, ogląda jedynie telewizję „Trwam”, a na ścianach oprócz świętych obrazów wiszą u niego zdjęcia Antoniego Macierewicza, braci Kaczyńskich oraz europosła Ligi Polskich Rodzin Sylwestra Chruszcza. Jako człowiek pobożny jest życzliwie nastawiony do ludzi. Nawet dziennikarza „NIE” ugościł w swych skromnych progach! A oskarżono go o to, że groził wysadzeniem budynku ZUS! Dramatyczne wydarzenia miały miejsce w październiku 2007 r.
PIROTECHNIK, CZY CO?
– Na kilka dni przed końcem miesiąca zawsze miałem już emeryturę na koncie – opowiada pan Jan. – Tym razem pieniędzy nie otrzymałam na czas, poszedłem więc do ZUS wyjaśnić sprawę. Urzędniczki odsyłały mnie od pokoju do pokoju mętnie coś tłumacząc.
Wreszcie trafił przed oblicze zastępcy kierownika inspektoratu Ewy Garus. Zdenerwowany poskarżył się, że nie może się porozumieć z urzędniczkami. – Ten cały system trzeba rozsadzić! – wystrzelił nie mogąc otrzymać również pomocy od kierowniczki i zrezygnowany poszedł do domu. Kierowniczka zaś czym prędzej zawiadomiła o zdarzeniu policję. “Zakład Ubezpieczeń Społecznych (…) zwraca się z uprzejmą prośbą o przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego w sprawie groźby wysadzenia naszego budynku jaką w dniu dzisiejszym złożył Pan Jan Zimowski” – napisała krótko mgr Ewa Garus do Komendy Powiatowej Policji w Kędzierzynie-Koźlu. Podczas przesłuchania w komendzie przypomniała sobie jednak więcej szczegółów: “Jan Zimowski powiedział do mnie: „nie podoba mi się, że nie mam jeszcze pieniędzy na koncie, jestem pirotechnikiem, znam się na tym i mam piwnicę pełną materiałów wybuchowych i was wysadzę”. Przestraszyłam się tych gróźb, przyjęłam je jako realne zagrożenie. Ja na chwilę obecną nie jestem w stanie stwierdzić czy p. Zimowski rzeczywiście pracował kiedyś jako pirotechnik i czy rzeczywiście posiada wiedzę w tym zakresie.”
A SZNURÓWKA?
Mając tak mocne poszlaki do popełnienia przestępstwa przez emeryta, pierwszy zastępca komendanta powiatowego policji w Kędzierzynie-Koźlu podinspektor Mariusz Ambroży nie czekając na zgodę prokuratora wydał nakaz przeszukania mieszkania Zimowskiego w celu odnalezienia materiałów wybuchowych!
– Myślałem, że to jakieś żarty – wspomina najście trzech tajniaków pan Jan. – Jeden z nich machnął mi przed oczami legitymacją, więc grzecznie zaprosiłem ich do środka. Wezwali mnie do dobrowolnego wydania materiałów wybuchowych. Odmówiłem, bo co miałem zrobić, skoro nic takiego nie miałem.
Gliniarze zaglądali do szaf, komód, pod łóżko, ściągnęli obrazy świętych, a nawet prezydenta Kaczyńskiego! Sprawdzili ubrania, łącznie ze skarpetami, kalesonami i gumiakami. Zbadali każdy zakamarek w piwnicy i komórce. Szukali tak przez ponad godzinę. Żadnych bomb ani materiałów wybuchowych oczywiście nie znaleźli.
– Jak już wychodzili, powiedziałem im, aby wzięli sznurówkę z butów, żeby nie wracali zupełnie z niczym. Będą mogli powiedzieć, że to jest lont albo coś podobnego. Na do widzenia powiedziałem też, że jak już robią takie cyrki, to szkoda, że nie przysłali brygady antyterrorystycznej z psami, sąsiedzi mieliby na co popatrzyć – mówi podniesionym głosem pan Jan.
A GDYBY SIĘ WYSADZIŁ?
