Witam.Otóz jakies 6 tyg stało się temu złamanie przestrzene z krwiakiem miałem 2 tyg szyne i 20 dni gips złamałem tą kastke u reki obok kciuka.Czy jest szansa jakaś wogóle że bede dalej mógł się bić z ta ręka?
Jest taka zasada: Kość zrośnięta jest zazwyczaj bardziej wytrzymała od zwykłej - z tym, że zależy jak złamałeś, bo może będziesz miał jakieś ograniczenie ruchowe... Jeśli nie - to z powodzeniem będziesz mógł bić tą ręką ( po zrośnięciu kości, ale takim pewnym, na 100% ^^ )
Miałem dosyć mocno złamaną rękę(obie kości, z przekręceniem i wygięciem...) i wiem jak to jest. Również miałem szyny(ale dłużej) i gips. Powiem tyle: zgiąć ręki/wyprostować nie możesz bo zapewne gips zrobiono tak, aby ręka pozostawała na miejscu, zgięta(choć pewności nie mam skoro to koło kciuka...) i mięśnie muszą się spowrotem przyzywczaić do swobodnego jej poruszania. W moim przypadku jest tak, że po pewnym czasie ręka powoli wraca do sił, ale nigdy nie będzie już taka jaka mogłaby być. Zawsze będzie ciut słabsza(brutalnie przekonałem się o tym, gdy miałem bójkę trzy dni po ściągnięciu gipsu ;D)