Witam serdecznie!
Chciałbym prosić Was o pomoc szanowni forumowicze. Nie gromcie mnie od razu za to, ze gdzieś na Forum istnieje odpowiedź na moje pytanie.
Przede wszystkim zacznę od tego że mam 32 lata, młody tata z
brzuszkiem który chce coś zrobić dla swojej kondycji ale i dla
własnej samoobrony. Nie chodzi o efektowność a efektywność przede
wszystkim. Wiadomo, że zostanie Brucem Lee już mi nie grozi:-). Chodzi o
sztukę walki dobrą dla różnej kondycji, temperamentu i wieku ćwiczącego.
- Czy to nie za późno na zaczynanie ćwiczenia/nauki?
- Jaką sztukę/styl wybrać? W okolicy mam szkołe Aikido ale strasznie dużo kontrowersji wokół tej sztuki- nie wiem czy słusznie. Podstawowy zarzut - cytat: "Sztuka walki przerodziła się obecnie w szeroko rozumianą działalność rekreacyjno-zdrowotną, o jednej z najbardziej kwestionowanych - spośród wszystkich sztuk walki - przydatności do samoobrony. Przedmiotem częstych dyskusji jest skuteczność technik aikido w przypadku rzeczywistej walki"
I przy okazji zapytam: czy znacie jakieś inne godne polecenia szkoły sztuk walki (niekopniecznie aikido) pod W-wą na trasie: Pruszków- Grodzisk Mazowiecki, okolice Grodziska Mazowieckiego, Błonia, Ożarowa Maz.? Zamieszkuję w Błoniu- stąd pytanie.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
Mario
Konan Pomógł: 2 razy Dołączył: 01 Cze 2009 Posty: 170
Wysłany: 2009-08-28, 00:42
Czy za późno na trenowanie??? Nie - Znam z reala kolesia co zaczął w wieku 43 lat trenować boks z powodu DUŻEJ nadwagi. Sztukę walk musisz sam wybrać - musisz się zdecydować czy to mają być uderzenia czy może jakieś chwyty :) Niestety nie wiem czy są jakieś inne szkoły bo nie wiem gdzie to jest a w necie nic jak na razie nie widzę.
Witam serdecznie!
Podstawowy zarzut - cytat: "Sztuka walki przerodziła się obecnie w szeroko rozumianą działalność rekreacyjno-zdrowotną, o jednej z najbardziej kwestionowanych - spośród wszystkich sztuk walki - przydatności do samoobrony. Przedmiotem częstych dyskusji jest skuteczność technik aikido w przypadku rzeczywistej walki"
Mario
Wszystkie sztuki walki mają cel rekreacyjno-zdrowotny oprócz samej obrony.
Aikido jest skuteczne ale zależy kto i z jakim zaangażowaniem je trenuje.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-08-28, 01:22
W pruszkowie wiem, ze byl chyba klub JJ (lub gdizes nie daleko) i na pewno byla sekcja KB,Savate i Taja, ponoc dobry ale osobiscie nie wiem nic. Jakies karate w okolicy tez jest pewnie.
Zaczynac mozna w kazdym wieku. Jak juz ktos pisal, najpierw zdecyduj co ci odpowiada (uderzenia/chwyty) a potem bedziemy cos radzic.
EDIT:
Ten klub Savate to "Kowal Boxing" sie nazywa (albo jakos tak )
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Nigdy nie jest za późno! Myślę, że w każdym klubie Cię dobrze przyjmą i będziesz zadowolony. O przydatności na ulicy już było wiele tematów szukaj m. in. BJJ, judo, zapasy, jj, muay thai, boks wybór oczywiście należy do Ciebie, co Ci najbardziej odpowiada. Nie ma czasu na zwlekanie szukaj klubu i trenuj! Powodzenia daj znać co wybrałeś i jakie wrażenia.
Pozdrwiam
Trenuje Aikido i jak mawia mój sensei jest to abstrakcja ruchowa. Aikido nie zakłada zrobienia krzywdy przeciwnikowi, dlatego jako sposób samoobrony odradzam.
Wysłany: 2009-09-01, 21:03
Quercus napisał/a:
Danteusz napisał/a:
dlatego jako sposób samoobrony odradzam.
KtośTam, ucz się od niego :P
Cóż, to jest jego senseia opinia, nie moja.
Wiem, że wiele technik z Aikido jest skutecznych, ponieważ widzę efekty.
Jeżeli ktoś uważa, że są nieskuteczne to jego sprawa, a mnie to c...j obchodzi ;P
Prosiłbym, że tak powiem, odpierniczyć się ode mnie i mojego zdania.
To była dyskusja z Borutą, a nie z hołotą tego forum.
Każdy z nas ma dowody na to co twierdzi i one wcale nie muszą przekonywać innych. Najważniejsze, że moje dowody przekonują mnie.
Nie mam zamiaru prowadzić żadnej wojny ani kłótni dotyczącej sztuk walki.
Każdy z nas to co trenuje, to trenuje. Każdy z nas ma inny cel trenowania i nie ma sensu prowadzić sporu, bo jest to spór, który trwa już bardzo długo i tak też będzie trwał.
Dziękuje i pozdrawiam ;P
Mario2807
Wysłany: 2009-09-02, 11:34 dzieki wielkie
Dzięki serdeczne wszystkim za odpowiedzi. Tzn jeśli chodzi o wybór chodzi o typowa przydatność do samoobrony. Nie potrzebuje na slepo walić w pysk Jestem juz za poważny. Chodzi o możliwośc obronienia się przed ewentualnym agresorem/mi i tyle.
Aikido opisywane jest jako taka właśnie sztuka- bez form ataku. Ale chciałem zdementowac bądź potwierdzić jej skuteczność.
Pozdrawiam