Wydawać, by się mogło, że będzie po sprawie, ale gdzie tam! Zastępca prokuratora rejonowego w Kędzierzynie-Koźlu Eugeniusz Węgrzyk zatwierdził policyjne przeszukanie, jako uzasadnione: “Sytuacja wymagała pilnych czynności policyjnych – bez uprzedniej decyzji prokuratora w ramach wypadku nie cierpiącego zwłoki – celem weryfikacji wypowiadanych deklaracji. Istniało uzasadnione podejrzenie, że Jan Zimowski może dysponować środkami pirotechnicznymi co warunkowało czynności przeszukania.” A do sądu skierował akt oskarżenia przeciwko Zimowskiemu! Co prawda pan Jan nie miał bomb, materiałów pirotechnicznych, ale twierdząc, że ten cały system trzeba rozsadzić, według prokuratora próbował wymusić na urzędniczkach ZUS przyspieszenie otrzymania emerytury, co podpada pod artykuł 224 kodeksu karnego, który stanowi, że “kto przemocą lub groźbą bezprawną wywiera wpływ na czynności urzędowe organu administracji rządowej, innego organu państwowego lub samorządu terytorialnego, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.” Prokuratura w swej surowości okazała jednak litość i sam prokurator rejonowy Henryk Mrozek wysłał do sądu pismo, w którym domaga się dla emeryta tylko 8 miesięcy ograniczenia wolności z obowiązkiem kontrolowanej, nieodpłatnej pracy na cel społeczny i zwrot kosztów sądowych.
Pytany przez nas prokurator Węgrzyk, czy nie ma z powodu całej afery kaca moralnego, tłumaczy: – Redaktorze, łatwo się teraz mówi, gdy zna pan całą sprawę. Zimowski to pewnie porządny człowiek, jestem ostatnim, który chciałby mu zrobić krzywdę, ale musiałem działać. Proszę sobie wyobrazić, co by było, gdybym pozostał bierny, a on rzeczywiście wysadziłby budynek ZUS. W toku śledztwa ten pan odmówił złożenia wyjaśnień, do czego oczywiście miał prawo, ale gdyby nie, to może wszystko potoczyłoby się inaczej…
* * *
Rozprawa pana Jana odbędzie się przed sądem we wrześniu. Niezależnie od jej finału niewątpliwe korzyści odniosła Ewa Garus zastępca kierownika Inspektoratu ZUS w Kędzierzynie-Koźlu, która jest teraz najszczęśliwszym urzędnikiem ZUS w Polsce. Już żaden emeryt nie odważy się u niej wnerwiać, jak nie dostanie emerytury.
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2008-08-08, 10:12
ZUS to największe kurewstwo jak i policja zawracają dupę i jeszcze zabierają ci pieniądze a ty huja z tego masz ich gabinety sa wykończone i wyposażone grobów nie tanie rzeczy a matka odmawiają alimentów bo zarobki przekroczyły o 5 gr - CHRON NAS BOZE
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-08-08, 10:40
Jak ZUS dorwie to dobry boze nie pomoze.
Matka kiedys musiala wyslac im przekaz na 0,0zł bo takie wezwanie do zaplaty dali, a potem jeszcze upomnienia wysylali ze procent od 0 dolicza
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Vego
Wysłany: 2008-08-18, 23:19
muj stary musi płacić bo niby jest rolnikiem a na porwórku nie ma traktora ani maszyn rolniczych, krów, świń i innych zwierząt też nie mamy, tylko tyle że mama dostała po jej ojcu ziemie to teraz huje wymyśliły że mój stary to rolnik
_________________ karate kyokushin
master96
Wysłany: 2008-08-19, 19:42
Jedyna opcja Vego jaką widze to zaopatrzyć się w krowę i świnie
W wojnie z Terroryzmem USA zatrudniło ponad 2 miliony urzędników którzy zajmują się szpiegowaniem obywateli.
Skutkiem podobnego marnotrawstwa pieniędzy dolar Amerykańskie osłab.
Skutkiem biurokracji są zawsze marnotrawstwo pieniędzy i osłabienie gospodarki a także ograniczenie praw obywatelskich. Nie wiem jak ty uważasz Boruta ale ja uważam że historia zatacza koło i zbliżamy się powoli do ustroju niewolniczego. Z tym że panem będą urzędnicy a my będziemy niewolnikami.
Zresztą z naszych pensji podatki sięgają około 83 % podatków, w XIX wieku wynagrodzenia nie były obciążone podatkami, natomiast w Antycznym Rzymie niewolnik płacił panu 90% swoich dochodów zaś 10% mógł sobie zatrzymać i zbierać na wykupienie. A zapomniałem z 90% pan musiał zapewnić niewolnikowi utrzymanie, zaś ja nie widzę aby państwo Polskie z tych 83 procent zapewniało obywatelom utrzymanie czy mieszkanie.
Mnie wkurwia, że świadczeniana zus są obowiązkowe. I wkurwia mnie też hojność polskiego systemu socjalnego - nierobom dają zasiłki z podatków odprowadzanych od moich, ciężko zarobionych pieniędzy.