Dlatego, że judo jako sport olimpijski i powszechny na polskich AWFach ma jedną z najlepiej opracowanych metodyk i przygotowanych kadr instruktorskich. Po drugie trening wszechstronnie rozwija fizycznie. Pod tym względem lepsze sa tylko zapasy, ale tu wydaje mi sie , ze istnieje pewien wiek minimalny. Przynajmniej kiedyś tak było. Jesli nie, to nawet lepiej wybrać zapasy. Dalej skoro piszesz o Bjj w przyszłosci, to po pierwsze judo pod pewnymi wzgledami zazębia sie z Bjj i dośc dobrze przygotowuje do takiego przejscia, po drugie krakowski klub Bjj - Grappling Kraków prowadzi właśnie dla dzieci treningi judo (tzn ogólnie prowadzi, bo w tej chwili na ich stronie grappling.pl pisze "brak zajęć", ale byc moze to chwilowe), co też może pomóc w przejściu do Bjj.
Z koleji kluby jiu-jitsu (ju-jitsu, jujutsu, etc) innej niż brazylijska prowieniencji, to po części różne dziwaczne i niewarte polecenia ustrojstwa. ciężko sie w tym rozeznać. Osobiscie nie znam krakowie żadnego wartego polecenia klubu tej odmiany. Za to znam takie, które bym tylko odradzał.
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 490 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2009-06-20, 18:37
Boruta dlaczego polecasz zapasy bardziej niż judo? Chodzi o przygotowanie kadry, metodykę czy po prostu nauka rzutów bez łapania za ubranie jak to jest w zapasach góruje nad tymi gdzie trzeba złapać typa za gi?
To zapytaj sie dziecka co woli. powiedz mu na czym to polega zabierz go na trening i niech sam zdecyduje jaki sport chce uprawiać. Kiedyś oglądałem dokument o dzieciach 5-7 lat walczących w turniejach MT [kategoria wagowa była chyba 25kg.] Dzieciaki naprawde wymiatały jak na swój wiek. I potem był wywiad z rodzicami tego co wygrał ten turniej i mówili że on sam wybrał MT i że chce dalej ćwiczyć. O dziwo nie było tam żadnego Tajlandczyka tylko sami Amerykanie i Europejczycy i kilku Czarnoskórych
_________________ He was the perfect warrior, cold and ruthless! He lived by has strength alone! Uninhibited by foolish emotion...
Tak jak napisałem powyżej zapasy jeszcze lepiej rozwijają fizycznie, sprawnościowo. Wykorzystuje się w nich np elementy akrobatyki.
Inna sprawa, że w przypadku dziecka ważne jest, żeby się dobrze czuł w klubie.
Dzięki za odpowiedź z rozwinięciem.
Chciałam młodego wysłać na trening wszechstronnie rozwijający a kiedy połknie bakcyla niech sam zdecyduje w którym kierunku iść dalej.
W takim razie stawiamy na Judo.
Czytałam wiele dobrych opinii o krakowskim Grapplingu i gdyby nie uciążliwy dojazd przez zapchane centrum miasta nie zastanawiałabym się nad wyborem klubu.
BTW: znalazłam w necie różne informacje a propos wieku rozpoczęcia treningów zapaśniczych - nie ma ograniczeń wiekowych ale też, że kluby przyjmują od 10-go roku życia.