Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nauka muay thai on-line ?
Autor Wiadomość
tintin 

Wysłany: 2007-05-02, 08:32   Nauka muay thai on-line ?

widze ze macie filmy z technikami ;d ... to ma sluzyc nauce przez net ? lol ... ;d ogolnie szanuje MT ale to juz przesada ;d Tang soo !
Gdzie odyna szlak od wielków trwa

Tycho
Administrator

Wysłany: 2007-05-03, 13:22   

Wyobraź sobie ze filmiki z technikami bokserskimi tez są, jeden z technikami bjj tez jest a będzie więcej. Jak ktoś sie uprze to i może sie z neta uczyć nikt mu nie broni, chociaż filmiki i opisy są umieszczone bardziej w celach informacyjnych, albo po to żeby od tak sobie zobaczyć jak taj kopie w powietrze. Pyzatym jako ciekawostkę ci powiem ze Muay Thai w Polsce jest bardzo młode i wielu obecnych trenerów jeszcze nie tak dawno bo ok z 10 lat temu, może ciut mniej albo więcej to Muay Thai znało właśnie głównie z filmów instruktażowych.

Każdy wie że jeden trening z dobrym trenerem da więcej niż obejrzenie wszystkich możliwych instruktażówek i przeczytaniu wszystkich for internetowych. Ale z drugiej strony wielu zawodników mogło by zobaczyć jak wyglądają "oryginalne" tajskie kopnięcia żeby polskie walki Muay Thai bardziej przypominały te z Tajlandii (co nie znaczy ze są złe są po prostu inne). Strona i forum ma zapewnić swego rodzaju bazę informacji i miejsce gdzie można zmarnować trochę czasu "tematycznie" a nie podręcznik walki.

Tintin napisz coś o Tang Soo bo szczerze powiedzawszy nie mam pojęcia co to ;] Chętnie się dowiem coś na ten temat i myślę ze nie tylko ja.
ps. Wieczorem wrzucę parę ciekawych newsów i filmów a teraz idę odsypiać Kalisz.

Nortgaroth 
Były moderator

Wysłany: 2007-05-03, 17:30   

Nie polecam nauki z internetu/kaset szkoleniowych itp. Można nabrać złych nawyków nabawić sie urazów (jeżeli trenujesz z partnerem i uczycie się z kaset). Np. jeżeli w twoim mieście nie ma Muay Thai a chcesz trenować to lepiej zrobisz jak pójdziesz na boks lub kick-boxing niż masz się uczyć z kaset.
P.S. Z tego co wiem to niektórzy Rosjanie uczą się sambo z kaset i zakładają sekcje. :shock:

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2007-05-09, 16:17   

chodzadz do sekcji juz jakis czas mozna skozystac z filmikow zawsze sie zobaczy jakas ciekawa kombinacje ale dla kogos kto nie mial kontaktu z zadna sztuka walki to TYLKO moga stanowic charaker informacyjny nauka z filmikow to poprostu LENISTWO !!! :mrgreen:

akasha 

Wysłany: 2007-05-17, 17:03   

ja uwazam ze z filmików sie nie da rady nic nauczyc, no chyba ze teoria tylko bo praktyke trzeba doświadczyc :D ale sa dobre jak ktos chce sie zorientować jakie są techniki w danej sztuce :mrgreen:

olin-72 

Wysłany: 2007-07-26, 12:56   

Witam, jak już pisałem w info powitalnym zaczynałem od karate, potem kick boxing, taekwondo i teraz muai thai. Jednak zanim poszedłem do klubu, poćwiczyłem trochę z filmów z neta...z youtube dokładnie. Zawsze podobały mi się techniki kopnięć z muai thai i tak naprawdę nikt nie potrafił mi dokładnie wyjaśnić mechaniki takiego kopnięcia. Dopiero na filmach z youtube skumałem o co chodzi i teraz faktycznie kopnięcie (w karate to było mawashi geri) a tutaj to mówią na to chyba kick, zaczęło wyglądać i funkcjonować jak powinno. Przedtem niby kopałem na worek i niby to było mocne, ale dopiero po rozpoznaniu mechaniki tego kopnięcia z filmików, widać różnicę i worek o wadze 50 kg fruwa na wysięgniku. No i jeszcze jedna najważniesza sprawa: teraz mogę wyprowadzić kick z bezpośredniego zbliżenia z przeciwnikiem i nie muszę mieć specjalnie miejsca na wyprowadzenie kopnięcia, co jest niezwykle chyba istotne w walce. Ponadto właśnie z filmików nauczyłem się takich podstawowych elementów akrobatyki jak tzw. sprężynka czyli efektowne powstanie z ziemi po upadku, półsalta do przodu tzw. przerzuty itp.
pozdrawiam!!

