Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Ktoś robi pompki na jednej ręce, pistolety ?

Ktoś robi pompki na jednej ręce, pistolety, podciąganie się na jednej ręce itp. ?
TAK
19%
 19%  [ 4 ]
NIE
19%
 19%  [ 4 ]
Czasami się zrobi... %)
52%
 52%  [ 11 ]
To nie dla mnie, jestem bardziej mięczakiem niż twardzielem :]
4%
 4%  [ 1 ]
Wolę popatrzeć jak inni wylewają ostatnie poty... xD
0%
 0%  [ 0 ]
Nie ćwiczę z użyciem własnego ciała, wole same 'żelastwo' ^_-
4%
 4%  [ 1 ]
Głosowań: 21
Wszystkich Głosów: 21

Autor Wiadomość
Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-29, 20:35   Ktoś robi pompki na jednej ręce, pistolety ?

Witam
zastanawia mnie czy ktoś robi pompki na jednej ręce, pistolety, podciąganie się na jednej ręce, pompki na dwóch/trzech palcach, pompki na wszystkich palcach, pompki z klaśnięciem[1x/2x/3x], pompki tak zwany 'nurkujący bombowiec' [jedna/obie ręce], podciąganie się na drzwiach [jedną/dwoma rękoma] i coś tam innego co mi akurat nie wpada do głowy z użyciem własnego ciała...

I co o tych ćwiczeniach myślicie i kiedy i ile ich robicie :?:

PS: "Niech żyje napięcie ciała i siła maksymalna z nią związana"

Jaa Fighter 

Wysłany: 2010-03-29, 20:44   

po prostu cały czas, gdy wchodze do pokoju zawsze podciągam sie na dżwiach, czasem też wchodze na sufit i siedze tam cały dzień np. na żyrandolu

kosak 

Wysłany: 2010-03-29, 20:57   

Zawsze na koniec treningu robię pompki na 2 rękach, na jednej, z klaśnięciem, z nogami na podwyższeniu, tylko nie czaję co to pistolety i na jednej ręce się nie dam rady podciągnąć . Jeszcze przyszły mi do głowy z treningu pompki lotnicze, z klaśnieciem i podskokiem tzn odrywamy całe ciało wraz z nogami od ziemi .

Telesik 
Kill Them All

Wysłany: 2010-03-30, 08:11   

20 pompek na jednej ręce. Wydaje sie trudne ale większość zalezy od techniki wykonywanego ćwiczenia.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-30, 09:03   

Telesik napisał/a:
20 pompek na jednej ręce. Wydaje sie trudne ale większość zalezy od techniki wykonywanego ćwiczenia.

masz racje, przy pompach na jednej ręce MUSI pracować całe ciało, od nóg po przez pośladki, plecy, barki, kark i ręce, trzeba być cały czas po napięciem i trzeba o tym myśleć i nie zapominać, no ale trzeba mieć jakąś zaprawę siłową, bo początkujący dobrze technicznie niezbyt dobrze poradzi z takimi pompkami

małe wyjaśnienie:
Pistolety - to przysiady na jednej nodze, można robić pół przysiady, do tykając pośladkami do podłogi, bądź z pół przysiadu obniżać się w dół, bądź na odwrót, z półprzysiadu podwyższać się w górę, można je robić na ławce, palce są lekko wysunięte z poza ławki
druga noga musi być wyprostowana w stawie kolanowym

ja robię pompki na jednej ręce, wole robić częściej i mniej wtedy ma się maksymalną siłę i ona nie obniża się
pompki z jednym klaśnięciem, pompki na dwóch palcach, na wszystkich palcach, na trzech palcach, ręce pod siebie jedna na drugiej i pompuje, na odwrotnych płetwach [na twardej podłodze]
oraz pistolety, różne modyfikacje, ale najlepsze moim zdaniem to stanąć na jednej nodze na ławce i robić przysiady, nie zła równowagę trzeba trzymać i być max. z koncentrowanym....nie cierpię jak ktoś zacznie się gapić, wtedy łatwo można spaść i lipa ;-)
a po za tym uwielbiam różne modyfikacje pompek i przysiadów, bo mi te z treningu już brzydną i nic nie czuje :mrgreen:

u mnie na treningu nikt nie może zrobić pompek na jednej ręce, pompek na wszystkich palcach, czy moje ostatnio ulubione pompki na dwóch palcach

+ od czasu do czas się zrobi sprężynkę na treningu

pistolety są ulubionym ćwiczeniem Specnazu [rosyjskich służb specjalnych]

a widziałem na YT jak koleś zrobił aż 3 klaśnięcia przy pompkach :-P

Pimpek35 

Wysłany: 2010-03-30, 14:03   

Pompki na jednej ręce robie i max to chyba 17 wycisnalem :P Pompki na 3 palcach tez sie robilo, ale aktualnie nie wyobrazam sobie bym wytrzymal wiecej niz dwie bo cholernie bola palce, ale na wszystkich to robie tak jak normalnie. Podciagnac sie na jednej to nie ma mowy :)
Spręzynke zawsze chcialem sie nauczyc, cwiczylem przy okazji na treningu kilka razy az w koncu udalo sie zrobic, na nastyepnym powtarzalem ją zeby teraz wrocic do poczatku i nie umiec ;)
Jeszcze takie pompki są gdzie rozstaw rak jest dosc szeroki, a robiac pompki wychylamy górę na jedna z rak, potem na druga ;) takie bujane na boki jakby.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-30, 15:10   

