Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Podręcznik
Autor Wiadomość
mks33 

Wysłany: 2010-10-23, 11:55   Podręcznik

Witam! Ostatnio zacząłem trenowac Capoeirę Regional, ale wyszukałem w necie inny styl capoeiry i czy mógłby mi ktoś powiedziec gdzie znaleźć podręcznik do tego stylu ? "capoeira carioca – był to pierwszy sformalizowany styl w capoeirze. Zrezygnowano w niej z muzyki i śpiewu, postawiono zaś na brutalność i skuteczność . Kopnięcia celowały w kolana i tułów , wprowadzono ciosy rękoma w twarz (m.in. oczy). Carioki używały w czasie przestępstw gangi, przez co była źle kojarzona i traciła na popularności. W 1907 napisany został podręcznik uczący tej sztuki

Szpara93 

Wysłany: 2010-10-23, 14:18   

Nie wiem gdzie znajdziesz może poszukaj w internecie ale odchodząc od tematu nie wiem czy dużo nauczysz się z podręczników :)

Unagi

Wysłany: 2010-12-04, 20:37   

http://www.youtube.com/watch?v=xJNaedisXfQ

Faktycznie brutalne i skuteczne.
Szkoda, że nasi dresiarze tego nie przejęli od zagranicznych gangsterów. Czułbym się bezpieczniej;)

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-12-04, 20:47   

Szpara93 napisał/a:
ale odchodząc od tematu nie wiem czy dużo nauczysz się z podręczników :)

pamiętaj synku, NIGDY nie odchodź od tematu, bo możesz stracić coś więcej :evil:
najpierw czytaj, przeanalizuj to co przeczytałeś, przeczytaj jeszcze raz, zastanów się z 10-12x nad tym co przeczytałeś, a na koniec możesz napisać swój wymarzony POST :shock:

Odpowiedz do tematu