Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaką sztukę walki wybraliście i dlaczego?
Autor Wiadomość
shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-25, 13:50   

Bo zacznijmy od tego ze KM (to system nie SW) w Polsce mimo wszystko stoi na dosc niskim poziomie a i czesto ma to malo wspolnego z prawdziwa KM.
Poza tym to czego ucza w Polsce zwykle to pare ruchow z cywilnej KM a reszta to wsparcie paru technik z roznych SW.
Czasem bywa tez tak ze ktos sobie potrenowal sobe to to, to tamto, zrobil jakis kurs wyrobil instruktora i jest trenerem KM 8-) aczkolwiek nie przecze ze sa tez pozadne kluby.
Powyzsze argumenty chyba wystarcza.

Sam raz mialem starcie z mastre od KM co trenowal 6 lat (nie wiem czy sie pochwalic chcial przed kumplami czy co), ale w skrocie walka wygladala tak: zaczal sie poruszac w moim kierunku machajac dziwnie (delikatnie rzeklbym ze nieskoordynowanie) przeszczepami, widzac to wykonalem perfidnego axa i... spokojnie oddalilem sie powluczystym krokiem :lol:

Osobiscie mysle ze KM moze byc conajwyzej malym wsparciem po dlugoletnim treningu jakiejs normalnej SW.
Ostatnio zmieniony przez shinra 2008-09-25, 15:47, w całości zmieniany 1 raz  

RmZ 
'Vide, cui fidas'

Wysłany: 2008-09-25, 14:00   RE:

Akurat trener o którym ja myślę wydaje się być doświadczony.. Rozumiem, ja o KM myślałem jako dodatkowej formie treningu :) A Ty co trenujesz shinra?

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-25, 14:02   

heh ja mam komfort wlasnego trenera (ze tak to nazwe), a co do treningu to mysle ze okreslenie "mieszanka" jest odpowiednie.

RmZ 
'Vide, cui fidas'

Wysłany: 2008-09-25, 14:13   RE:

shinra, a Ty jaką sztukę walki byś polecał i dlaczego? Podaj kilka jak możesz i co o nich myślisz :) Z góry dzięki.

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-25, 15:43   

hmm... to zalezy od twoich predyspozycji.
Nielubie sie wypowiadac tak w ciemno to raczej wrozenie z fusow (niema gorsze i lepszej SW).
Napisz co i jak to z toba, czym sie kierujesz, czego oczekujesz od SW to bedzie mozna z czystym sumieniem sie wypowiadac.

Z tego co wymieniles to mysle ze dobra opcja byloby MT, BJJ, lub tzw. MMA .

RmZ 
'Vide, cui fidas'

Wysłany: 2008-09-27, 14:44   RE:

Interesują mnie uderzenia nogami, a i również obrona w miejscach publicznych. Ciekawi właśnie dlatego mnie MT, KB, BJJ, MMA no i również KM.. Co i jak ze mną? Obecnie biorę się za ciężki trening w celu zrzucenia paru kg i wyrobienia sobie lepszej kondycji. Nie mam problemów z unoszeniem nóg (^^) raczej kondycyjnie nie jest ze mną najgorzej. Ale mimo wszystko trzeba to bardzo poprawić dla lepszych wyników..

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-27, 15:09   

Chodzilo mi raczej o to czy nastawiasz sie na szybkie postepy i raczej szybki trening czy tez nauka moze wchodzic w dluuugie lata, wolisz chyty czy uderzenia, stojke czy parter, czy chcesz czysto pod ulice czy tez rekreacyjnie/sportowo (mozliwe ze poniekad zawodowo) itp.
Tak czy siak moja subiektywna ocena z tego co powyzej podales porponuje BJJ lub MT (lub ewentualnie KB jesli nie bardzo ci sie usmiecha MT) i nie polecam brania samej KM, najpierw wybor jakiejs bazowej SW a najwyzej dopiero po chwyceniu podstaw dorzucic KM jako dodatek.

