Oooo własnie ;] wy jakie teakwondo trenujecie ?? itf czy wtf, Mam jeszcze pytanko bo z tego co czytalem to itf to sie trenuje rece a w wtf nogi czy np jak bym chcial trenowac itf i walczac to moglbym kozystac z nóg ?? jak to jest
ja trenuje itf , i w nim można uderza rękoma i nogami , a w wtf tylko nogi
Gówno prawda tu i tu można atakować rękami tyle że w wtf na głowę są zabronione.
Zalewa GÓWNO PRAWDA to Ty się znasz, ale swoje trzy grosze musisz wtrącić
W WTF nie można wogóle używać rąk. Ani się nimi bronić, ani atakować. Poczytaj trochę o regulaminie WTF albo pooglądaj walki, a potem zabieraj głos. tyle
[ Dodano: 2010-01-24, 22:27 ]
coś Ci się pomyliło z Karate Knockdown.
Walka składa się z trzech rund po dwie minuty każda, nie dotyczy to walk „amatorów”, w których są tylko dwie rundy. W zawodach WTF nie wolno uderzać pięścią w twarz lub głowę. Wolno uderzać pięścią w klatkę piersiową lub w brzuch. Regulamin pozwala uderzać pięścią jedynie w tułów i w plecy, stopą wolno kopać powyżej pasa, zarówno w klatkę piersiową, jak i w twarz i w plecy (uznawanie ciosów w plecy wprowadzono niedawno i zmusiło to do przeprojektowania plastronów). Zabrania się niebezpiecznych akcji, na przykład nie wolno uderzać w kręgosłup ani w nieosłonięte części tułowia. Zabronione jest celowe uderzanie w kark. Klasyczne techniki taekwondo używają wielu części ciała, jednak w walce można jedynie uderzać pięścią i stopą (to głównie wymusza regulamin), a ze względów praktycznych na zawodach przeważają kopnięcia stopą.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-24, 23:29
powyżej miałem na myśli uderzenia na głowę , hmm może i w wtf można na korpus coś uderzać ale to tyle co nic i byle jak ręka poleci , punktów też na za to pewnie dużo niema .
jak chcesz czegoś w szybkim czasie się nauczyć i coś osiągnąć to polecam Krav Maga
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Pomógł: 24 razy Wiek: 18 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1417 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-01-25, 13:01
Mawashi napisał/a:
jak chcesz czegoś w szybkim czasie się nauczyć i coś osiągnąć to polecam Krav Maga
To źle mu polecasz
KM może się sprawdzić w ewentualnym połączeniu z MMA bądź BJJ. Zresztą było już o tym na forum.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
zalewa, zwracam honor, ale dalej nie jestem tego pewny. W takim razie dlaczego w WTF w ogóle nie uderzają w korpus? już sam nie wiem, muszę zapytać kogoś kto trenuję i jeździ na zawody.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-25, 14:27
przemoxD napisał/a:
zalewa, zwracam honor, ale dalej nie jestem tego pewny. W takim razie dlaczego w WTF w ogóle nie uderzają w korpus? już sam nie wiem, muszę zapytać kogoś kto trenuję i jeździ na zawody.
mam pytanie do trenujacych teakwondo czy jestescie zadowoleni ze wybraliscie ta sztuke walki ?? przydaje wam sie w zyciu ?? czy zmienilibyscie na cos innego moze??