Atomic 
UFC fan :)

Wysłany: 2007-08-22, 08:49   

Nortgaroth napisał/a:
Nie polecam nauki z internetu/kaset szkoleniowych itp. Można nabrać złych nawyków nabawić sie urazów (jeżeli trenujesz z partnerem i uczycie się z kaset). Np. jeżeli w twoim mieście nie ma Muay Thai a chcesz trenować to lepiej zrobisz jak pójdziesz na boks lub kick-boxing niż masz się uczyć z kaset

A jeśli nie ma a ni MT ani Kick Boxingu ani Boksu to co mozna wiecej zrobic :?:

Pozdrawiam

MasterKill 
Były moderator:P

Wysłany: 2007-08-22, 09:26   

Atomic dobre pytanie u mnie w miescie jest judo i karate tradycyjne:/ i co zrobic??!! powiem wam wiekszosc sie myli ze z neta sie nie da nic nauczyc bo da tylko trzeba miec partnera. Ja np z kumplem najpierw ogladamy takie filmiki z kopnieciami itp. staramy sie wylapac wszystkie szczegoly i idziemy na dwor i cwiczymy az wyjdzie(przewaznie kopniecia i uderzenia) potem w walce. raz nam przez tydzien nic nie wychodzilo to cwiczylismy co innego po 2 tyg wrocilismy do tego co nam nie wychodzilo...:D filmik z jednym kopnieciem ogladalismy nawet po 50 razy w zwolnionym tepie...

Ambitni co?? he he :mrgreen: Moze sie zapisze na judo:D:D karate tradycyjne to syf chodzilem az zal sie przyznac.

jak nie masz co lubisz to lubisz to co masz :lol:

Nortgaroth 
Były moderator

Wysłany: 2007-08-22, 16:04   

Trzeba iść na to co jest, uczyć się od kumpla albo dojeżdżać na treningi. Nauka samemu jest pozbawiona sensu.

MasterKill 

Wysłany: 2007-08-22, 18:32   

ale zawsze jest sie o krok dalej od innych co uzywaja cepow i maja tylko sile ;-)

[ Dodano: 2007-08-22, 19:35 ]
a co do kumpla to jest kilku 20 paroletnich ktorzy cos umieja tylko jest problem jeden wyjechal za granice drogi nie ma czasu a 3 nie lubimy.... (przyszedl nas obronic a zamiast tego to spierd**** jak wyczail sytuacje) i sami sie bronilismy 2 vs ok 6 bronilismy tzn przez kilka sek gdy nas nie wyj*** na ziemie no i wiadomo buty..

ten co nie ma czasu ma czarny pas TKD i brazowy karate, ten za granica i ten trzeci sie od niego uczyli :-D mieli nas nauczyc ale czas

Atomic 
UFC fan :)

Wysłany: 2007-08-23, 09:01   

MasterKill napisał/a:
Atomic dobre pytanie u mnie w miescie jest judo i karate tradycyjne:/ i co zrobic??!!

Ja bym się cieszył jakby chociaż Judo było ale u mnie nic nie ma, przynajmniej na bezpiecznym terenie :evil:

I zgadzam sie ze jak ktos pocwiczy na worku, i ogladnie podstawowe techniki lewy prosty czy sierp nie mówie tu już o podbródkowym :mrgreen: , to chociaz bedzie
umiał wiecej od tego co tylko umie walic cepy i gardy nie trzyma :shock:

MasterKill 

Wysłany: 2007-08-23, 09:28   

Niektore kopniecia tez wcale nie sa takie trudne jak low kick tylko trzeba caly czas go cwiczyc, nie wazne czy wychodzi czy nie ale i tak go trza cwiczyc zeby pozniej miec wieksze szanse na wykorzystanie go w walce...

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2007-08-24, 10:26   

Sztuki walki nieda sie nauczyć przez neta.Lepiej jest już zapisać sie na jakąś SW i ćwiczyć pod okiem trenera.Takie jest przynajmniej moje zdanie. :-P
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

WeRs 
http://maxxx.pl.tl

Wysłany: 2007-08-24, 11:52   

MasterKill napisał/a:
Niektore kopniecia tez wcale nie sa takie trudne jak low kick
chciałbym zobaczyc twoj low kick zanim zapisalem sie na muay thai trewnowałem cale wakacje w domu na worku low kicka wiesz tez naoglodalem sie filmiko a wczesnie chodzilem na taekwondo wiec umieąłem zaje*bac ale na treningu trener zwrucił mi uwage na zeczy o ktoryc nie mialem pojecia o ruchu rekami i takie tam jak jeszcze naczy da sie nauczyc on line ale to niebezpieczne bo po 1 niekt cie iezkontorluje po 2 moze ci sie wydawac ze dobrze robisz a wcale tak nie jest 3 nie wykonujesz cwiczen wspomagajacych technike wzmacniajacyh miesnie ktore sa zaanaagazowane przy danej technice

MasterKill 

Wysłany: 2007-08-24, 12:37   

mi glownie chodzi o to by troche zalapac technike i potem tak ja wykonac zeby byla skuteczna. Ja bardziej moge sie wykazac na ulicy niz na jakis treningach bo u mnie w miescie takich nie ma. Narazie jak dla mnie nie liczy sie zeby byl to bardzo dobry technicznie low kick tylko zeby podzialal, napewno twoj low kick wyglada lepiej od mojego ale mi zalezy zeby jak najszybciej na ulicy dac sobie rade z jakims kolesiem moze nie bardzo fajnie technicznie ale chociaz w polowie. wazne jest zeby trafic w udo i zeby przeciwnik sie zgiol.

Odpowiedz do tematu