RmZ 
'Vide, cui fidas'

Wysłany: 2008-09-27, 18:02   RE:

Chodzi mi o trening nawet na dłuższe lata, pasują mi chwyty i uderzenia, raczej wybieram stójkę. Raczej pod sportowo/rekreacyjnie, ale na ulicy też może się przydać. Co pod jakim względem byś polecał?

A) chwyty
B) pod ulicę
C) sportowo/rekreacyjnie
D) na szybkie postępy
E) na długie lata

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-27, 18:09   

No to tak jak tu wiekszosc mowila jak najbardziej zostaje ci BJJ (ew. MMA ale dla mnie to niewielka roznica). Jak Boruta ci zapdal to musi byc dobry klub - decyduj sie i gnaj ;-)

RmZ 
'Vide, cui fidas'

Wysłany: 2008-09-27, 18:11   RE:

Lecz chyba w mojej okolicy nie ma BJJ : (( ani dobrej sekcji MMA [chyba, że się mylę? - Piotrków Tryb.]

shinra 
Omne nimium nocet

Wysłany: 2008-09-27, 18:38   

My tu gadu gadu i nic nie mowisz ze nie masz dostepu. Po co gadac o czyms czego nie ma ;-)
Faktycznie nie masz nic chwytanego (edit: jest Aikido) w Piotrkowie, ale znalazlem cos pod nazwa "Tom Center", i z tego co widze na roznych forach to maja dobra opinie.
Oferuja Boks, KB i MT - w prawdzie nic chwytanego ale na pewno nauka bedzie szybsza a ile trenowac bedziesz zalerzy tylko od ciebie.
http://www.tomcenter.pl/

Masz tam jeszcze ze dwa rodzaje Karate, Aikido (chyba Aikikai), wspomniana KM.

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-09-27, 19:01   Re: RE:

A) chwyty - BJJ, Zapasy, Judo
B) pod ulicę - Muay Thai, Boks, BJJ, combaty
C) sportowo/rekreacyjnie - W zasadzie wszystkie style, w których występuje jakaś rywalizacja sportowa, chociaż te typu MT czy Boks potrafią być dość kontuzyjne.
D) na szybkie postępy - Boks
E) na długie lata - tutaj coś, co nie wymaga "wyśróbowywania" organizmu, przesadnie intensywnego wysiłku czy nadmiaru kontuzji np. Aikido :-P

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2008-09-27, 19:26   

Aikido na długie lata? Przecież to można całe życie ćwiczyć i i tak się wpierdol dostanie (pomijając kilku rewolucyjnych trenerów, propagujących efektywne aikido).

Ogólnie można powiedzieć, że np. w judo postępy są dość wolne, pokazuje swoją prawdziwą siłę dopiero po paru latach treningu a w takim taju czy boksie efekty są dużo szybsze. Generalnie grappling trzeba dłużej poćwiczyć, żeby się przydał, ale w finalnym rozrachunku okazuje się skuteczniejszy. Oprócz tego zasadniczo style tradycyjne wymagają długiego treningu, a współczesne - nastawione są na szybkie efekty.

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2008-09-27, 20:25   

Nie rozpatruje Aikido pod kątem skuteczności, tylko tego, czy da się to ćwiczyć do późnej starości czy nie. To co uważam za skuteczne z zakresu walki wręcz wypisałem w jednym z wcześniejszych punktów.

Aikido jest stosunkowo mało kontuzyjne, nie wymaga byczej kondycji ani organizmu w szczycie formy. Można je trenować przez dziesięciolecia. Z kolei nie sądzę, żeby ktoś na starość myślał o kontynuowaniu treningu zawodniczego pod boks, muay thai czy zapasy. Owszem, można je próbować rozwijać rekreacyjnie, ale według mnie to już nie to samo.

jubb92 

Wysłany: 2008-09-28, 12:27   

ja wybralem MT i bjj naraz cwicze 2dni w tyg MT i 2 bjj. i nie wiem czy jest sens czy lepiej isc 3 razy w tygodniu na bjj i odpuscic MT :?:

Odpowiedz do tematu