SIemka. Walki sportowe dzieli się na kategorie tam, mlodzik, junior i senior i mam pytanie. Jestem młodzikiem i żeby przejść do juniora muszę mieć 17 lat rocznikowo czy skończone. Proszę o odp bardzo potrzebuje tej informacji.
Jest jeszcze młodzieżowiec ;) po juniorze ale bardzo rzadko sa organizowane dla nich imprezy.Co tym samym oznacza ze odrazu po juniorach walczy sie w seniorach ;). wydaje mi sie ze nie mozesz miec rocznikowo tylko normalnie. Junior moze walczyc w seniorach ale mlodzik w juniorach chyba nie :> ale pewien nie jestem.
_________________ ,,Każdego dnia trzeba wykraczać poza swoje możliwości''
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2011-01-20, 16:16
Zależy od sportu i formuły. Myślę, że jakieś poważniejsze to 2-3 imprezy w roku. Ciężko jednoznacznie stwierdzić. Jeśli chodzi np. o kickboxing to dokładna data urodzenia i wtedy przechodzi się regulaminowo do innej grupy wiekowej.
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Sporty walki nie były specjalnie popularne w naszym kraju i nie ma rozpowszechnionej tradycji ich uprawiania. Przed kilkoma dekadami sukcesy naszych amatorów w boksie przyciągnęły pewną grupę osób do tej dyscypliny jednak niesprzyjające warunki do treningów i problemy w zdobywaniu sprzętu we własnym zakresie zdławiły rodzącą się modę. Przez nasz kraj przeszła też fala popularności kung-fu, karate i tym podobnych sportów walki z Dalekiego Wschodu lecz w dłuższym okresie czasu podtrzymywało
zainteresowanie nimi zaledwie niewielu. Swój epizod popularności zaliczyła też sztuka-walka capoeira.
To i ja się podepnę.
Mam 27 lat. Od blisko roku trenuję sztuki walki wędrując po różnych klubach ( boks, aikido, muai thai, karate ). Z różnych względów postanowiłem skupić się na dłuższy okres tylko na boksie. W ramach ogólnego progresu i motywacji chciałbym wkrótce chociaż raz zawalczyć w formalnej walce w ramach boksu amatorskiego I tu rodzi się pewne pytanie dotyczące formalnych warunków zrealizowania mojego celu. O czym muszę pomyśleć chcąc stoczyć pojedynek? Licencja, jeśli tak to gdzie i na jakich warunkach? Czy wystarczy mieć licencję, aby wziąć udział w zawodach, czy w tym zakresie muszę postarać się o klub który będzie mnie delegował? Czy w ogóle mogę walczyć, trenując boks rekreacyjnie?
Z góry dziękuję za odpowiedź. Proszę oszczędźcie sobie komentarzy typu "użyj Google", "było już 100 razy" itp. Szukałem i nie znalazłem.