Wysłany: 2010-07-12, 16:08 17 lat - czy jest już za późno?
Witam,
We wrześniu kończę 17 lat. Ostatnio zastanawiałem się nad SW - chciałbym zacząć gdzieś uczęszczać. Jednak chciałbym wiedzieć czy 17 lat to nie jest już za późno aby zacząć trenować. Przede wszystkim zależy mi na obronie na ulicy i poprawieniu swojego zdrowia ( kondycja itp. ). Około rok chodziłem na Seido Karate ( było to jakieś 4-5 lat temu ) jednak po tym okresie postanowiłem skończyć treningi. Trenerzy kładli głównie nacisk na zawody, a mi nie o to chodziło. Być może popełniłem błąd, że przestałem trenować, jednak ja osobiście nie żałuję. Jeśli jeszcze nadaję się na to by rozpocząć przygodę z SW to chciałbym abyście pomogli mi wybrać.
Do dyspozycji mam:
- BJJ
- Aikido
- Muay Thai
- Krav Maga
- MMA
Za późno nigdy nie jest.
Dziwne troche, że przestałeś trenować bo trener kładł nacisk na zawody, bo o to w tym chodzi przecież.
A co wybrać? Sam musisz wybrać w zależności od tego co preferujesz. Czy stójkę, czy parter, jednak z tego co podałeś już na wstępie wykreślił bym aikido i kravata i zastanowił się tylko nad BJJ, MMA albo MT.
Tak jak pisałem, byłem młody i pewnie głupi. Chociaż generalnie treningi zaczęły mi się nie podobać. Widocznie nie dla mnie był ten styl :) Stójkę czy parter powiadasz. Wydaje mi się, że wolałbym walke w stójce chociaż z tego co wyczytałem tu na forum to parter bardziej przydaje się na ulicy. W związku z tym mam mieszanie uczucia.
Jeżeli trenujesz dla siebie to nigdy nie jest za późno. I idź na trening bo to cudowna rzecz. A ja Ci polecam BJJ albo muay thai albo jak chcesz ćwiczyć przekrojowo MMA. cokolwiek wybierzesz będzie dobre. A jeżeli chodzi o samoobronę na ulicy to właśnie najlepszym przygotowaniem są walki w klubie a jeszcze lepiej zawody. Ale kto co lubi nie chcesz startować to spoko trenuj i ma Ci to sprawiać przyjemność nic na siłę.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Zawsze jakoś podobało mi się MT - walka kolanami czy łokciami w filmach mnie kręciła :P Jeśli dzięki temu stylowi będę w stanie się obronić na ulicy to chyba wybiorę Muay Thai.
Pomógł: 1 raz Wiek: 18 Dołączył: 01 Maj 2010 Posty: 98 Skąd: G-dz
Wysłany: 2010-07-12, 19:25
Na ulicy nigdy nie wiesz co Ci się przyda. Być może plastikowy widelec na śmietniku, czy też maczeta ;). Większość SW się nadaje, ale zawsze nad nimi zwycięża rozum, W połączeniu oczywiście, staja się naprawdę użyteczne
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 480 Skąd: Jelna/Kraków
Wysłany: 2010-07-12, 21:56 Re: 17 lat - czy jest już za późno?
Ja poleciłbym Muat thai i mma. przejdź się na obie i zobacz gdzie jest lepszy poziom atmosfera itp. oczywiście wybadaj co Ci lepiej leży.
Czy za późno? Ja rozpoczynałem treningi w twoim wieku a kolega który teraz chodzi ze mną na muay thai (on zaczął od lutego tego roku) ma 22 lata. Jeśli to Cie nie przekonało to pomyśl ,że w wieku 27 lat powiedzą o Tobie-ej to ten koleś ktory już 10lat uprawia .....
Brzmi nieźle ;)
u mnie są ludzie którzy zaczynali w wieku 25+ a nawet jest koleś który zaczął z 30+ a skubany napier... nieźle co prawda furiat ale fajnie się z nim sparuje:P
Ja sam zaczynałem w wieku 18 lat a tak poważniej za treningi się wziąłem od 19 lat wiec wiek nie gra roli robisz to dla siebie a i tak jesteś jeszcze młody więc śmigaj na treningi śmiało. Zobaczysz że jest wielu tam którzy zaczynali w Twoim wieku lub później.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Czas by się znalazł, gorzej z kasą niestety. Musiałbym odpuścić siłownię. Jest ktoś może z Bielska kto trenuje MT?
[ Dodano: 2010-07-14, 15:55 ]
A żaby zacząć trenować MT i BJJ to trzeba być sprawnym fizycznie? Bo mam troszkę nadwagi ( jakies 3-4kg ) i słabo rozciągnięty jestem.