Witam. Mam na imię Kuba mam 18 lat ;) i od niedawna ćwiczę muay thai( z odrobiną kickboxingu). W wolnych chwilach chodzę na siłownie i żyje w bliskim kontakcie z wieloma pięknymi dziewczynami :))))
Nurtuje mnie takie coś jeśli trenuję tajski boks a opiera się to głównie na technice walki oraz wytrzymałości części ciała jak np. piszczele. To dlaczego ludzie którzy chcą mieć twarde piszczele ćwiczą z ochraniaczami ? ja raczej preferuje opaski na stopę i kostke jak przykładowo ta :)
Nie Powiem Pomógł: 14 razy Wiek: 19 Dołączył: 30 Lip 2008 Posty: 375 Skąd: Białystok
Wysłany: 2009-01-10, 16:16
Muay thai z domieszką kick boxingu?! Chyba odwrotnie powinno być ... Ćwiczą w ochraniaczach, by nie narobić sobie kontuzji, a jeśli chodzi o utwardzanie (zrozumiałem to jako "wytrzymałość części ciała") to jest mit... Poszukaj trochę informacji, a dowiesz się, dlaczego jest to niebezpieczne.
Co do znieczulenia: to przyjdzie z czasem, nie ma się co spieszyć. Kiedy opanujesz już technikę, będziesz mógł sobie bezpiecznie ćwiczyć na tajkach i twardych workach, a jeżeli będziesz to robił regularnie, to sam zobaczysz efekty.
Devillman, kość to kość, trening nie zmieni jej struktury. A żeby sobie piszczele "oklepać", to ćwicz na workach, tarczach itd. Twoja przygoda bez ochraniaczy skończy się na pierwszym nadzianiu się np. na łokieć przeciwnika
Muay thai z domieszką kick boxingu?! Chyba odwrotnie powinno być ...
jest tak jak powiedziałem... więc bez zbędnych proszę :)
a Horus własnie na Twojej wypowiedzi mi zależało bo czytałem tam troche tematów to znasz się na tym ;) czyli na początku powinienem ćwiczyć z ochraniaczami ? bo jeśli chodzi o nasze treningi to nie są one jakieś bardzo masakryczne tak aby nabawić się jakiejś poważniejszej kontuzji .
a i Torkowy nie wiem jak wy ale my na treningach nie bijemy ile tylko pary mamy w rękach i nogach ;)
no jeszcze nad tym pomysle :) a te opaski które tam pokazałem to chyba tak czy tak by sie zdały bo jak latamy po sali to stopy się brudzą no i sie strasznie ślizga.. ujął bym to tak : Co chwile ktoś leży ;)
Wysłany: 2009-01-11, 16:03
To sluzy do wzocnienia kostki i stopy ale nie pelni funkcji ochraniacza,wiec kup sobie ochraniacze, takie nawet za 30 zl, bo szybko sie przekonasz co to bol i przerwa w treningach
_________________ Kim jesteśmy? Jest nas Kilku.
Mudżahedini dźwięków – masz przed sobą fanatyków.
no parkiet jak parkiet :D treningi mamy w szkole :) jutro jeszcze pogadam z trenerem jak on to widzi :D no wkońcu żeby mieć efekt trzeba troche pocierpieć nie?:)
No trzeba, trzeba. Ale i ile mięśnie (uda, brzuch itd) można z czasem oklepać i lekko "znieczulić", to piszczel można sobie najwyzej złamać. Nie mówie już o stopie i jej delikatnych kościach
no jest tak. okolice stopy kostki to najbardziej.. choćby przy niepozornych kopniakach w korpus kiedy się obraca na palcach. Leciutko Cie partner kopnie w nogę i kapeć ;) masz z głowy 2 miesiące.. a polećcie mi może jakieś rękawice bo mi się jedne skończyły już no i jakieś nowe by się zdały np. everlast'y
no nie koniecznie.. trener sprowadza jakoś tanie, wiem że przywozi Matersy i Everlasty. Hmmm ostatnio na treningach nie robimy za wiele w rękawicach no dobra zrobie tak jak mówicie za 70 i ogień ;d kupie takie jak miałem :)