Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2008-09-25, 13:50
Bo zacznijmy od tego ze KM (to system nie SW) w Polsce mimo wszystko stoi na dosc niskim poziomie a i czesto ma to malo wspolnego z prawdziwa KM.
Poza tym to czego ucza w Polsce zwykle to pare ruchow z cywilnej KM a reszta to wsparcie paru technik z roznych SW.
Czasem bywa tez tak ze ktos sobie potrenowal sobe to to, to tamto, zrobil jakis kurs wyrobil instruktora i jest trenerem KM aczkolwiek nie przecze ze sa tez pozadne kluby.
Powyzsze argumenty chyba wystarcza.
Sam raz mialem starcie z mastre od KM co trenowal 6 lat (nie wiem czy sie pochwalic chcial przed kumplami czy co), ale w skrocie walka wygladala tak: zaczal sie poruszac w moim kierunku machajac dziwnie (delikatnie rzeklbym ze nieskoordynowanie) przeszczepami, widzac to wykonalem perfidnego axa i... spokojnie oddalilem sie powluczystym krokiem
Osobiscie mysle ze KM moze byc conajwyzej malym wsparciem po dlugoletnim treningu jakiejs normalnej SW.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Ostatnio zmieniony przez shinra 2008-09-25, 15:47, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2008-09-25, 15:43
hmm... to zalezy od twoich predyspozycji.
Nielubie sie wypowiadac tak w ciemno to raczej wrozenie z fusow (niema gorsze i lepszej SW).
Napisz co i jak to z toba, czym sie kierujesz, czego oczekujesz od SW to bedzie mozna z czystym sumieniem sie wypowiadac.
Z tego co wymieniles to mysle ze dobra opcja byloby MT, BJJ, lub tzw. MMA .
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 55 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-09-27, 14:44 RE:
Interesują mnie uderzenia nogami, a i również obrona w miejscach publicznych. Ciekawi właśnie dlatego mnie MT, KB, BJJ, MMA no i również KM.. Co i jak ze mną? Obecnie biorę się za ciężki trening w celu zrzucenia paru kg i wyrobienia sobie lepszej kondycji. Nie mam problemów z unoszeniem nóg (^^) raczej kondycyjnie nie jest ze mną najgorzej. Ale mimo wszystko trzeba to bardzo poprawić dla lepszych wyników..
Wysłany: 2008-09-27, 15:09
Chodzilo mi raczej o to czy nastawiasz sie na szybkie postepy i raczej szybki trening czy tez nauka moze wchodzic w dluuugie lata, wolisz chyty czy uderzenia, stojke czy parter, czy chcesz czysto pod ulice czy tez rekreacyjnie/sportowo (mozliwe ze poniekad zawodowo) itp.
Tak czy siak moja subiektywna ocena z tego co powyzej podales porponuje BJJ lub MT (lub ewentualnie KB jesli nie bardzo ci sie usmiecha MT) i nie polecam brania samej KM, najpierw wybor jakiejs bazowej SW a najwyzej dopiero po chwyceniu podstaw dorzucic KM jako dodatek.
Pomógł: 3 razy Wiek: 23 Dołączył: 21 Wrz 2008 Posty: 55 Skąd: Polska
Wysłany: 2008-09-27, 18:02 RE:
Chodzi mi o trening nawet na dłuższe lata, pasują mi chwyty i uderzenia, raczej wybieram stójkę. Raczej pod sportowo/rekreacyjnie, ale na ulicy też może się przydać. Co pod jakim względem byś polecał?
A) chwyty
B) pod ulicę
C) sportowo/rekreacyjnie
D) na szybkie postępy
E) na długie lata
Wysłany: 2008-09-27, 18:09
No to tak jak tu wiekszosc mowila jak najbardziej zostaje ci BJJ (ew. MMA ale dla mnie to niewielka roznica). Jak Boruta ci zapdal to musi byc dobry klub - decyduj sie i gnaj
Wysłany: 2008-09-27, 18:38
My tu gadu gadu i nic nie mowisz ze nie masz dostepu. Po co gadac o czyms czego nie ma
Faktycznie nie masz nic chwytanego (edit: jest Aikido) w Piotrkowie, ale znalazlem cos pod nazwa "Tom Center", i z tego co widze na roznych forach to maja dobra opinie.
Oferuja Boks, KB i MT - w prawdzie nic chwytanego ale na pewno nauka bedzie szybsza a ile trenowac bedziesz zalerzy tylko od ciebie.
http://www.tomcenter.pl/
Masz tam jeszcze ze dwa rodzaje Karate, Aikido (chyba Aikikai), wspomniana KM.
A) chwyty - BJJ, Zapasy, Judo
B) pod ulicę - Muay Thai, Boks, BJJ, combaty
C) sportowo/rekreacyjnie - W zasadzie wszystkie style, w których występuje jakaś rywalizacja sportowa, chociaż te typu MT czy Boks potrafią być dość kontuzyjne.
D) na szybkie postępy - Boks
E) na długie lata - tutaj coś, co nie wymaga "wyśróbowywania" organizmu, przesadnie intensywnego wysiłku czy nadmiaru kontuzji np. Aikido
Aikido na długie lata? Przecież to można całe życie ćwiczyć i i tak się wpierdol dostanie (pomijając kilku rewolucyjnych trenerów, propagujących efektywne aikido).
Ogólnie można powiedzieć, że np. w judo postępy są dość wolne, pokazuje swoją prawdziwą siłę dopiero po paru latach treningu a w takim taju czy boksie efekty są dużo szybsze. Generalnie grappling trzeba dłużej poćwiczyć, żeby się przydał, ale w finalnym rozrachunku okazuje się skuteczniejszy. Oprócz tego zasadniczo style tradycyjne wymagają długiego treningu, a współczesne - nastawione są na szybkie efekty.
Nie rozpatruje Aikido pod kątem skuteczności, tylko tego, czy da się to ćwiczyć do późnej starości czy nie. To co uważam za skuteczne z zakresu walki wręcz wypisałem w jednym z wcześniejszych punktów.
Aikido jest stosunkowo mało kontuzyjne, nie wymaga byczej kondycji ani organizmu w szczycie formy. Można je trenować przez dziesięciolecia. Z kolei nie sądzę, żeby ktoś na starość myślał o kontynuowaniu treningu zawodniczego pod boks, muay thai czy zapasy. Owszem, można je próbować rozwijać rekreacyjnie, ale według mnie to już nie to samo.