Wysłany: 2010-01-24, 00:43 Agresja / motywacja - a sztuki walki?
Witam, piszę pracę magisterską na temat agresji i motywacji u osób trenujących sztuki walki i staram się dojść do różnych badań które były prowadzone na ten temat. Coś znalazłem, jednak to za mało. Może ktoś zna jakieś badania na ten temat i konkretne źródła?
dokładna treść tematu jeszcze nie ustalona ale na pewno będzie o agresji i motywacji u osób trenujących SW. Jestem na Psychologii. Dziękuję za każde informacje wszystko na pewno przejrzę. Co do pracy mgr, którą podałeś Igor_00 na pewno przejrzę i jeśli będę miał jakieś pytania to skontaktuje się z autorem, bo mam kilka pomysłów ale nie chciałbym żeby do końca się pokrywały z tymi, które są w pracy.
Jeszcze raz dziękuje wszystkim za pomoc, każda informacja jest cenna
Mój uczeń i jedna znajoma robili ostatnio, oboje na psychologii jakieś badania odnośnie wpływu treningu na osobowość. Dokładnie już nie pamietam o co chodziło.
Wysłany: 2010-01-25, 10:38
Na pewno przydatna będzie :
-"Praktyczna psychologia sportu" pod red. Jana Blecharza i Małgorzaty Siekańskiej,
-"Handbook of sport psychology" G.Tenenbauma i R.Eklunda,
- w "Psychologii sportu" Jarvisa są rozdziały o motywacji w sporcie, stresie, pobudzeniu i lęku,
-artykuły B.Zawadzkiego, które są trudno dostępne,
-pewnie też Makurata i Poczwardowskiego,
-poza tym takie cudo : Siek, S., Trelak, J., Bielecki, J.(1988). Wpływ ćwiczeń karate na poziom lęku i agresywności. Wychowanie Fizyczne i Sport,
-magisterka "Wpływ kick-boxingu na osobowość człowieka" Sławomir Wcisło(krakowski AWF),
- plus artykuły z tej strony : http://jssm.org/ .
_________________ "Psycholog sportu ma być miły w dotyku." - zdanie trenerów z pewnej konferencji.