Wysłany: 2008-07-17, 18:04 Zadzwoń do swojego proboszcza ;-D
Osoby związane z rozwiązanym niedawno Instytutem księdza prałata Henryka Jankowskiego wznowiły prace nad uruchomieniem katolickiej sieci komórkowej - dowiedział się serwis internetowy tvp.info. Sieć ma się nazywać Mons Mobile. Start zaplanowano na październik. Prałat Jankowski oficjalnie odcina się od tej inicjatywy.
Uruchomienie operatora pod nazwą Prałat Mobile ogłosił w kwietniu Mariusz Olchowik, wówczas prezes Instytutu prałata Jankowskiego. Prałat miał firmować sieć swoim nazwiskiem. W maju Olchowik został jednak odwołany z funkcji prezesa, a instytut rozwiązano. Powód? W programie TVN „Teraz My” wyemitowano nagrania z ukrytej kamery, w których prezes groził kontrahentowi.
Jak ustalił serwis internetowy tvp.info, czteroosobowy zespół pod kierownictwem Olchowika wznowił prace nad powstaniem chrześcijańskiej sieci. - Abonenci będą dostawali codziennie informacje o świętach kościelnych i państwowych, będą mogli korzystać także z opcji lokalizacji najbliższego kościoła - potwierdza Mariusz Olchowik. - Sieć jest potrzebna, bo katolicy w Polsce potrzebują pewnych udogodnień. Mojej osoby ze sprawą proszę jednak nie wiązać - mówi prałat Henryk Jankowski.
Mons Mobile będzie tzw. operatorem wirtualnym, czyli pozbawionym własnej infrastruktury telekomunikacyjnej. Sieć ma działać w oparciu o karty prepaidowe przy wykorzystaniu infrastruktury sieci telefonii komórkowej Orange. Konto będzie można doładować za pomocą specjalnej strony i w niektórych salonikach prasowych.
- Chcemy dotrzeć do kilkudziesięciu tysięcy abonentów. W planach jest powołanie stowarzyszenia byłych wolontariuszy instytutu i to do nich trafią pierwsze karty - zapowiada Olchowik.
Na rynku usług telekomunikacyjnych dla chrześcijan szykuje się więc ostra konkurencja. 8 czerwca jako pierwsi informowaliśmy, że chrześcijańską telefonię komórkową zamierza uruchomić we wrześniu ks. Maciej Chibowski, szef katolickiego Radia Warszawa. Abonenci będą mieli dostęp m.in. do informacji z życia Kościoła, Pisma Świętego i modlitwy brewiarzowej.
jasne że czaje i w pełni sie z Tobą zgadzam. Też to widze. Niedawno przyjąłem bierzmowanie do którego przygotowywałem sie jakieś 2 lata i zdąrzyłem zobaczyć o co tu chodzi. Tak jak napisałem w tym drugim temacie.
ja do kosciola nie chodze i sie dobrze z tym czuje na religi ksiadz mi kiedys powiedzial ze to ze ktos chodzi do kosciola wcale nie oznacza ze jest jakis swiety, to tak jakby np kogos na sile matka wysylala do kosciola, mowil ze mozna w domu sie pomodlic itd( ja nawet tego nie robie )