Siema, wiem że to pewnie milionowy temat tego typu, ale co wybrać?
Mam 17 lat, 178cm wzrostu i 85kg.
Zastanawiam się na Krav magą, muai tai lub teakwondo. Jestem raczej laikiem i nastawiam się raczej na to, żeby się bronić. jakbyście mogli to piszcie na maila( wozkamil@gmail.com ).
Z góry dzięki.
hah ten to ma tupet... A weź jakbyś mógł rusz tyłek i sam poszukaj na forum i to co masz w okolicy... jakbyś mógł... z góry dzięki...
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-09-07, 21:25
Jak chcesz się bronić to odrazu bierz muai thai będzie najskuteczniejsze , ewentualnie jak jakaś dobra sekcja jest to taekwondo itf może być .
Krav maga odpada .
To ja nie będę nowego tematu zakładał i spytam o to samo.
Aktualnie chodzę na jedną sztukę walki, ale to taka bezkontaktowa.
Na pół roku mam do wyboru K-1, KK, MT, boks i MMA.
Który z tych styli nauczy mnie najwięcej w ciągu pół roku? Boks odpada bo chcę też kopanie mieć. Chodząc na którą z tych sztuk po pół roku będę miał największą skuteczność?
pół roku to podstawy więc dużo Ci to nie da. najwięcej na bbj byś się nauczyć bo jest najłatwiej podstawy załapać. z tych do wyboru to K1 i MT są bardzo podobne ale MT ma łokcie dodatkowo i są trochę inne zasady ale dla Ciebie to bez znaczenia. KK odpuść sobie bo przez pół roku za dużo nie załapiesz. A MMA zależy od sekcji jeżeli chcesz parter +stójkę to mma będzie dobrym wyborem ale pół roku to trochę mało. Ja bym w Twojej sytuacji wybrał MT ewentualnie mma jeżeli chciałbym bardziej przekrojowo. A powiedz mi ile treningów MT lub MMA miał byś w tygodniu?
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Będę mógł chodzić nawet codziennie, ba, nawet będę miał możliwość 3x treningów dziennie. Treningi MMA - stójka i parter są osobno. Myślałem by chodzić na MT i czasami na parter MMA.
Po pół roku zaczynam trening kung fu, poza tym nie wiem czy się utrzymam na studiach i zaliczę pierwszą sesję, a jestem z innego miasta. Dlatego chcę te pół roku wykorzystać na maxa. Tym bardziej że za pół roku mam umówiony sparing z osobą która trenuje ponad 8 lat.
Wiem że wiele się nie nauczę ale da mi to chociaż jakieś podstawy i co nieco będę umiał.
jak zaczniesz MT lub MMA już nie będziesz chciał przejść na kung fu :P To jak masz kasę i możliwości to zrób 2x MT w tyg +2razy parter i 1 łączone. Pytanie jest tylko czy dasz radę bo jeżeli sekcja jest dobra to treningi lekkie nie będą ale staraj się. Wykorzystaj to co możesz.
Ale to nie znaczy, że nie jest to kontaktowy sport, bo każda sztuka walki jest kontaktowa, nawet aikido. Nie mówiłem o sztukach, gdzie używa się broni (kiji, mieczy itp.).
Sparingi raz na ruski rok się tam robi, a z tego co wiem na MMA lub MT są prawie bez przerwy, a na tym mi zależy bo na aikido nie mam szans zweryfikować swoich umiejętności.
na początku nie pozwolą Ci się sparować ale po 2-3 miechach już raczej tak
Na pół roku mam do wyboru K-1, KK, MT, boks i MMA.
Który z tych styli nauczy mnie najwięcej w ciągu pół roku? Boks odpada bo chcę też kopanie mieć. Chodząc na którą z tych sztuk po pół roku będę miał największą skuteczność?
Zależy od Twoich predyspozycji w danym kierunku i od metodyki instruktorów. Napisz jakie miasto, to będzie można sie odnieść do konkretnych klubów.
Cytat:
Aikido, z tego co wiem to efekty będą może za 5-10 lat, ale lubię style tradycyjne i tą całą otoczkę mimo że na początku są mniej skuteczne
Dorzuć ze trzy zera. Aikido nie jest "na początku mniej skuteczne", jest (poza nielicznymi wyjątkami po prostu nieskuteczne.