Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Dość nietypowy(chyba) problem.
Autor Wiadomość
Hardo Bojru

Wysłany: 2011-01-27, 16:47   Dość nietypowy(chyba) problem.

Od jakiegoś czasu(nieistotne) trenuje MT i JJ. Trenuje zazwyczaj z kumplami, jakiś czas temu jeździłem do profesjonalnej sali ale chwilowo nie mam kasy. Przechodząc do sedna sprawy- mam długie włosy. To trochę przeszkadza, szczególnie w parterze. Związywanie ich(włosów) gumką czy czymś nie wiele pomaga, bo przy pierwszym lepszym sparingu i tak spadnie.
Czy ktoś z was ma podobny problem lub wie jak takowy rozwiązać? Ścięcie włosów oczywiście nie wchodzi w grę.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-27, 17:04   

Skoro ścięcie włosów odpada. Proponuje ściąć włosy... Albo rybki albo akwarium.

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-01-27, 17:44   

Ja też mam długie włosy (do połowy pleców) i zawsze jak mam walczyć to w kitkę spinam i wystarczy. Kwestią do dyskusji jest tutaj to czy włosy z grzywki (te co, przynajmniej ja, "chowam" za uszy)są wystarczająco długie . Jeśli tak to gumka od kitki je dobrze złapie i nie ma opcji żeby się wyślizgnęły. Jeśli nie to rób kucyka wyżej, a włosy zaczesz do tyłu (w stylu Stevena Segala z tym, że kitka ma być związana wysoko nie gdzieś na karku) i przyliż je dodatkowo żelem i nie powinny już tak wypadać.

Inną opcją może być użycie spinek, ale uderzenia w nie podczas walki w parterze pewnie bolą to raczej odpada.

[ Dodano: 2011-01-27, 17:46 ]
Możesz jeszcze kupić sobie taką dużą czarną, trochę gumowatą bandanę (tylko szeroką) i założyć na głowę. A jak już to nie pomoże to...zapuść jeszcze dłuższe :-) Wtedy na pewno dobrze kitka od gumki je złapie.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-27, 20:07   

a łatwiej opitol się na łyso i problem znika

EasyRider

Wysłany: 2011-01-28, 01:02   

Ja z długimi włosami jeżdżę na rowerze, w dość niestandardowy sposób :mrgreen: . I szczerze powiem że luźne włosy nie ułatwiają sprawy przy robieniu tricków, mnie pomogła tak jak napisał michal_5_fcb bandana. Dobry du-rag, taki z wyższej półki to wydatek około 40 złotych, przy czym tu już masz zagwarantowane "oddychanie" materiału, jakieś wkładki antybakteryjne i inne duperele. Te gorszej jakości dostaniesz taniej, około 20 zł (mowa o cenach internetowych włączając przesyłkę :-P , jeśli chodzi o ryneczki i chińsko-ruskie sprzęty to nie wiem). A jeśli to wciąż za dużo, to najprostsza chustka/bandana z bawełny czy innego zwykłego materiału(wydatek rzędu 10-15 zł) wiązana na całej głowie, dobrze zaciśnięta też sobie radzi, chociaż z praktyki wiem, że ta ostatnia opcja trochę drażni, bo ma w zwyczaju się rozwiązywać i przy spoceniu pod chustką wszystko zaczyna uwierać.

Hardo Bojru

Wysłany: 2011-01-28, 13:56   

Hmm bandana powiadacie. To właściwie może być rozwiązanie, rozejrzę się za czymś takim. A z kasą raczej problemu nie będzie bo pracowałem w wakacje i mam tam coś jeszcze schowane "w skarpecie" :P
Dziękuje wszystkim, temat można już chyba zamknąć.

amen20 

Wysłany: 2011-01-28, 15:07   

Też używałem bandany jak mialem długie wlosy, dobra sprawa i pomaga. Muszę przyznać, że po ścięciu mam o wiele większy komfort na treningu.

Odpowiedz do tematu