Witam!
Mam 17 lat mierzę 181 cm ważę 68 kg.Od pewnego czasu interesuje siea by zaczac trenowac jakas sztuke walki i chcialem prosic o porade czy oplaca mi sie isc na KV czy na jakis inny styl? moim celem jest to zeby po prostu nie dostac na miescie jak wracam z jakiejsc imprezy czy ze szkoly nie trenowalem nigdy zadnego innego stylu i jakos mnie zaciekawila ta KV i czy ona mi systraczy na to co chce osiagnac powiedzmy ze bede trenowal caly rok szkolny czyli w cylku 8 treningow na miesiac po 1,5 h to da napewno ponad 100 godzin bo cos tam pewnie omine i hce zeby ona zagwarantowala mi obrone przed jakimis napastnikami i zebym mogl czuc sie pewnie na ulicy...tak ogolnie to mam dosyc dobra kondycje zwinnosc gibkosc szybkosc itp bo uprawaim pare sportow... a no i jeszce jakby ktos sam zaczal czy mnie wkurzyl to tez zeby KV zapewnila mi to zeby zniechecil sie do walki ze mna .
Dzięki za odpwiedź i pozdrawiam wasza ekipe
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-07-19, 22:21
KM sobie odpuść , a jak zależy ci na skuteczności to idź na np. bjj , judo , boks , zaspasy , muai thai , kick boxing , to zależy co masz w swoim mieście , no i poczytaj dużo na forum .
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-07-20, 15:09
Tak jak Rafi... Nie warto iść na KM. Wybierz coś z BJJ, MT. Napisz też skąd jesteś to pomożemy w wyborze dobrego klubu.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-07-20, 17:33
"nie warto isc" moze nie rzucajmy takimi stwierdzeniami, bo isc zawsze warto... no chyba ze mamy jakis lepszy wybor, tak jak tu;)
W Kielcach masz: MT, BJJ, Judo (w Gwardii -byl tez Boks ale nie wiem czy dalej jest) i KK. I wszystko na dobrym poziomie.
Wiecej informacji znajdziesz w jenternecie. Jest tu pare osob z Kielc, wiec moze napisza cos wiecej.
dziama93 napisał/a:
A czemu odradzacie KM?
Chodzi o powszechna u nas metodyke i jakosc. Na dobra sekcje naprawde ciezko trafic, a o tym w Kielcach raczej za wiele nie da sie powiedziec.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Na KK to raczaj za stary jestem a MT chodzila kolega ponad pol roku i mowil ze za bardzo duzo mu to nie dalo takze myslalem z nim zebysmy poszli moze na KM.
[ Dodano: 2010-07-20, 18:49 ]
Ale to jak wy doradzacie to tak zrobie bo wkoncu to wy wiecie wiecej na ten temat niz ja
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-07-20, 17:54
Za stary na KK? Sory ale nie kumam. Masz 17 lat, czyli mozesz wszystko
Pol roku to dlugo nie jest, ale conieco juz powinien wylapac, wiec moze poprostu dorazu mu nie pasowalo.
Powiem tak: Nie kieruj sie kolegami. Najlepiej zrobisz jak sam przejdziesz sie do wszystkich sekcji i dopiero wtedy zdecydujesz co najbardziej TOBIE odpowiada. Moga ci nie przypasc do gustu chwyty albo uderzenia, albo poprostu atmosfera w sekcji - roznie sie zdarza, a nie ma sensu sie meczyc i tracic czas, podczas gdy gdzie indziej moglbys go sporzytkowac na stale postepy. Wybor masz spory (chocby Judo sa dwie sekcje... chyba), ale chyba lepiej stracic kilka dni na proby, niz pol roku czy rok, w miejscu ktore ci nie odpowiada.
[ Dodano: 2010-07-20, 18:56 ]
shinra napisał/a:
Ale to jak wy doradzacie to tak zrobie bo wkoncu to wy wiecie wiecej na ten temat niz ja
"Doradzacie"... Wlasnie, my mozemy tylko doradzac, ale decyzje podjac musisz sam;)
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski