Witam jest to moj pierwszy temat tu zatem prosze o wyrozumiałosc ;p
Chcem nauczyc sie boksu ale w okolicy niema u nas zadnych szkółek ani fight club'ow no to wiec kupiłem sobie worek :) i z kolegą rekawice bokserskie no i tak lupiemy sobie w ten worek i w siebie ... ale po dluzszym czasie zobaczylismy ze podstawe sie nauczylismy i tak stoimy w miejscu bo niema nam kto pokazac ci i jak i prosił bym was o jakies filmiki opisy ciosów jak sie ustawic , złozyc do np Prawego sierpa i poszczególny opis np prawa noga tu lewa tu skret tulowia tak reka tak i tak hehe prosił bym o baaardzo dobre opisanie kazdego ciosu ....
- Czy można nauczyć się wałczyć samemu w domu?
Nie. Trening ma sens tylko pod okiem instruktora i w grupie. Po pierwsze musi być ktoś, kto nie tylko pokaże techniki, ale skoryguje błędy i odpowie na pytania. Po drugie ważna jest nie tylko sama technika, ale i sposób jej nauczania, czyli metodyka. Po trzecie konieczni są różni partnerzy, aby na nich ćwiczyć i z nimi sparować.
z faq by Boruta
_________________ <Cyber Rekin> Co myślicie o moim nicku?
<Deepdelver> Jest świetny. Nazwę tak córkę.
kurcze to troszke lipa ale i tak sie nie przemuje tym bo
w takim razie jezeli samemu niemozna sie nauczyc to czasami sa kozaki ktorzy umieja sie bic poprzez ulice i mowi ze ulica nauczyła go walki z poczatku dostawal dostawal ale potem coraz mniej az on bil innych ....
kurcze to troszke lipa ale i tak sie nie przemuje tym bo
w takim razie jezeli samemu niemozna sie nauczyc to czasami sa kozaki ktorzy umieja sie bic poprzez ulice i mowi ze ulica nauczyła go walki z poczatku dostawal dostawal ale potem coraz mniej az on bil innych ....
wiec z kad on sie nauczył byc jak nie sam ?
po pierwsze weź słownik ortograficzny języka polskiego i się naucz podstaw: piszę się skąd, tylko dzieci bez wiedzy piszą 'z kad' - przecie tego się przeczytać nie da z bólem zęba [s!c]
po drugie, ulicznicy walą cepy i na oślep, bez patrzenia, bez gardy, bez techniki ot tak aby kogoś uderzyć, i takimi najczęściej policja się interesuje, bo coś pobiją, kogoś pobiją, wandalizują itp...
po trzecie, jak chcesz to samo zacznij tak jak inni- na ulicy zaczniesz żyć to zobaczysz że nie będzie tak wesoło, do szpitala pewnie nie raz zawitasz
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 479 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-04-16, 15:38
Mogę Ci powiedzieć z własnego doświadczenia ,że treningi bez trenera to lipa !
W twojej okolicy niema nic? Nawet karate kyokushin ?
Jeśli niema to jest jeszcze jedna opcja. Zbierasz grupkę osób (ok 20 ale może być mniej) szukasz gdzie w twojej dalszej okolicy jest jakiś klub, dzwonisz mówisz ,że macie grupkę osób i potrzebujecie trenera ( sprawę może załatwić jako pełnoletni albo rodzic albo nauczyciel w-f'u jesli z nim pogadacie) Sale można wynająć od szkoły (w moim przypadku dyrektor gimnazjum nawet się ucieszył ,że chcemy coś działać a nie piwo pić ;)
O i tutaj djmati90 dzieki za pomoc bo w sumie to i masz racje .
a co do szkulki to mamy ale jujitsu a to lipa hehe a gadałem z trenerem to on boksu nie uczy podejzewam ze nie umie hehe... ale oczywiscie djmati90 pomoc leci i postaram sie cos takiego skrecic :)
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-04-16, 20:25
Husi, no to leć na te ju jitsu , moim zdaniem lepsze od boksu , dźwignie , rzuty duszenia , uderzenia...
bo w domu na tym worku to się wiele nie nauczysz .
Stąd, ze nie pytał się na forach siedząć przed kompem, tylko napier***** sie od małego. Tyle, że praktyka i instynkt skutkuje w 1-2 procentach przypadków, a i tak jest to metoda na bicie leszczy.