Mam pewne pytanie (w sumie to chciałbym poznać Wasze zdanie), czy warto zacząć trenować mając 21 lat? Chodzi mi, czy są jakieś szanse coś kiedyś osiągnąć? Oczywiście mając sporą motywację.. Wiem, że można zacząć trenować dla samego siebie, ale chodzi mi zawodowo.. Jak byłem młodszy to nie było u mnie w mieście nic specjalnego, ostatnio utworzyło się parę sekcji..
_________________ Boże chroń mnie przed przyjaciółmi, z wrogami sam sobie poradzę..
Moim zdaniem jak najbardziej warto. W sumie w wieku 21 lat już nie ma się tak szybkiego nabywania gibkości/elastyczności ciała, jak w latach młodszych ale , oczywiście że warto, z czasem,ciało zacznie się przystosowywać do danej formy wysiłku ,a motywacja + trochę techniki może pozwolić na osiągnięcie przyzwoitych rezultatów na arenie wojewódzkiej , bo realnie rzecz biorąc ciężko będzie się przebić do "wyższej półki"
Szczerze mówiąc to musiały by to być długie lata... no ale jest masa zawodników którzy w wieku sporo ponad 30 lat świetnie dają sobie radę , nie twierdzę że nic nie osiągniesz tylko będziesz miał po prostu znacznie trudniej, ( wiem sam po sobie) ale jeżeli znajdziesz , dość czasu,motywacji i energii aby zawzięcie trenować przez te lata to masz spooore szansę na to żeby się wybić, z resztą każdy człowiek jest inny... Moim zdaniem to kwestia indywidualna , w mojej sekcji bokserskiej np. jest jeden zawodnik (22 lata) który trenuję ten sport od ponad 6 lat i jakoś nie ogarnia tego wszystkiego i jednym słowem się do tego nie nadaję, a drugi ma obecnie 20 lat i trenuję dopiero od roku a jego poziom jest baardzo zbliżony do poziomu tamtego drugiego zawodnika. Także w sporcie jest wszystko możliwe, najlepiej aby w tym temacie wypowiedziały się osoby dojrzałe, które trenują już po kilka/kilkanaście lat, one będą miały lepsze rozeznanie i doświadczenie na ten temat
moim zdaniem warto. A jesli chodzi opoziom jaki bedziesz reprezentowal to zalezy od samej sztuki walki wiadome jest ze szybciej sie nauczysz boksu czy mt niz karate zaluzmy
Wyniki ankiety mówią chyba wszystko.
Niektóre sporty walki nie są w naszym kraju rowznięte aż tak bardzo, że trzeba zacząć trenować w młodym wieku, żeby coś osiągnąć.
rMz. Jak kiedyś Cię przywileje do Trójmiasta to sobie posparujesz z jednym z moich uczniów, który na Copa Posnania w czerwu wygrał pierwszy krok. Ma 42 lata i ćwiczy od roku.