Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Co wybrać?
Autor Wiadomość
diaballo

Wysłany: 2010-09-07, 17:02   Co wybrać?

Siema, wiem że to pewnie milionowy temat tego typu, ale co wybrać?
Mam 17 lat, 178cm wzrostu i 85kg.
Zastanawiam się na Krav magą, muai tai lub teakwondo. Jestem raczej laikiem i nastawiam się raczej na to, żeby się bronić. jakbyście mogli to piszcie na maila( wozkamil@gmail.com ).
Z góry dzięki.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-07, 21:22   

hah ten to ma tupet... A weź jakbyś mógł rusz tyłek i sam poszukaj na forum i to co masz w okolicy... jakbyś mógł... z góry dzięki...

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-09-07, 21:25   

Jak chcesz się bronić to odrazu bierz muai thai będzie najskuteczniejsze , ewentualnie jak jakaś dobra sekcja jest to taekwondo itf może być .
Krav maga odpada .

Batman 

Wysłany: 2010-09-10, 15:34   

diaballo napisał/a:
wiem że to pewnie milionowy temat tego typu
to dobrze, że wiesz.

Toko 

Wysłany: 2010-09-11, 09:55   

To ja nie będę nowego tematu zakładał i spytam o to samo.

Aktualnie chodzę na jedną sztukę walki, ale to taka bezkontaktowa.

Na pół roku mam do wyboru K-1, KK, MT, boks i MMA.
Który z tych styli nauczy mnie najwięcej w ciągu pół roku? Boks odpada bo chcę też kopanie mieć. Chodząc na którą z tych sztuk po pół roku będę miał największą skuteczność?

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-11, 10:15   

pół roku to podstawy więc dużo Ci to nie da. najwięcej na bbj byś się nauczyć bo jest najłatwiej podstawy załapać. z tych do wyboru to K1 i MT są bardzo podobne ale MT ma łokcie dodatkowo i są trochę inne zasady ale dla Ciebie to bez znaczenia. KK odpuść sobie bo przez pół roku za dużo nie załapiesz. A MMA zależy od sekcji jeżeli chcesz parter +stójkę to mma będzie dobrym wyborem ale pół roku to trochę mało. Ja bym w Twojej sytuacji wybrał MT ewentualnie mma jeżeli chciałbym bardziej przekrojowo. A powiedz mi ile treningów MT lub MMA miał byś w tygodniu?

Toko 

Wysłany: 2010-09-11, 10:25   

Będę mógł chodzić nawet codziennie, ba, nawet będę miał możliwość 3x treningów dziennie. Treningi MMA - stójka i parter są osobno. Myślałem by chodzić na MT i czasami na parter MMA.
Po pół roku zaczynam trening kung fu, poza tym nie wiem czy się utrzymam na studiach i zaliczę pierwszą sesję, a jestem z innego miasta. Dlatego chcę te pół roku wykorzystać na maxa. Tym bardziej że za pół roku mam umówiony sparing z osobą która trenuje ponad 8 lat.
Wiem że wiele się nie nauczę ale da mi to chociaż jakieś podstawy i co nieco będę umiał.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-11, 11:07   

jak zaczniesz MT lub MMA już nie będziesz chciał przejść na kung fu :P To jak masz kasę i możliwości to zrób 2x MT w tyg +2razy parter i 1 łączone. Pytanie jest tylko czy dasz radę bo jeżeli sekcja jest dobra to treningi lekkie nie będą ale staraj się. Wykorzystaj to co możesz.

Batman 

Wysłany: 2010-09-11, 12:00   

Toko napisał/a:
Aktualnie chodzę na jedną sztukę walki, ale to taka bezkontaktowa.
:shock: Jaka to sztuka walki?

Toko 

Wysłany: 2010-09-11, 12:53   

Aikido, z tego co wiem to efekty będą może za 5-10 lat, ale lubię style tradycyjne i tą całą otoczkę mimo że na początku są mniej skuteczne.

Batman 

Wysłany: 2010-09-11, 13:07   

Ale to nie znaczy, że nie jest to kontaktowy sport, bo każda sztuka walki jest kontaktowa, nawet aikido. Nie mówiłem o sztukach, gdzie używa się broni (kiji, mieczy itp.).

Toko 

Wysłany: 2010-09-11, 13:16   

Sparingi raz na ruski rok się tam robi, a z tego co wiem na MMA lub MT są prawie bez przerwy, a na tym mi zależy bo na aikido nie mam szans zweryfikować swoich umiejętności.

EDIT Jeszcze jest kick-boxing

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2010-09-11, 13:30   

na początku nie pozwolą Ci się sparować ale po 2-3 miechach już raczej tak

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-09-11, 13:35   

Toko napisał/a:

Na pół roku mam do wyboru K-1, KK, MT, boks i MMA.
Który z tych styli nauczy mnie najwięcej w ciągu pół roku? Boks odpada bo chcę też kopanie mieć. Chodząc na którą z tych sztuk po pół roku będę miał największą skuteczność?

Zależy od Twoich predyspozycji w danym kierunku i od metodyki instruktorów. Napisz jakie miasto, to będzie można sie odnieść do konkretnych klubów.

Cytat:
Aikido, z tego co wiem to efekty będą może za 5-10 lat, ale lubię style tradycyjne i tą całą otoczkę mimo że na początku są mniej skuteczne

Dorzuć ze trzy zera. :lol: Aikido nie jest "na początku mniej skuteczne", jest (poza nielicznymi wyjątkami po prostu nieskuteczne.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Toko 

Wysłany: 2010-09-11, 13:56   

Wrocław, chciałem iść do Punchera.

Odpowiedz do tematu