Wiek: 29 Dołączyła: 04 Sie 2009 Posty: 17 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2009-08-04, 22:43 jak założyć szkołę walki - samoobrony ?
Mój facet jest instruktorem samoobrony i sztuk walki w armii. Planujemy otworzenie własnej szkoły samoobrony z elementami krav magi i takie tam... . Czy ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej??
p.s. Ja to tylko zaplecze medyczne - pierwsza pomoc i dentystyka
p.s.#2 Jeśli dubluje temat to wybaczcie blondynce, nie strzelajcie tylko podajcie linka
Wystarczy. Aczkolwiek innych możliwości jest dużo. Spółka z.o.o., U.K.S, stowarzyszenie. Można sie tez po prostu zatrudnić w czyimś klubie. Nie wiem co Wam będzie odpowiadać, a nie chcę źle doradzić. Myślę, że najlepiej skonsultować się z ludźmi prowadzacymi treningi o podobnym harakterze. Przypuszczam, że Twój chłopak ma odpowiednie kontakty.
Wiek: 29 Dołączyła: 04 Sie 2009 Posty: 17 Skąd: nowy sącz
Wysłany: 2009-08-05, 11:51
Boruta, wielkie dzięki. Mój to kontakty ma, tylko taki dumny jest, że i tak ja muszę wszystko załatwiać i go ukierunkować Nie bez powodu się mówi, że facet jest głową, a kobieta szyją w związku
Telesik tak chyba właśnie jest, dlatego to nie będzie strikte krav maga, tylko " z elementami krav magi", albo "według zasad krav magi" czy coś takiego. Mam nadzieję, że to przejdzie
A nie trzeba czasem zgłosić gdzieś że sie zakłada klub... Bo wiem jeżeli chodzi o MT to jest dużo załatwiania trzeba zgłosić do PZMT chyba...
Nie nie trzeba. Choć różne organizacje chętnie przekonują, że mają monopol.
Czasami bierze się to z przepychanek miedzy organizacjami. We wspomnianym przez Ciebie Mt pomiędzy PZMT a PZKB.
Przepraszam , że cię cytuję i poprawiam ale charakter nie harakter .
Po prostu nie lubię błędów .
1 zasada: nie wkurzaj moderatora.
2 zasada: jak kogoś poprawiasz, to sam nie rób błędów.
Twój post powinien wygladac tak:
Przepraszam , że Cię cytuję i poprawiam, ale charakter, nie harakter .
I bez spacji przed znakami przystankowymi.
Ja to jestem trochę zielona w temacie. Chodzi mi o stowarzyszenie Kraft Maga Polska. A jakie są inne ??
edit: w końcu avatarek działa
Krav ;]
_________________ Taekwon-do
Bella Pomogła: 1 raz Wiek: 34 Dołączyła: 27 Sty 2009 Posty: 126 Skąd: New York
Wysłany: 2009-11-05, 21:16
Ciesze sie ze taki temat zaistnial. Sama jestem ciekawa jak to jest z zalozeniem szkoly Tae Kwon Do. Szkola w ktorej trenuje podlega pod Swiatowa Federacje TKD jak i pod Federacje USA TKD. Nauczanie jest znormalizowane i gdziekolwiek bym nie poszla uczyc jako instruktor, jezeli szkola nalezy do WTF nie mam problemu, ze nie bede znac tego co jest wymagane czy to forma czy samoobrona.
Jak to jest w Polsce? Czy aby zalozyc szkole TKD musze byc zarejestrowana w Polskim Zwiazku TKD. Czy potrzebne jest pozwolenie na nauczanie. Mam tylko 2 Dan, wiec to tylko instruktor. Jezeli myslala bym powaznie o trenowaniu innych nie tylko rekreacyjnie, to musiala bym zatrudnic mistrza z 5 Dan minimum. Wiem co potrzeba w szkole, wyposazenie i organizacja sali jak i organizacja treningu.
Jak to jest z pozwoleniami na taka dzialalnosc. Czy ktos to sprawdza. czy ceny za treningi sa znormalizowane. No i takie troche glupie pytanie gdzie mozna zaopatrzyc sie w sprzet do prowadzenia szkoly SW. Tutaj mam ulubiony sklep hurtownie na Manhattanie gdzie ceny sa przystepne. Kupuje tam cele do kopania, czasem dobok, ksiazki o TKD i inne potrzebne rzeczy.
Jak to jest w Polsce z tym wszystkim. Jak mozecie to napiszcie, albo podajcie linki. Dziekuje.