Pimpek35 napisał/a:
Pompki na jednej ręce robie i max to chyba 17 wycisnalem :P Pompki na 3 palcach tez sie robilo, ale aktualnie nie wyobrazam sobie bym wytrzymal wiecej niz dwie bo cholernie bola palce, ale na wszystkich to robie tak jak normalnie. Podciagnac sie na jednej to nie ma mowy :)

robienie pompek na dwóch palcach to kwestia tygodni [zależnie jak silny jesteś], a czasami lat...zaczynając od pięciu palców, potem przechodząc na trzy a potem na dwa, wiem, że to jest cholernie mordercze, mi też palce bolą [ale ból to zdrowie :-P ], ale nie robię ich wielu [na tym polega trening samej, czystej siły] smutne jest to, że jak już umiesz, nawet trochę i przestaniesz robić to potem jak wrócisz do tych pompek to ciężko zrobić tyle ile robiłeś wcześniej
rada :?: po prostu należy podtrzymywać to co się wyćwiczyło i dawać [nawet kilka razy dziennie] bodziec naszemu ciału [ale nie robiąc morderczych powtórzeń]
ja na pięciu dam rady więcej zrobić niż na trzech, ale znowu na trzech dam rady więcej zrobić niż na dwóch 8-)
przed treningiem robię [czasami] z 10 na dwóch palcach na rozgrzewkę całego ciała hehe
wiem, że palce się mocno trzęsą i piekielnie bolą, jak bolą to należy przestać, i właśnie zaczynając, nie robić wiele powtórzeń, lecz kilka razy dziennie...

Pimpek35 napisał/a:

Spręzynke zawsze chcialem sie nauczyc, cwiczylem przy okazji na treningu kilka razy az w koncu udalo sie zrobic, na nastyepnym powtarzalem ją zeby teraz wrocic do poczatku i nie umiec ;)
Jeszcze takie pompki są gdzie rozstaw rak jest dosc szeroki, a robiac pompki wychylamy górę na jedna z rak, potem na druga ;) takie bujane na boki jakby.

tak samo jak ja, marzyłem kiedyś o zrobieniu sprężynki, fajnie jak się już tego nauczy
a ja się nauczyłem przez przypadek, z kolegą ćwiczyliśmy w parku, najpierw bieg, a potem rozciąganie, gimnastyka a na końcu techniki i tak niechcący się skoczył z pleców na nogi i wyszło mi chyba za pierwszym czy drugim razem, pamiętam, że szybko poszło i od tamtej chwili mogę zrobić na zawołanie [to może już z 2-3 lata temu było]

tak jak przy wszystkich ćwiczeniach gdzie jest potrzebna 'czysta' siła, działa całe ciało no i sztuka napinania wszystkich mięśni.

tak samo przy podciąganiu się dwoma rękoma:
nogi podkurczone czy nogi wyprostowane do góry - które ciężej zrobić :?: oczywiście te drugie, ponieważ, podwajamy jego trudność

tak samo jak ja podwajam trudność robienia pompek, bo mnie już nuży cały czas robienie na płetwach :mrgreen:

kosak 

Wysłany: 2010-03-30, 19:14   

Jeszcze dobre są pompki w staniu na rękach, ostatnio miałem to na wf i o dziwo wcale nie było trudne, choć wydawało mi się że nie dam rady.
PS:Wiadomo nogi oparte o ścianę , chyba że ktoś umie chodzić na rękach ;)

Pimpek35 

Wysłany: 2010-03-30, 19:35   

Takie właśnie na treningu robimy. Średnio po 10 w serii bo dają nieźle w głowe o dziwo :D cała micha czerwona i otumania jak się wstanie ;|

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-30, 22:02   

kosak napisał/a:
Jeszcze dobre są pompki w staniu na rękach, ostatnio miałem to na wf i o dziwo wcale nie było trudne, choć wydawało mi się że nie dam rady.
PS:Wiadomo nogi oparte o ścianę , chyba że ktoś umie chodzić na rękach ;)

nie koniecznie, można stanąć bez oparcia na ławce/jakimś murku i pompować do góry nogami, ale trzeba być nieźle wyćwiczonym, słyszałem, że roztawiając nogi na boki to łatwiej o utrzymanie równowagi :-P czy prawda to nie wiem

dziś na treningu zrobiłem z 21 pompek na dwóch palcach, i dopiero poczułem, że coś zaczęło mi piec hehe coś nie bywałego :mrgreen:

Pimpek35 napisał/a:
Takie właśnie na treningu robimy. Średnio po 10 w serii bo dają nieźle w głowe o dziwo :D cała micha czerwona i otumania jak się wstanie ;|

no tak, ale nie wiem, czy jak się zrobi do 30-50 takich pompek to czy będzie się żyło normalnie :roll:
muszę wypróbować TO, ale jak znajdę gdzieś wolną ścianę w domu 8-) albo na podwórku

Pimpek35 

Wysłany: 2010-03-31, 06:28   

Jest ciężko. Gdybym teraz był w stanie zrobić 50 pompek normalnie(a nie jestem) to nie wyrobilbym tam z 20 na pewno. W sumie angażują barki w największym stopniu.

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-31, 07:56   

Pimpek35 napisał/a:
W sumie angażują barki w największym stopniu.

racja, ale robiąc pompki na jednej ręce, nie obciąża się w ten sposób barków za mocno niż robiąc to na dwóch kończynach ;-)

Odpowiedz do tematu