Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy warto a jeśli tak to jaki styl ?
Autor Wiadomość
kurosaki

Wysłany: 2011-04-07, 03:12   Czy warto a jeśli tak to jaki styl ?

Witam. Mam 187cm wzrostu i waze ~65kg. Chciałbym się nauczyć jakiegoś nieskomplikowanego a zarazem skutecznego stylu walki.
Dlaczego nieskomplikowanego ?
Nigdy walki nie prowokuje i zawsze staram się jej unikać jednak jak wszyscy wiemy chodzą po tym świecie takie typy, które tylko szukają zaczepki. A jak już sobie taki delikwent zasłuży to potrafię się tak "zdenerwować", że nie wiem do końca co się dzieje - dlatego chciałbym by jak najwięcej ruchów było instynktownych, żeby weszło mi to w krew. Najlepiej jak będzie to coś w kontakcie, bo jak klient mnie nie znokautuje pierwszym ciosem to tylko mnie bardziej rozwscieczy więc + dla mnie. Czy wogole jest coś takiego ? :-/
Z kondycją jest całkiem ok - od ponad roku regularnie biegam i chodzę na basen. Przez jakieś 0.5 roku chodziłem "na worek".

Oczywiście powiedzcie czy wogóle jest sens się próbować uczyć stylu skoro i tak w głównej mierze polegam na instynkcie ?

BBX 

Wysłany: 2011-04-07, 04:19   

Jaaa! Toć wiadomo że każdy polega na własnym instynkcie. Oczywiście idź trenować byle nie bierz się odrazu za mma, polecał bym ci kb , tam nauczysz się techniki.

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2011-04-07, 07:53   

Nieskomplikowane i instynktowne ruchy , kontaktowe -Boks , proste i do obrony wystarcza :-P

Może napisz co masz do wyboru u siebie ;-)

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-04-07, 08:53   

Nie przy jego wadze.
Idź na Bjj.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-04-07, 14:00   

BBX napisał/a:
nie bierz się odrazu za mma, polecał bym ci kb , tam nauczysz się techniki.

Niby dlaczego ma nie iść na mma? Tam chociaż będzie się uczył w różnych płaszczyznach, a nie tylko stójka...

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-04-07, 16:08   

on się chce nauczyć czegoś nieskomplikowanego a w mma trzeba być dobrym w każdej płaszczyźnie a to wymaga dużo czasu i poświecenia. Ja bym proponował chwytane bo dość łatwo opanować podstawy które można wykorzystać. I jest bardziej przydatne(w bójkach zazwyczaj dochodzi do szarpania a nie do wymiany ciosów w długim dystansie).

kurosaki

Wysłany: 2011-04-07, 17:03   

Mówiąc szczerze to preferował bym coś polegającego na uderzaniu - chyba, że moja masa jest zdecydowanym przeciwwskazaniem ?. Oczywiście jeśli miałbym wybrać klub na poziomie a taki, który kiepsko uczy to wolę iść tam gdzie lepiej coś przyswoję ;-) . Mieszkam w Kielcach i szczerze mówiąc nie jestem zorientowany czy jest tu coś konkretnego - znajomy kiedys mowil, że krav-maga jest tu na niezłym poziomie ale patrzac po postach forumowiczów większośc odradza te sztuke ?

Mati_Talker 

Wysłany: 2011-04-07, 17:10   

yaol90 napisał/a:
on się chce nauczyć czegoś nieskomplikowanego

Sorry, mój błąd

No to może faktycznie kb, albo boks. Jeżeli nie chcesz nic skomplikowanego, to krav maga chyba raczej będzie złym pomysłem.

ellesar 
Capoeira

Wysłany: 2011-04-07, 19:11   

krav maga... heh... w życiu.

Batman 

Wysłany: 2011-04-07, 20:03   

Jeżeli chcesz koniecznie coś w stójce, to muay thai, ale jak ktoś wyżej napisał, walka uliczna to raczej szarpanina, nie wymiana ciosów, a tutaj przydają się skuteczne i często proste rzuty i dla tego ja polecałbym tobie bjj, judo i zapasy.

Fighter1994 

Wysłany: 2011-04-07, 21:13   

Boruta napisał/a:
Nie przy jego wadze.
Idź na Bjj.

Czemu? Tak pytam z ludzkiej ciekawości.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-04-08, 02:53   

Jest taka anegdotka: Spotyka się dwóch kumpli, zawodnik wagi ciężkiej i koguciej i zaczynaja sobie opowiadać uliczne historie. Ten pierwszy mówi: walę typa prawym prostym, poprawiam lewym sierpem i dobijam hakiem. KO! Drugi na to, ja tak samo, prawy prosty, sierp, hak. I czuję, że wygrywam na punkty.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

'MICHU' 

Wysłany: 2011-04-08, 09:19   

Boruta napisał/a:
Jest taka anegdotka: Spotyka się dwóch kumpli, zawodnik wagi ciężkiej i koguciej i zaczynaja sobie opowiadać uliczne historie. Ten pierwszy mówi: walę typa prawym prostym, poprawiam lewym sierpem i dobijam hakiem. KO! Drugi na to, ja tak samo, prawy prosty, sierp, hak. I czuję, że wygrywam na punkty.

Zgadzam się z tym w 100% obecnie ważę 95kg / 178 cm :-)

Fighter1994 

Wysłany: 2011-04-08, 16:12   

Dzięki za wyjaśnienie

BBX 

Wysłany: 2011-04-11, 23:13   

A co do mma a kb to głownie chodziło mi o to że niech najpierw idzie złapie techniki a nie bd cepami bił. Niewiem bo może i w jakiejś sekcji mma uczą techniki ale i rzutów , chwytów itd. Więc według mnie najlepiej jest się najpierw skupić na jednym :d

Odpowiedz do tematu