Witam.
Proszę o dobre rady odnośnie doboru sztuki walki.
Mam ok 175cm, 60kg. Miejsce pobytu to obecnie Gdańsk. Z walkami nie mam prawie nic wspólnego - jestem spokojnym typem i walki się mnie póki co nie imały. Trenowałem jedynie rok teakwodno, ale to było kawał czasu temu...
Moim celem podjęcia się treningu sztuki walki byłaby głównie możliwość samoobrony oraz praca nad pewnością siebie (w znaczeniu ogólnym).
Predyspozycji nie mam zbyt wysokich: siła i kondycja słabiutko, jedyne co trzymam na względnie dobrym poziomie to zwinność. Dodatkowo mam chude nadgarstki. Z refleksem nie jest źle.
Najchętniej trenowałbym SW opierającą sie głównie na anatomii, a raczej najskuteczniej ją wykorzystującą.
Za wszelkie rady z góry dziękuję.
Z tego co do tej pory się dowiedziałem, bjj polega na zejściu do parteru i walkę w parterze. Prawdę mówiąc zdecydowania bardziej podoba mi się SW bardziej uniwersalna, jak ninjutsu (no niestety w okolicy chyba nie ma żadnych szkół ninjutsu). Są jeszcze jakieś inne odpowiednie propozycje, czy będę skazany na bjj?
Ale pisałeś, że chcesz skuteczną sztukę walki do samoobrony, to dałem Ci czołowy klub bjj w Polsce, przecież bjj jest skuteczne na ulicę, ale polecam Ci jeszcze zapasy i judo a ze stójki Muay Thai i boks
skazany na bjj?? hahaha ja bym chciałbym tak skazany. W Gdańsku masz full opcji wpierw się określ jaką SW chcesz tradycyjne, chwytane, uderzane, przekrojowo czy jeszcze inaczej?? Sw jest masa zależy od tego jaka preferujesz.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy