Witam. Dziś poszedłem do lekarza rodzinnego aby podbić zaświadczenia o rekreacyjnym uprawianiu kickboxingu (zwykłe treningi tylko bez sparingów) - poszedłem do rodzinnego bo takie info otrzymałem od klubu żeby u niego podbić zaświadczenie. Ale lekarz powiedział mi że muszę to zrobić w przychodni sportowej - czyli wyrobie sobie już pełne zaświadczenie do treningów.
Możecie napisać na co składają się takie badania ?? I ile mniej więcej to trwa?? I jaki jest to mniej więcej koszt - bo u mnie w mieście lekarz nie ma kontraktu z NFZ.
Czy lekarze przykładają dużą wagę do tych badań czy jakaś próba wysiłkowa, ogólnie obada i wystawia zaświadczenie ??
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-09-21, 11:39
Czas zależny jest od tego czy idziesz prywatnie czy na skierowania :P
Ceny pewnie są różne ja z EEG płaciłem 50zł reszty cen nie pamiętam ale łącznie na pewno ponad 100zł wyszło a robiłem jeszcze EKG, krew i mocz oraz spirometrię.
ps. tylko ja te badania robiłem żeby w zawodach startować, taki kwitek że jestś zdolny do uprawiania sportu to rodzinny powinien ci podpisać i tyle.
Badania takie jak ja robiłem są tylko pół roku ważne.
Z87 (dzięki), tak jak podejrzewałem jest to problem lekarza (tak mi sie przynajmniej wydaje), bo po tym co napisałeś dokładniej sprawdziłem i rzeczywiście tak jak mi to powiedzieli - on wystawia zaświadczenie czy jestem zdolny do uprawiania sportu.
Jeszcze te jego szydercze pytania po co mi ten sport, że za szachy sie powinienem wziać - jutro przeniosę się do innego lekarza rodzinnego i załatwię sprawę.
Ale jak możecie to opiszcie co i jak z tymi badaniami u lekarza sportowego.
_________________ 'Rób swoje i nie patrz się na innych' ~ Juras
Ja miałem Badanie Moczu, badał mnie też okulista, laryngologi neurolog, ale żeby przyjął Cię neurolog musisz mieć EEG. Osobiście dostałem z klubu skierowania od sportowego do tych przychodni i poszedłem tam wykonując badania. Później jedziesz z wynikami do sportowego i jak jest wszystko OK to Ci podbija. Pierwsze badania są ważne przez pół roku bodajże, a późniejsze już chyba 2 lata. Co do rodzinnego, to mi też nie chciała, ale wyjaśniłem wszystko, że to tylko rekreacyjnie i wydała takie oświadczenie. Także nie siłą a słowem przekonaj lekarza.
Wysłany: 2011-09-21, 23:28
trollik4 napisał/a:
Ja miałem Badanie Moczu, badał mnie też okulista, laryngologi neurolog, ale żeby przyjął Cię neurolog musisz mieć EEG. Osobiście dostałem z klubu skierowania od sportowego do tych przychodni i poszedłem tam wykonując badania. Później jedziesz z wynikami do sportowego i jak jest wszystko OK to Ci podbija. Pierwsze badania są ważne przez pół roku bodajże, a późniejsze już chyba 2 lata. Co do rodzinnego, to mi też nie chciała, ale wyjaśniłem wszystko, że to tylko rekreacyjnie i wydała takie oświadczenie. Także nie siłą a słowem przekonaj lekarza.
Za wszystkie badania powinieneś zmieścić się w granicach 100zł-oczywiście mówię tutaj o prywatnej wizycie,a czekał bedzie krótko na wyniki. Swoja drogą to nie wiem dlaczego lekarz wysłał Cię do przychodni sportowej. Mnie zbadano na miejscu.