Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-10-31, 10:03
To weź Tu masz najlepszy klub w Białym u Ciebie z BJJ i MMA
Kod:
http://www.bjj.bialystok.pl/
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-10-31, 12:12
Nie tyle co najlepsze, ale jedyny działający (słyszałem, że trzyma niezły poziom). Masz do wyboru z uderzanych:Muay thai (sam tam chodzę), Kick-boxing, wcześniej wspomniane 2 sekcje bokserskie i do tego trochę stylów tradycyjnych, kilka odmian karate etc. Z chwytanych: podobno jedna z lepszych sekcji w Polsce Judo na politechnice(są też inne sekcje), masz bjj wyżej wspomniane, podobno są zapasy, ale nie mogłem znaleźć. Coś przekrojowo, to trening pod mma w wyżej wymienionym klubie bjj, jak i shidokan karate, też podobno bardzo dobry poziom.
Witam wszystkich. Jestem tu nowy, od niedawna też przeglądam to forum. Mam podobny problem lub może powinienem napisać podobną prośbę, dlatego wolałem tu napisać niż zakładać po raz N-ty kolejny temat o tym. Nigdy nie miałem styczności z żadnym sw, niemniej jednak od zawsze mnie one fascynowały. Postanowiłem w końcu zmienić swoje życie i zacząć kilka nowych w nim etapów. Liczę na waszą pomoc.
Otóż, mam 20 lat, ok. 176 cm wzrostu i 85 kg(!) wagi. Kompletnie nie wiem w którą sw iść. Na wstępie chcę zaznaczyć, że raczej nie planuję kariery zawodowej, chcę po prostu zacząć coś trenować dla samego siebie. Dla kondycji i pewności siebie chociażby. Najbardziej mi zależy na tym by w razie jakiegoś zagrożenia na ulicy (czy to ja będę w niebezpieczeństwie czy ktoś inny) móc pomóc sobie/komuś innemu. Wydaje mi się, że bardziej pociągają mnie techniki chwytane. Myślałem nad BJJ, ale zastanawiałem się czy jest ona skuteczna np. przy 2 napastnikach (lub jak kto woli agresorach :D). Oczywiście wiem, że w sytuacjach 3 lub więcej na jednego (filmowe) nie ma co liczyć na bohaterskie zwycięstwo :) prędzej się zbierze srogie baty. Co wy o tym sądzicie?
Miałem taki pomysł, żeby rok przeznaczyć na trening na siłowni, wyrobienie sobie kondycji, jakiś mięśni, etc, a dopiero potem wziąć się za trenowanie sw. Mam więc pytanie, czy w moim przypadku (swoje dane podałem wyżej) dobrym pomysłem byłoby zacząć trening na siłowni i trening sw w tym samym czasie, czy jednak lepiej się trochę przygotować do sw?
Z góry dziękuję za wszystkie cenne rady i czekam na odpowiedzi.