Jak w temacie Ema wszystkim
Wiem, wiem powinienem napisał powitanie w : TUTAJ SIE WITAMY!!!
i tylko tutaj
Ale tam pewnie nikt by nie odp na moje pytania :<
Jednak najpierw krótki opis :
-Trenuje karate -1,5 roku
-liznałem kick boxing i judo jako worek treningowy mojego kolegi trenującego z 6 lat ^^
oczywiście jako karateka oddałem mu kilka strzałów :D
Moje pytania:
(wiem pomyślicie pewnie : omg kolejny noob wypisuje to samo pytanie co 2750983 innych osób, ale uważam, że wam korona z głowy nie spadnie odp mi w 203 zdaniach, a ja oszczędze sobie żmudnego szukania i czytania tematów o walka ;d)
1.Jaki według was jest najefektywniejsza sztuka walki? Chodzi mi o trening, gdzie uczą walki z uderzeniami (nogą, ręka) i jakimiś chwytami, ale najlepiej by nie było tylu dźwigni, bo nie widze siebie tarzającego się po ziemi próbując zrobić dźwignie na np. ręke ;d
Trenowałem karate, ale wkurwiało mnie to kata, które według mnie zajmuje za dużo treningów, gdzie można by było trenować jakieś chwyty czy nowe technikki ;d
Chodzi mi o to by nauczyć się w obliczu 1-3+ napastników wyjść żywy i lekko posiniaczony, a moi przeciwnicy byli niezdolni do walki. Jednak tak bym nie musiał się z nimi tarzać po ziemi ;d
2.Czym się różni Judo od Aikido? i jaką sztuką walki najlepiej pokonać Aikidokę?
3.Co do pkt 1 to tak by sztuka walki ta była mocna tzn. dobrze pomagała też w kondycji i nie uszczuplała zbytnio portfela ;d
(P.S jak macie jakieś dobre kluby Szczecińskie to podajcie link na ich strone)
4.Czy wiecie coś więcej o Ziranmen ? (to coś jakby kung-fu) czy jest to trenowane w polsce i czy jest dobre do walki??[/b]
Ostatnio zmieniony przez fenris 2010-11-10, 17:29, w całości zmieniany 1 raz
Pomógł: 20 razy Wiek: 19 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 1030 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-11-09, 23:18
1.Nie ma najefektywniejszej , ale do tych bardziej skutecznych , które najszybciej nauczą będą np. muay thai , kick boxing , boks no i też chwytane , bardzo skuteczne bjj , judo (tu już są rzuty , dźwignie , pater )...
Pozatym żadna sztuka walki nie uczy walki z więcej jak jednym przeciwnikiem
2.Judo jest lepsze , skuteczne , trening polega na rzutach , obaleniach , dźwigniach , duszeniach itp. ćwiczonych z drugą osobą , są tam realne i skuteczne techniki i organizowane zawody . W aikido jest wiele magicznych chwytów , które ni jak się nie mają do realnej walki , żeby się obronić to nie wiadomo ile musiałbyś trenować . Judo od niedawna trenuję i jak najbardziej polecam , co do aikido to tyle co słyszałem i widziałem , ale to prawda .
Jaką ? Każdą z wyżej wymienionych i jeszcze innymi
Chodzi mi o to by nauczyć się w obliczu 1-3+ napastników wyjść żywy i lekko posiniaczony, a moi przeciwnicy byli niezdolni do walki. Jednak tak bym nie musiał się z nimi tarzać po ziemi ;d
kup sobie broń
A na pozostałe pytania masz odp na forum. A lenistwa nie toleruje więc nie mam zamiaru pomagać....
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
jakie pytania taka odpowiedź... Nie da się mądrze odpowiedzieć na głupie pytania... A napisałem po to żebyś ruszył swoje 4 litery i poszukał. A nie się dziwił że wszyscy olali twój post....
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-11-11, 14:54
Jesli w Karate denerwowalo cie tylko kata, to jako wywodzacego sie z niego proponuje Kudo. Jedyny problem moze byc w dostepnosci sekcji.
Jest dobra stojka zarowno w uderzeniach jak i chwytach, a do tego rowniez parter. Nacisk (tylko tak mi sie wydaje) na wszystkie plaszczyzny jest mniej wiecej rownomierny, wiec zadna czesc nie powinna byc zaniedbywana.
Tyle w temacie z mojej strony.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski