Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Skutki zmian klimatu
Autor Wiadomość
Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2008-07-18, 13:26   Skutki zmian klimatu

Cytat:
25 czerwca czołowy think tank amerykańskich służb informacyjnych (National Intelligence Council) wydał raport pt. "Wpływ zmian klimatu na narodowe bezpieczeństwo do roku 2030". Thomas Fingar, przewodniczący NIC odpowiedzialnego przed rządem za analizy położenia USA, upublicznił najważniejsze wnioski z częściowo utajnionego raportu. Oczekuje destabilizacji politycznej w skali globalnej.

Na przestrzeni 20 lat Fingar przewiduje dezintegrację państw i społeczeństw trzeciego świata, masowy wzrost liczby uchodźców, eskalację "terroryzmu", i wojen o energię - zwłaszcza o wodę. "Przewidujemy, że zmiana klimatu stanie się dodatkowym powodem dla migracji ekonomicznych, przebiegających zarówno wewnątrz państw, jak i w kierunku państw bogatych". Według raportu w regionie subsaharyjskim do roku 2020 plony i zbiory mają się skurczyć o 50%, a w południowo wschodniej Azji (z powodu susz i powodzi) spadną o 10%. Liczba ludzi dotkniętych głodem ma wzrosnąć o 50 milionów. Szacuje się, że w samej Azji dla 120 milionów/1,2 milarda ludzi problem stanie się dostęp do wody. Według Fingara tendencje te mogą okazać się "zbytnim przeciążeniem" dla sił zbrojonych USA.

Amerykańskie media powtarzają za Fingarem, że zmiany klimatu są jedynie "multiplikatorem niebezpieczeństw", które "zaostrzą istniejące problemy, bieda, napięcia społeczne, zniszczenie środowiska, nieefektywne zarządzanie i słabe instytucje".
Źródło: junge Welt
cia.bzzz.net
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Atomic 
UFC fan :)

Wysłany: 2008-07-18, 19:50   

Jak szybciej nie trafi w nas asteroida wielkości Polski :D

Bio13G 

Wysłany: 2008-07-21, 00:02   

ten asteroid to w 2012 bo coś tak słyszałem?? może mają racje już widać teraz co sie dzieje na świecie z tym środowiskiem jak nie powodzie to trzęsienia ziemi jak nie trzęsienia ziemi to susze i tak wkoło macieju ale co zrobić człowiek to jedyna istota na ziemi która niszczy swoje naturalne środowisko przeciez już teraz jest nas na ziemi o jakieś 2 mld za dużo.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-07-21, 00:34   

W histori bylo wiele razy tak ze jak robilo sie nas zaduzo, to suma sumarum wkoncu tworzylismy jakas sytuacje dzieki kturej spory procent ludnosci (ze tak to ujme) sie rozkladal na lewo i prawo :-P . A i natura miala chwile wytchnienia by sie troche zregenerowac ;-) .
Niestety siezabardzo cwaniacymy i nastepnym przykruceniem liczebnosci ludzi zapewne beda skutki klimatyczne albo tradycyjna bomba jadrowa (chemiczna/biologiczna w sumie tez moze byc :-P ).

Bio13G 

Wysłany: 2008-07-21, 13:30   

spoko to co tym razem może jakaś mała wojna Irak vs. Chiny za obraze uczuć religijnych napewno skończy się odpaleniem paru głowic :-D

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-03-20, 15:09   Co nas czeka po zniszczeniu warstwy ozonowej w 2065

Cytat:
Najnowsza symulacja przypomina prawdziwy koszmar.

W 2065 roku znika 77 procent warstwy ozonu chroniącego Ziemię. Promienie ultrafioletowe nad Waszyngtonem są tak silne, że w 5 minut wywołują poważne poparzenia. Umierają rośliny i zwierzęta. Powszechną plagą ludzkości jest rak skóry.

To nie scenariusz filmu katastroficznego. Tak, zdaniem ekspertów, będzie wyglądał świat, jeżeli wszystkie kraje nie podpiszą się pod zakazem emisji substancji niszczących warstwę ozonową.

Zespół naukowców z trzech dużych instytutów badawczych - NASA's Goddard Space Flight Center, Johns Hopkins University w Baltimore i Holenderskiej Agencji Prognoz Środowiskowych w Bilthoven - stworzył dokładną symulację zmian, jakie zajdą na Ziemi w wyniku nieprzestrzegania Protokołu Montrealskiego (umowę zakładająca ograniczenie produkcji freonów). Symulacja uwzględnia efekty atmosferyczne, chemiczne, zmiany wiatru i zmiany promieniowania.

Możemy już dokładnie monitorować sytuację i wreszcie poczuć pełną odpowiedzialność - powiedział kierujący projektem prof. Paul Newman.

Dziurę w otaczającej Ziemię powłoce ozonowej odkryto w 1985 roku nad Antarktydą. Badania stężenia tego gazu w atmosferze wykazały, że w ciągu ostatnich kilkunastu lat zmniejszało się ono średnio o 0,2 procent rocznie.

sfora.pl

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-20, 15:23   

Globalne ocieplenie to mit zielonych, ekoterror jest coraz gorszy. Wystarczy poszukać trochę informacji, działania człowieka są niewspółmiernie małe do tego co robi przyroda, a do tego już w bodajże XIII w. było nagłe ocieplenie, a z kolei w XVII oziębienie klimatu bez ingerencji człowieka. Al Gore na czele tych zielonych [cenzura moderatora] kosi ciężkie miliony rocznie, a banda tych nierobów codziennie ogłupia poprzez media społeczeństwo.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-03-20, 15:27   

Wystarczy wyjrzeć przez okno i pomysleć jak ostatnimi laty wariuje pogoda. Wpływ człowieka jest oczywisty. I bardzo proszę o panowanie nad słownictwem.
Dodam, że Al Gore nie jest na żadnym "czele", a w mediach masz akurat zakłamaną propagandę koncernów, rządów i technokratów, co skutkuje takimi bzdurami jakie wypisujesz.

Lukasz_Gda 
dura lex sed lex

Wysłany: 2009-03-20, 15:44   

Wiecie mam mieszane uczucia. Zdaje sobie sprawę że trujemy siebie i przyrodę, ale wiem że są ludzie którzy na tym zarabiają. Wiem o osobach którzy sprzedają limity emisji dwutlenku węgla za grubą kasę.
Napewno jedno jest pewne- my sami możemy dbać o przyrodę- bez demonstracji itd.

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-20, 15:55   

Al Gore w ogóle nie jest na czele, no bardzo ciekawe. A media to znaczy przede wszystkim telewizja, a jedyne co w niej słychać to właśnie sianie propagandy głównie przez eurokołchoz zwany unią. Nie chce mi się na ten temat rozwodzić, bo nikt tu nikogo do niczego nie przekona.

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2009-03-20, 16:31   

Człowiek ma wpływ, ale na pewno nie tak duży, by spowodować takie zniszczenia. Po części to prawda, że "ekolodzy" sieją propagandę, każdy musi z czegoś żyć...

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-03-20, 16:34   

Spetz. To jest właśnie to co Ci media wmówiły. Ponieważ przedstawiają sprawy przez pryzmat władzy wydaje Ci się, że Al Gore jest na czele, bo jest z władzy. Al Gore nie jest na żadnym czele jest jednym z milionów ludzi którzy sie tym zajmują i tyle.
Eurokołchoz to biuro i technokraci. Nie ma nic wspólnego z ekologia, wręcz przeciwnie.
Lukasz_Gda. Właśnie demonstracje sa potrzebne. Przy blokadzie w mediach, a ta jest wbrew temu co sie koledze Spetzowi wydaje, tylko w ten sposób można dotrzec do ludzi.
Krav. Następny który uwierzył propagandzie?

Spetz 
JJ/Sanda

Wysłany: 2009-03-20, 16:39   

Właśnie, że media mówią cały czas o globalnym ociepleniu, o tym jak należy oszczędzać, nakładać limity, a co chwilę jakiś zjazd europarlamentu nt. dziury ozonowej. O tym mówią media; ja w nich nigdy nie usłyszałem, że jest to bajka, a biedni ekolodzy by dowieść swoich racji muszą demonstrować, bo inaczej świat ulegnie zagładzie. Jest całkowicie na odwrót. Propaganda odbywa się za pośrednictwem masowych środków przekazu, bo inaczej, jakim cudem tyle osób zaczęło by to traktować na poważnie, gdyby sami mieli się doszukiwać informacji? Brak tu logiki.

Btw dobrze wiem, że w mediach jest blokada, ale tylko przeciw temu co jak wiadomo nie pasuje rządzącym, a wyciskanie kasy na walkę z GO jest im jak najbardziej na rękę. Pozdrawiam

Krav 
Jama Zła

Wysłany: 2009-03-20, 16:40   

Po prostu wiem, że ludzkość do 2065 znacznie się zmieni.Zapewne nie będzie mi nawet dane doczekać tej sytuacji, poza tym co jedna osoba to jedna wizja. Skąd mam niby wiedzieć czy ów super naukowiec nie popełnił błędu w obliczeniach.

p.s Aby potwierdzić swoją pozycję dodam jeszcze, iż słyszałem w TV, że już uszkodzenie 1% warstwy ozonowej pociągnęło by ogromne skutki.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2009-03-20, 16:58   

Spetz. Bzdury piszesz własnie dlatego ze masz blokadę i nie wiesz co sie naprawdę dzieje. Ja w ruchu ekologicznym siedze od 1988 roku i wiem czym sie różni prawda od "prawdy ekranu". Działania władzy nie mają nic wspólnego z ekologią, a to że wierzysz, iż tak jest świadczy właśnie o tym jak skuteczna jest wobec Ciebie propaganda. To, ze niektóre bardzo ograniczone rzeczy s awprowadzane, to wynik właśnie nacisków społecznych.
Krav. Zapewne popełnił, bo kazde obliczenia niosa w sobie margines błędu. A już tym bardziej obliczenia szacunkowe. I co z tego? Taka wielka róznica czy to będzie rok 2065, czy 2075? Masz piętnaście lat. Obu tych dat masz szanse dozyć. A nawet gdyby nie, to czyżbys stosował zasadę "po nas choćby potop"? No to pomyśl, że stan środowiska cały czas sie pogarsza. To nie jest tak, ze za iles tam lat będzie krach. Z dnia na dzień jest coraz gorzej. Ja pamietam jak sie różniło powietrze 20 lat temu, Ty nie. Ale za parenaście lat też bedziesz czuł na własnej skórze, że jest gorzej.

Odpowiedz do tematu