Wysłany: 2010-01-20, 21:06 Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki ale..
Witam, mam pewien problem a mianowicie chcialbym uprawic jakas sztuke walki przede wszystkim do walki,obrony i by zaszpanowac swoja gietkoscia wyczynami na wf. koledzy namawiaja mnie zebym z nimi chodzil na capoeire czy jakos tam, ale z tego co widzialem kiedys to oni tam tancza i wala w bebny, jak myslicie czy moge sie przez ta sztuke zegos nauczyc??? a moze cos zaproponujecie zeby nie bylo za drogie okolo 200/mieciecznie. mieszkam w grodzisku mazowieckim
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 955 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-01-20, 21:45
w gooogle widziałem że jest też taekwondo itf
a capoeire odradzam lepie wybieraj pomiędzy karate lub taekwondo , albo innymi klubami które masz u siebie np. muai thai lub kick boxing , czy też coś chwytanego o ile jest .
Jeśli zależy ci na tym szpanie że zrobisz fajne obrotówki to bierz taekwondo (akrobacji sporo, a przy tym to mimo wszystko sztuka walki a nie taniec jak capo), jeżeli zależy ci na skuteczności to użyj opcji "szukaj", na forum dużo jest o tym.
ITF to też jest mało realna walka, bo boks mają bardzo chaotyczny a tych obrotówek z wyskoku nie zastosujesz w obliczu zagrożenia... poza tym tam chyba nie ma full-contactu a z tym WTF jest podobnie jak z Kyokushin, że czasami są elementy boksu (jeśli trener WTF nie ogranicza się tylko do walki sportowej i to samo w Kyokushin, z tym, że w Kyokushin uderzenia już masz - brakuje tylko lepszej gardy, uników, które w knockdown nie są potrzebne). Mimo to do lansu obydwie SW (TKD & KK) się nadają, ale bardziej TKD. Pozdro
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-21, 16:24 Re: Mam Problem, chce zapisac sie na jakas ze sztuk waliki a
17zuczek napisał/a:
Witam, mam pewien problem a mianowicie chcialbym uprawic jakas sztuke walki przede wszystkim do walki,obrony i by zaszpanowac swoja gietkoscia wyczynami na wf. koledzy namawiaja mnie zebym z nimi chodzil na capoeire czy jakos tam, ale z tego co widzialem kiedys to oni tam tancza i wala w bebny, jak myslicie czy moge sie przez ta sztuke zegos nauczyc??? a moze cos zaproponujecie zeby nie bylo za drogie okolo 200/mieciecznie. mieszkam w grodzisku mazowieckim
Wszystki;) W TKD skupiasz się najbardziej na kopnięciach i trenujesz głównie to są tam różnego radzaju wyskoki z kopnięciami a w karate masz również ręce i nie masz wyskoków żadnych przynajmniej tak myślę, bo nie chodziłem i to zależy od stylu, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
a mam takie pytanko (sorka ale dopiero wtajemniczam sie w te tematy) czym rozni sie taekwondo od karate???
Czym się różni kosz od nożnej ?
A tak na serio to w taekwondo używasz głównie nóg, musisz byś szybki zwinny a ręce służą głównie do utrzymywania równowagi. Karate zaś to całkiem inna bajka. Tam się liczy głównie kata. Są też nowoczesne style kładące nacisk na walkę. Ale to zależy od stylu. W kyokushin nie masz ataków pięścią na głowę jak w TKD-WTF ale rąk używasz całkiem sporo. Jeśli miał bym wybierać karate a taekwondo to tkd bym wybrał. Ale wtf a nie itf.
Cytat:
wszystkim do walki,obrony i by zaszpanowac swoja gietkoscia wyczynami na wf
A i jeszcze jedno co ty chcesz osiągnąć. Chcesz walić "komboooooooohy" i żeby ludzie myśleli że jesteś fajny, czy nauczyć się walczyć, umieć się obronić, rywalizować sportowo na zawodach, sparować i po 1 hitcie myśleć po co mi to, budzić się z obitym ryjem, a za dwa dni iść z powrotem na trening z uśmiechniętą mordą by cały cykl się powtórzył . Jak to 1 to polecam akrobatykę wyczynową i pomachać rękami dla efektu z filmów akcji. Albo capoeire to by było to tego dobre. Jeśli jednak to 2 to wybierz coś innego. Jednak wydaje mi się że chcesz tego 1 bo inaczej byś o tym nie wspominał a wszystkiego mieć nie można.
_________________ Jedziesz, jedziesz trzymasz gardę
rękawice pięści masz twarde jak skała
ciężka ręka ze stali szczęka
Nie cackaj się z nimi nie baw
Ostatnio zmieniony przez zalewa 2010-01-21, 22:31, w całości zmieniany 3 razy
Wszystki;) W TKD skupiasz się najbardziej na kopnięciach i trenujesz głównie to są tam różnego radzaju wyskoki z kopnięciami a w karate masz również ręce i nie masz wyskoków żadnych przynajmniej tak myślę, bo nie chodziłem i to zależy od stylu, ale nie chcę Cię wprowadzić w błąd.
Jak się nie znasz, to się nie wypowiadaj... różnic jest pełno, trzeba by tu scharakteryzować obydwa style, z czego są bardzo rózne odmiany karate i taekwondo, więc nie ma co porównywać tych dwóch sw. Trzeba by jak już coś to porównywać konkretne ich odmiany.
Aha no i Batman sprawdź sobie co to za kopnięcia w Karate Tobi i Kaiten, a potem mów, że w Karate się nie robi kopnięc z wyskoku.
dzieki wszystkim za rady, ale zdecydowałem ze bede chodził na teakwondo ;] akurat mam u siebie w miescie ;] Mam jeszcze do was pytanko ile wy płacicie za lekcje ??