Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
eloszka :)
Autor Wiadomość
devillman 

Wysłany: 2009-01-10, 16:07   eloszka :)

Witam. Mam na imię Kuba mam 18 lat ;) i od niedawna ćwiczę muay thai( z odrobiną kickboxingu). W wolnych chwilach chodzę na siłownie i żyje w bliskim kontakcie z wieloma pięknymi dziewczynami :))))

Nurtuje mnie takie coś jeśli trenuję tajski boks a opiera się to głównie na technice walki oraz wytrzymałości części ciała jak np. piszczele. To dlaczego ludzie którzy chcą mieć twarde piszczele ćwiczą z ochraniaczami ? ja raczej preferuje opaski na stopę i kostke jak przykładowo ta :)

Nie Powiem 

Wysłany: 2009-01-10, 16:16   

Muay thai z domieszką kick boxingu?! Chyba odwrotnie powinno być ... Ćwiczą w ochraniaczach, by nie narobić sobie kontuzji, a jeśli chodzi o utwardzanie (zrozumiałem to jako "wytrzymałość części ciała") to jest mit... Poszukaj trochę informacji, a dowiesz się, dlaczego jest to niebezpieczne.

Horus 
Muay Thai

Wysłany: 2009-01-10, 17:39   Re: eloszka :)

devillman napisał/a:
To dlaczego ludzie którzy chcą mieć twarde piszczele ćwiczą z ochraniaczami ?

http://forum.fight-club.p...okcie-vt775.htm -> Tutaj masz troche na ten temat.

Co do znieczulenia: to przyjdzie z czasem, nie ma się co spieszyć. Kiedy opanujesz już technikę, będziesz mógł sobie bezpiecznie ćwiczyć na tajkach i twardych workach, a jeżeli będziesz to robił regularnie, to sam zobaczysz efekty.

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-10, 18:37   

Devillman, kość to kość, trening nie zmieni jej struktury. A żeby sobie piszczele "oklepać", to ćwicz na workach, tarczach itd. Twoja przygoda bez ochraniaczy skończy się na pierwszym nadzianiu się np. na łokieć przeciwnika :mrgreen:

devillman 

Wysłany: 2009-01-10, 22:48   

Nie Powiem napisał/a:
Muay thai z domieszką kick boxingu?! Chyba odwrotnie powinno być ...

jest tak jak powiedziałem... więc bez zbędnych proszę :)

a Horus własnie na Twojej wypowiedzi mi zależało bo czytałem tam troche tematów to znasz się na tym ;) czyli na początku powinienem ćwiczyć z ochraniaczami ? bo jeśli chodzi o nasze treningi to nie są one jakieś bardzo masakryczne tak aby nabawić się jakiejś poważniejszej kontuzji .

a i Torkowy nie wiem jak wy ale my na treningach nie bijemy ile tylko pary mamy w rękach i nogach ;)

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-10, 23:10   

Jak stopa na łokieć trafi, to wcale mocno nie trzeba ;-) Poza tym to był tylko przykład. Uwierz mi, że warto nosić ochraniacze.

devillman 

Wysłany: 2009-01-11, 09:13   

no jeszcze nad tym pomysle :) a te opaski które tam pokazałem to chyba tak czy tak by sie zdały bo jak latamy po sali to stopy się brudzą no i sie strasznie ślizga.. ujął bym to tak : Co chwile ktoś leży ;)

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-11, 12:19   

Dziwny musicie mieć parkiet :-D

koty 
Rymy wale niebywale

Wysłany: 2009-01-11, 16:03   

To sluzy do wzocnienia kostki i stopy ale nie pelni funkcji ochraniacza,wiec kup sobie ochraniacze, takie nawet za 30 zl, bo szybko sie przekonasz co to bol i przerwa w treningach ;-)

Gdybym był ślepy niszczył bym Mc brajlem

devillman 

Wysłany: 2009-01-11, 23:01   

no parkiet jak parkiet :D treningi mamy w szkole :) jutro jeszcze pogadam z trenerem jak on to widzi :D no wkońcu żeby mieć efekt trzeba troche pocierpieć nie?:)

Torkowy 

Wysłany: 2009-01-11, 23:10   

No trzeba, trzeba. Ale i ile mięśnie (uda, brzuch itd) można z czasem oklepać i lekko "znieczulić", to piszczel można sobie najwyzej złamać. Nie mówie już o stopie i jej delikatnych kościach :-P

devillman 

Wysłany: 2009-01-12, 21:39   

no jest tak. okolice stopy kostki to najbardziej.. choćby przy niepozornych kopniakach w korpus kiedy się obraca na palcach. Leciutko Cie partner kopnie w nogę i kapeć ;) masz z głowy 2 miesiące.. a polećcie mi może jakieś rękawice bo mi się jedne skończyły już no i jakieś nowe by się zdały np. everlast'y

koty 
Rymy wale niebywale

Wysłany: 2009-01-13, 15:18   

Po co everlasty, dla mnie to wyrzucanie pieniedzy.Co z tego ze everlast, kup sobie jakies rekawice za 70 zl i tak beda smierdzialy po kilku treningach ;-)

Gdybym był ślepy niszczył bym Mc brajlem

SargoN 

Wysłany: 2009-01-13, 15:38   

racja jak na początek to kup normalne. Everlasty są z ogóły przynajmniej 2 razy droższe od normalnych

devillman 

Wysłany: 2009-01-13, 22:11   

no nie koniecznie.. trener sprowadza jakoś tanie, wiem że przywozi Matersy i Everlasty. Hmmm ostatnio na treningach nie robimy za wiele w rękawicach no dobra zrobie tak jak mówicie za 70 i ogień ;d kupie takie jak miałem :)

Odpowiedz do tematu