Witam! Ostatnio zacząłem trenowac Capoeirę Regional, ale wyszukałem w necie inny styl capoeiry i czy mógłby mi ktoś powiedziec gdzie znaleźć podręcznik do tego stylu ? "capoeira carioca – był to pierwszy sformalizowany styl w capoeirze. Zrezygnowano w niej z muzyki i śpiewu, postawiono zaś na brutalność i skuteczność . Kopnięcia celowały w kolana i tułów , wprowadzono ciosy rękoma w twarz (m.in. oczy). Carioki używały w czasie przestępstw gangi, przez co była źle kojarzona i traciła na popularności. W 1907 napisany został podręcznik uczący tej sztuki
ale odchodząc od tematu nie wiem czy dużo nauczysz się z podręczników :)
pamiętaj synku, NIGDY nie odchodź od tematu, bo możesz stracić coś więcej
najpierw czytaj, przeanalizuj to co przeczytałeś, przeczytaj jeszcze raz, zastanów się z 10-12x nad tym co przeczytałeś, a na koniec możesz napisać swój wymarzony POST
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"