Cinek
Wysłany: 2007-08-25, 10:46
Jestem nowy wiec na poczatku Siemanko wszystkim uzytkownikom forum ;]
Mam na imie Marcin, mam 15 lat i zaczalem cwiczyc w podstawowce 3-4 klasa Karate, a od ok. 2-3 lat muay thai, teraz z kolei zapisalem sie na boks, z powodu braku funduszy i chodze na niego juz z 3-4 miesiace, to tyle ;]
_________________ Najlepsze nie jest to że kumple cie kryja, ale to ze ty kryjesz ich.
Jestem z Zabrza, w tym roku kończę 17 lat. Nie trenuje w żadnym klubie, specjalizuje się w walce ulicznej. Posiadam sporą ilość wiedzy na temat sztuk walki, uderzeń, samej filozofii, lubię również analizować walki. Całą nabytą wiedzę dostarczył mi mój ojciec który był niegdyś żołnierzem zawodowym.
Pozdrawiam, Ridik ;)
_________________ "...Ból jest tymczasowy, duma jest wieczna..."
Pomógł: 4 razy Wiek: 32 Dołączył: 29 Sie 2007 Posty: 129 Skąd: częstochowa
Wysłany: 2007-09-01, 20:35
jak miałem 11lat to luźne treningi technik karate (koledzy pokazywali więc wiadomo jaki to trening) no i tłukliśmy się bez opamiętania i niczyjej kontroli , rozwalanie dachówek i pady na betonie(kolejna gupota).13-15 lat treningi jak to nazywam "wolna amerykanka" i poszukiwanie szkoły walki wręcz dla mnie, zaznaczam walki wręcz nie sportów walki, miałem i mam problem ze stawami kolanowymi więc wreszcie wybrałem szkołe ving tsun w czewie (miałem 15lat)po pół roku walneło mi kolano i chodziłem o kulach i rechabilitacja czyli tai chi (forma 24 ruchów)no i powoli dalej ving tsun , mój nauczyciel zaczoł mnie trenować prywatnie bo na sali trening wiele elemętów które musiałem wykluczyć z powodu kolana (i zaczeły się treningi po 8 godzin dziennie) jak miałem jakieś 18,5 lat przeżyłem kryzys nic mi nie szło w walce totalna blokada i przerwa prawie rok,po tej przerwie wruciłem do ćwiczeń ale już regularnie ving tsun i dodatkowo na osobnych treningach wolną walke (od 17 roku życia uczyłem ludzi walki za pozwoleniem mojego nauczyciela zgodnie z zasadą "ucząc innych uczysz się sam",poza tym walka nunchaku,nożem,pojedyńczą pałką,garota,szurikeny,walka toporem ,jak skończyłem 20 lat zaczołem trening kulturystyczny (walka cały czas)no i tak do dzisiaj (mam 28 lat) czyli trenuje 17 lat walkę wręcz. to tyle w skrucie o mnie
_________________ "Boże chroń mnie przed przyjaciułmi bo z wrogami sobie poradze"
"Grzeczni chłopcy ida do nieba. Niegrzeczni idą tam, gdzie chcą..."
Siemka jestem nowy.. Mam na imie Michał. W podstawówce 2-4 klasy trenowałem Karate. teraz mam 14 lat mieszkam na wsi więc nie ma u mnie bardzo żadnego klubu więc z kumplem trenujemy.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2007-10-12, 21:28
Ja podobnie jak xseper nie trenuje nic konkretnego ze wzgledu ze nie bardzo w okolicy jest gdzie, ale za to mam doskonałego trenera który dogląda moich postepów co jakis czas.
Uczy mnie różnych technik (są w tym zwykłe rzuty, kicki, ciosy jaki i pare ciosów łączonych) i sprawdza co wymyslilem sam.
W sumie tych technik jest puki co tylko kilka, a do naprawde dobrego opanowania ich jeszcze mi trochę brakuje. Trening w moim przypadku tak naprawde zwykle jest to poprostu kata na którą chyba jestem skazany, bo jedyną osoba, z ktorą moge sparingowac jest mój szwagier, który tego nie chce bo po paru probach (choć był w ochraniaczach) był poobijany.
A umiejetnosc walki jest mi potrzebna poprostu dlatego, że zmuszaja mnie do tego sytuacje i otoczenie, a także poto by utrzymać sprawne ciało.
Pytanie:
Robie sobie z piwnicy małą siłownie i chciałbym abyście mi doradzili co jakiego rodzaju sprzęt powinienem założyć aby skutecznie przygotowywać sie do treningu.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 2 razy Wiek: 25 Dołączył: 28 Mar 2007 Posty: 998 Skąd: Kraków
Wysłany: 2007-10-13, 17:29
[quote="shinra"] bo jedyną osoba, z ktorą moge sparingowac jest mój szwagier, który tego nie chce bo po paru probach (choć był w ochraniaczach) był poobijany.[/quo te]
niech szwagier trzyma ci tarcze
[quote="shinra"]Pytanie:
Robie sobie z piwnicy małą siłownie i chciałbym abyście mi doradzili co jakiego rodzaju sprzęt powinienem założyć aby skutecznie przygotowywać sie do treningu.[/quo te]
zapodaj sobie worek bokserski i refleksówke jak amsz mało miejscato refleksówke lepiej bo to ruchomy cel
_________________ WERS "Ból najlepszym nauczycielem ale nikt nieche byc jego uczniem"
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2007-10-14, 16:44
Chyba nieco niejasno się wyraziłem. Chodzi o to że miał ochraniacze tylo na przedramieniach, goleniach i brzuchu, a ja że z celnoscią miewam problemy to i kicka po pysku dostał jak sie odslonił (mierzylem w klate i się za mocno machnąłem), a i z wyczuciem siły też różnie bywa (nieżebym byl jkims pakiem bo i że cienki jestem nie kryje - po to mi z reszta silka).
A co do tej siłki to robie ją na zasadzie linek i chaków. Ustawie sobie cieżary na podznoszenie nogami, sztange (łamaną też), ciąg za plecami, wstawanie z kucka z obciążeniem (i co tam sie jeszcze da) i przy śćianie tak żeby ćwiczyć mieśńie w ruchach takich jak ciosy się zadaje (niewiem jak to się fachowo nazywa, ale chyba wiadomo o co mi chodzi-chyba).
Misca może dużo nie jest ale i tak mało też nie, a i wrazie czego zdemonntowac latwo.
Więc jesli ktoś ma pomysł co jeszcze można założyc na tej zasadzie to niech pisze, a napewno wykożystam.
Worek już mam od paru lat, a refleksówka tez dobry pomysł.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
seba
Wysłany: 2007-10-23, 10:14
ja zaczynalem spokojnie jak chyba kazde dziecko w wieku 14 lat 2 lata karate botem byl 2 lata boksu i teraz od poltora roku trenuje taekwondo i przytym zostaje taekwondo jest naprawde skuteczne gdy doloczy sie do tej sztuki walki elementy boksu
Kiedy bylem mały, ćwiczyłem judo na kolegach ze szkoły . Potem przyszedł krótki epizod z capoeira, a obecnie od paru miesięcy ćwiczę muay thai w białostockim Husarzu.