Witam, mam lat 16, aktualnie trenuję kickboxing w Superkick Sosnowiec, wcześniej przez pół roku trenowałem jiu-jitsu w milowickiej sekcji, ale muszę przyznać, że była niezbyt dobra, a atmosfera wręcz żenująca. Ale nie mogę powiedzieć, że nic stamtąd nie wyniosłem : )
Generalnie w międzyczasie miałem epizod z siłownią, trochę kg doszło, ale musiałem wybierać między rozrostem, a SW (czas/fundusze), Wybrałem to drugie i nie żałuję. Na razie priorytet to pozbycie się około 15kg (zmiana kategorii plus możliwość zdjęcia koszulki bez wstydu :D).
to byś się z dziwił , chyba że wcale nie kopałeś albo byle jak , poza tym poprawne kopanie rozwija technikę
nawet tego shotokanu nawet nie liznąłem, tylko wzrok przejechał się i to mu wystarczyło,
technika to nie wszystko, i całe życie nie będziesz kopał technicznie i to w powietrze [ chodzi mi o samą technikę, bez mocy, energii, bez siły, precyzji itp...]
i robić kata [na ulicy cię zarżnął b. szybko]
Mawashi, smieszy mnie twoje podejscie ;)
Gdyby kata niczemu nie sluzylo to pewnie nie byloby nauczane podobnie z technikami kopania na sucho. Przeciez nie trenuje sie w ten sposob ciagle.
Gdyby kata niczemu nie sluzylo to pewnie nie byloby nauczane podobnie z technikami kopania na sucho. Przeciez nie trenuje sie w ten sposob ciagle.
kopanie na 'sucho' = rozgrzewanie się - tak to widzę
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-03-16, 15:31
Pimpek35 napisał/a:
Co dają Kata? Nic w innych sportach uderzanych nie ma i są o wiele lepsze. Zabierają czas tylko na prawdziwe trenowanie.
Tak to widzisz Ty ;) Jeśli będziesz coś w stanie wykonać prawidłowo w kata to będziesz w stanie wykonać normalnie. Jeśli nie masz równowagi podczas kata to i równie dobrze możesz ją stracić gdziekolwiek indziej. Na pewno poprawia precyzyjność i dokładność ruchów, ale co ja bede pieprzyl zwlaszcza ze gowno was to interesuje.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-03-16, 17:24
Komaro napisał/a:
Co dają Kata?
To zalezy kto po co trenuje - mozna znalesc pare plusow i minusow, jednakze o Kata byl juz rozlegly temat i spopro osob obszernie sie tam wypowiadalo, wiec jak co proponuje tam pisac.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
rok krav maga(zmarnowany czas) 2 miesiące boks i teraz zacząłem chodzić na MT po wakacjach może bjj dorzucę jak starczy sił i czasu.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy