Witam!
Od października ide na studia do Szczecina, a co za tym idzie duże miasto i większe możliwości. Ale do czego zmierzam. Mam 19 lat 186 cm wzrostu i ważę 71 kg. Teraz mam pytanie do Was możecie mi coś polecić ciekawego to znaczy jakąś sztuke walki dla początkujących ponieważ nigdy wcześniej nie ćwiczyłem tego typu sportu. Wiadomo że nie zostane jakims zabijaką po miesiącu treningu ale chce poprawić swoją samoobrone w razie W . Dlatego pomożecie mi coś wybrać i to na dodatek w Szczecinie jak ktoś mieszka? Określić na czym te treningi polegają i ile razy w tygodniu! Za każdą radę wielkie dzięki! Pozdrawiam
Tylko wiesz chciałbym jakieś rady dostać. Bo wiadomo nie jeden nie wiedział co ćwiczyć. I dlatego chciałbym się dowiedzieć od czego zacząć i w ogóle :)
Pomógł: 1 raz Wiek: 16 Dołączył: 11 Cze 2010 Posty: 58 Skąd: Tu i tam ;P
Wysłany: 2010-06-23, 10:21
Zależy co lubisz.Walka w stójce,parterze lub mieszane itd.Tez miałem ten sam problem ale w końcu wybrałem to co lubię ;)
_________________ Masz jakąś sprawę do mnie?-PW ;) /
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 479 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-06-23, 10:24
Wbijaj na youtube pooglądaj jak wyglądają poszczególne style.
Co do skuteczności to wybierz ten który opiera się na kontaktowym sposobie nauczania:
Zapasy, bjj, boks, muay thai, kickboxing, sambo, trening mma.
Od biedy możesz pójść na kyokushin karate i style pochodne, taekwondo itf.
Radziłbym Ci odpuścić sobie aikido, aikijitsu, capoeire, karate tradycyjne
No właśnie jak już na samym początku pisałem to idę do Szczecina a miasta jeszcze nie znam i nie orientowałem się co tam można ćwiczyć! Jak coś to później na necie popatrze co jest do wyboru i napisze!
Do samoobrony polecam z chwytanych BJJ, zapasy, judo a ze stójki Muay Thai i boks, ale do samoobrony są skuteczniejsze style chwytane.
Tutaj masz polecane kluby:
Berserkesr Team Szczecin
www.berserkersteam.pl
A co mi możecie powiedzieć o tym Brazylijskim jiu-jitsu ? Trenuje ktoś z Was to? Ciekawa sztuka walki? Bo może się na to zd3cyduje ale będę to musiał przemyśleć, a i powiedzcie mi czy w moim wieku nie jest za późno na takie sporty?
O BJJ może Ci powiedzieć sporo Boruta i inni forumowicze trenujący to, ja mogę powiedzieć tyle, że jest skuteczna naulicę, masz sporo dźwigni, sporo walki w parterze, duszenia, rzuty, elementy walki w stójce też są.
wladzio15 napisał/a:
a i powiedzcie mi czy w moim wieku nie jest za późno na takie sporty?
Nie
Wysłany: 2010-06-23, 18:55
Batman napisał/a:
że jest skuteczna naulicę
Jest jakaś sztuka walki skuteczna na ulice ? oO pierwsze słyszę.
_________________ BABILON PŁONIE-CZAS ODEBRAĆ KORONE BESTIA NA TRONIE KRWIĄ SPLAMIONE DŁONIE TARCZĄ MOJ BÓG MÓJ POCZĄTEK I KONIEC
czytałem o sztukach walki że mimo tego że znasz idealnie chociaż jedną sztukę walki to i tak nie zrobi z ciebie jakiegoś "fajtera". Mi generalnie chodzi o to żeby zacząć coś w końcu robić i w razie czego nie dać sobie na szczelać w gębe :)