Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-08-25, 11:17
czyli tak stawiasz sprawe kilka moich popowiedzi
1. low kick mozesz kopnac na 3 sposoby
a) kopnac w wenetrzna czesc uda
b) kopnac zewnetrzna czesc uda
c)kopnac w dwie nogi
na zewnetrznej czesci uda znajduja sie 2 sploty miesci tuz nad kolanem i tuz pod biodrem cholernie boli w tych miejcach nas zawsze ucza ze jak juz siadzie raz warto poprawic 2gi :D
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
"Coś" byś wyniósł ale pod warunkiem ze znasz już podstawy i nie wyrobisz sobie złych nawyków, ale generalnie miesiąc treningu pod okiem dobrego trenera da ci więcej niż obejrzenie wszystkich filmów instruktażowych.. z "szkoleniówek" można sobie przyswoić jakieś nowe ciekawe techniki oraz kombinacje ale siły, kondycji, celności, wyczucia dystansu i wielu innych aspektów poza sala treningową raczej nie da sie wyrobić (no chyba ze jakiś wybitny przypadek połączenia talentu i determinacji)
Tylko mam ten problem że najbliższe miesjce z treningami znajduje sie 50km od mojeo miejsca zamieszkania. Chodziłem pół roku na judo może coś mi to pomoże ;] Spróbować zawsze można.
Miki
Wysłany: 2008-02-11, 16:35
Ogólnie rzecz biorąc nauka jakiejkolwiek sztuki walki z filmików umieszczonych w necie tudzież płyt DVD albo kaset nie jest najlepszym pomysłem.
Jak już na początku jeden z użytkowników napisał, można nabrać złych nawyków i nabawić się nieciekawych kontuzji.
A do tego, nauka ta nie da wymaganych efektów. Sam siebie nie jesteś w stanie kontrolować w takim stopniu, jak kontroluje Ciebie trener na zajęciach.
Poza tym ja wychodzę z założenia, ze KTOS KIEDYS SAM musiał wymyslec sztukę walki. Wiec ja także sam,a nawet z pomocą filmików instruktażowych mogę sie czegoś nauczyc.
Mi podstawy pokazał kolega. A niektóre SW (jesli zna się podstawy) można trenować samemu.
Poza tym ja wychodzę z założenia, ze KTOS KIEDYS SAM musiał wymyslec sztukę walki. Wiec ja także sam,a nawet z pomocą filmików instruktażowych mogę sie czegoś nauczyc.
Mi podstawy pokazał kolega. A niektóre SW (jesli zna się podstawy) można trenować samemu.
tak,lepsze nic niz rydzyk
ale jakbym miał mozliwosc to z trenerem to najlepiej..
ajak nie ma mozliwosci,to lepiej niech ktos kto trenował lub trenuje ..
pokaże..
Dzisiaj oglądałem ciekawy wywiad z Przemysławem Saletą. Opowiadał w nim o tym, że zdobywając tytuł zawodowego mistrza Europy w boksie nie miał ani trenera, ani menadzera, ani promotora - zrobił to na własną rekę.
Ćwicząc wczesniej kickboxing miał trenerów, był nawet w Stanach i miał okazje cwiczyc pod okiem trenera Muhamed'a Ali'ego, ale zaczynając przygodę europejskim z boksem trenował (2,5 roku) samodzielnie.
No własnie, on tez uczył sie z filmików instruktażowych. Własnie czytam jego wywiad i skopiuje zdanie:
Cytat:
Jeśli ktoś chce trenować MUAY-THAI zawodowo, na tą chwilę warunków do tego w Polsce nie ma. Jeśli natomiast do rekreacyjnego uprawniania tej sztuki walki, super warunków nie potrzeba.
Ja też uważam, że filmy instruktażowe są przydatne i można dużo się z nich nauczyć. Do nauki nie koniecznie potrzeba trenera, pieniędzy i siłowni. Wszystko to da się zastąpić filmami instruktażowymi, kumplem i podwórkiem. No ale nie twierdze, że jest to lepsza metoda niż trening pod okiem specjalistów.
_________________ Być jak pozytywny wojownik o to właśnie chodzi...
Wysłany: 2008-03-20, 09:25 da sie nauczyć
Oglądając filmy instruktażowe da się nauczyć różnych uderzeń i kombinacji ciosów przykładem jestem ja nigdy nie chodziłem na żadną sztukę walki a umiem dużo ciosów z różnych sztuk walki dla chcącego nic trudnego
lukasz92 pójdź do jakiegokolwiek trenera, który naucza tego, co ty ćwiczysz w domu. Jestem pewien, że znajdzie sporo rzeczy, do których możnaby się przyczepić.
Moim zdaniem da sie nauczyć z filmików instruktażowych jakiej kol wiek sztuki walki tylko jest jeden kłopot byś musiał mieć jakieś doświadczenie w tych sprawach ja np jak zaczynałem swoją historie z MT ćwiczyłem samo obronę,zapasy,box i myślę ze ktoś jeżeli ma pojęcie o sztuce walki jest twardy wie że dałby rade ma do tego jakie kol wiek możliwości chociaż by partnera worek treningowy czy podobne rzeczy owszem da rade ale w większym stopniu będzie musiał poświęcać na to kupę czasu.
_________________ KażDy ReKoRd UsTanAwIa KtOś,TyM KiMś MoŻeSz ByĆ Ty