Witam, jestem nowy na forum i już mam pytanie: mam 16 lat, jestem wysoki (prawie 190 cm wzrostu), ważę około 83 kg i chciałbym trenować jakąś sztukę walki. Okołu 3 lata temu ćwiczyłem judo, jednak zrezygnowałem (nie pamiętam czemu) i teraz znów złapała mnie chęć do ćwiczenia jakiejś sztuki walki. Sęk w tym że w mojej miejscowości (17 tys. mieszkańców) nie ma zbyt dużego wyboru treningów, a jak już są to takie, które mi nie leżą/są w terminie innych moich planów. Z tego co wiem w mojej miejscowości są treningi aikido, judo i karate kyokushin, ale aikido mi nie opdowiada a kyokushin "kłóci się" z moimi innymi planami. Judo już kiedyś ćwiczyłem, lecz najbardziej chciałbym zacząć ćwiczyć MMA, ale jak już mówiłem - nie mam gdzie, najbliższe tego typu treningi są bodajże w Poznaniu (100 km od mojej miejscowości). Z uwagi na mój wiek i odległość nie miałbym raczej możliwości dojazdu (choć są treningi ok. 20 km od mojego miasta, ale nawet tam bym nie mógł dojeżdżać). Więc pytanie - czy zacząć chodzić na judo a MMA i elementy np. muay thai zacząć ćwiczyć samemu (w internecie jest mnóstwo poradników co do technik itp.) czy postąpić jakoś inaczej?
Sam się raczej wiele nie nauczysz, ale jak chcesz iść w przyszłości w kierunku MMA, to polecam Ci judo. Przyjdzie ten czas, kiedy będziesz mógł dojeżdżać, a wtedy będziesz miał już jakieś podstawy. KK raczej Ci tutaj nie podpasuje. Jak masz sporo czasu, to oczywiście najlepszym wyjściem będzie trenowanie tego i tego jednocześnie
Pozdrawiam.
Dzięki za szybką odpowiedź :D Tyle że jedna rzecz ciągle mnie zastanawia - czy ja nie jestem za wielki do judo/MMA? 190 cm jak na 16-latka to sporo, a należy wziąć jeszcze pod uwagę to, że ja rosnę.
E tam, niektóre techniki po prostu nie będą dla Ciebie, obcykasz sobie te, które pasują Ci do wzrostu i je będziesz trenował. Ja mam 188cm i trenuję JJ. Odpuściłem sobie np. wchodzenie w nogi na niższych od siebie, a przykładam się do innych technik. Ale jak wolisz :P
Ostatnio zmieniony przez Torkowy 2009-01-31, 12:03, w całości zmieniany 1 raz
Jeszcze jedno pytanie - dowiedziałem się że w mieście mam też K-1, więc na co lepiej się zapisać jak chciałbym w przyszłości iść pod MMA? Judo czy K-1?
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 22 Kwi 2008 Posty: 681 Skąd: Polska wschodnia
Wysłany: 2009-02-01, 17:09
Lepiej umieć dobrze jeden styl niż 3 wcale...
_________________ Zwycięstwa nikt ci nie kupi...
Trening czyni mistrza
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-02-01, 20:34
Erox napisał/a:
Jeszcze jedno pytanie - dowiedziałem się że w mieście mam też K-1, więc na co lepiej się zapisać jak chciałbym w przyszłości iść pod MMA? Judo czy K-1?
Judo, K-1 to nie styl tylko formuła tak dla bajeru jest napisane tak samo jak Vale Tudo. Właściwie zależy jak lubisz walczyć, ja jestem parterowcem i strasznie lubię walkę w parterze więc bym wybrał Judo jeśli były tylko taki styl "parterowy"