Siemka jaką sztukę walki polecicie dla mnie ?
Chodziłem trochę na judo, ale odpuściłem ze względu na problemy zdrowotne (jelita, zapalenie górnych dróg oddechowych). Rozciągnąłem się trochę, jakieś tam pierwsze sukcesy itp. (nawet judoge mam xD)
Jednak już się nie zapiszę. Nie dam rady powalić kogoś większego ode mnie albo silniejszego. Dalsze chodzenie jest bezsensowne.
Jestem niskiego wzrostu i mam słabą kondycje, nawet się bić nie umiem ;/ (Zajarałem się tym jak widziałem filmiki, ale w realu to co innego).
Myślałem nad Krav Magiem, ale u mnie w mieście instruktorzy powyjeżdżali i może dopiero będą w kwietniu.
Mam do wyboru różne sztuki walki, ale Judo było najbliżej bo w mojej szkole.
Myślałem nad czymś ze skutecznym obezwładnianiem albo jakieś combo z nawalanką po czułych punktach w ciele, samoobrona (coś dzięki czemu będę mógł uszkodzić trwale przeciwnika
Nie ma w mieście Brazilian Jiu-Jitsu, Krav maga jak pisałem wyżej, MT, BJJ, Kung-Fu.
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2012-01-28, 19:37
judoka , to by krav magą podłogę pozamiatał .
Rozumiem że nic innego oprócz Judo nie masz tak ? Radziłbym ci właśnie tam dalej trenować , judo to bardzo dobra sztuka walki do obrony , jak wszystkie style chwytane , lepiej się sprawdzają w walce z większym przeciwnikiem , z tym że trzeba na wszystko czasu i wytrwałości , po miesiącu treningu nie będziesz każdym zamiatał .
Nad kondycją trzeba pracować , na wzrost zaczekać .
Mam trochę sztuk walki w Ełku.
Nie mam tych co napisałem w pierwszym poście.
Mam KB,MMA,Capoeira,Judo,Aikido,Karate Kyokushin,Viet-Vo-Dao,Boks i chyba coś jeszcze.
Odechciało mi się Judo jak zacząłem na to chodzić. Na pierwszym treningu osoby mojego wzrostu i wieku (13 lat) położyłem a nawet nie atakowałem bo nie wiedziałem jak zwykła "kosa" jedna chodzi 3 lata druga 2. Obydwaj żółte pasy. Położyłem tylko ze względu że mam trochę siły w rękach bo ćwiczę na drążku
Inny większy ode mnie pokonał mnie ale też jakoś kosą.
Co to ma być?
Zastanawiałem się nad BJJ ale nie ma w mieście ;/
W parterze kumpla z 3 letnim doświadczeniem. Prawie karku mu nie skręciłem a próbowałem robić tylko dźwignie z WWE eh.....
Ten sam wzrost co ja zaczął się rzucać, a ja spokojnie do niego i koniec.
Azzaz931 Pomógł: 6 razy Dołączył: 06 Gru 2011 Posty: 215
Wysłany: 2012-01-28, 21:47
Jak zależy ci na samoobronie to ić na mma(niewiele ograniczeń w technice, a jak wiadomo na ulicy nie ma żadnych ograniczeń.)
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2012-01-28, 22:09
Nikt za ciebie wybierał nie będzie , pochodź po klubach po patrz co ci się podoba , poza tym żeby się czegoś naprawdę nauczyć to trzeba zapierdalać latami na treningach .
Nie podoba się to siedź se w domu i dalej płacz nad sobą .
czaru5 nie poddawaj sie! co ma byc?! nie chcesz już chodzić,bo piszesz że nie powalisz kogoś wyższego lub silniejszego? po pierwsze:uwierz w siebie,to bedziesz zdolny do takich rzeczy.drugie:ćwicz dalej judo,nie wypisuj sie,to nabierzesz wprawy i pewnosci siebie.trzecie:nic łatwo nie przychodzi,zawsze potrzeba czasu na konkretne postępy.radze ci chodzić dalej i nawet nie myśleć o odejściu,bo mieć judo i dużo więcej sztuk walki u siebie w miejscowości,to prawdziwy fart.ja także bym chcial mieć taki wybór,ale nie mam.ty dziekuj za to co masz i życze owocnych treningów
Tak.
Zwykle nowych osób nie przyjmuje bo szuka najwytrwalszych i od podstaw uczyć nie będzie.
Inaczej wygląda trening na Orliku (boisko ze sztuczną trawą itp.)
Wysłany: 2012-01-29, 17:41
Judo nie jest słabą sw, tylko trafiłeś na słabych zawodników, ja bym na twoim miejscu wróciłbym do judo(wyjazdy na zawody obowiązkowo, nieraz można coś podłapać, porozmawiaj też z trenerem czy jest możliwość umówić się na indywidualny treni ng jeśli z grupą jest słaby). Dożuciłbym też do tego kb i trenował dwie sztuki naraz, a po roku treningu spróbowałbym się załapać na mma.
Stary ja byłem w grupie która ma 6-8 osób więc niby trener powinien dużą wagę do każdego przywiązywać. A widać jaki tam jest poziom to jest śmieszne.......
Czekam aż w mieście będzie MT lub BJJ.
Albo jak wyzdrowieje wrócę na judo....
Wysłany: 2012-01-29, 18:26
Jak poziom judo jest zły to ić narazie na kickboxing, bo 1 to bardzo wciągający sport 2 sparringi pozwolą ci wyrobić sobie pewność siebie na ulicy 3 łatwo przyswajalne i skuteczne techniki stójkowe(na ulicy to właśnie stójka pełni główną funkcje.)
Hath Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Kwi 2011 Posty: 69
Wysłany: 2012-01-29, 19:30
Najpierw zastanow sie czy interesuja Cie style uderzane czy chwytane, bo inaczej ta dyskusja nie ma sensu.