Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki styl jest najlepszy do obrony przed ciosami w głowę?
Autor Wiadomość
Aleksander

Wysłany: 2010-03-15, 18:23   Jaki styl jest najlepszy do obrony przed ciosami w głowę?

Witajcie,

Mam 19 lat i właśnie kończę liceum. Wchodząc w dorosłe życie chciałbym nabyć kilka umiejętności, między innymi - samoobrony. Pojawia się jednak problem: kilka lat temu miałem przeprowadzoną operację czaszki i każdy cios w głowę może się dla mnie skończyć trwałym kalectwem, lub też zmianą w "warzywo". Chciałbym nauczyć się bronić przede wszystkim przed takimi atakami, gdyż pierwsze poważne uderzenie może być dla mnie ostatnim. Wiem, że pytanie to jest dość dziwne i nie możecie doradzić mi zbyt wiele, niemniej ważne dla mnie jest, by mieć chociaż cień szansy na obronę przed napastnikiem.

Jaki styl walki najlepszy jest do samoobrony, szczególnie przed ciosami w głowę?

Nie miałem wcześniej do czynienia z żadnymi sportami walk. Ćwiczę hantlami, na drążku, pływam, jeżdżę na rowerze, lecz moja kondycja i siła są co najwyżej - średnie. Jeżeli może to w czymś pomóc, ważę ok. 75 kilo i mam 170 cm wzrostu.

Z góry dziękuję za wszystkie rady :)
Ostatnio zmieniony przez Aleksander 2010-03-15, 21:35, w całości zmieniany 1 raz  

Batman 

Wysłany: 2010-03-15, 19:05   

No to pech :-/ Do obrony GŁOWY jest najlepszy boks- najlepsza garda do tego, ale Jeśli pójdziesz na trening nie nie obejdzie się bez mordobicia :-? Musiałbymś sobie zakupić kask i ochraniacz na szczękę w tej sytuacji będzie lepszy na góną i dolną szczękę (moje zdanie takie jest)

Rafi93 
Kick Boxing/Judo

Wysłany: 2010-03-15, 19:27   

ja myślę że było by dobre coś z chwytanych np BJJ

Exael 

Wysłany: 2010-03-15, 19:28   

Może jakiś system stricte defensywny, Krav Maga lub Sistiema?

Aleksander

Wysłany: 2010-03-15, 20:20   

Jak zauważył Batman, kłopotliwa dla mnie będzie kwestia treningu - o ile jeszcze jakiegoś "plaskacza" zniosę, to bokserski cios w głowę będzie już dla mnie śmiertelny. Kolega z klasy bardzo polecał mi krav magę jako styl defensywny - czy moglibyście mi coś powiedzieć o nim w związku z moim problemem?

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2010-03-15, 20:22   

Sistiemy (czy jak to napisać) chyba nawet w polsce nie uczą, poza tym to straszna tandeta według mnie... chyba najlepiej coś z chwytanych + lekcja gardy - ale jak ktoś wcześniej wspomniał, bez mordobicia się raczej nie obejdzie

Exael 

Wysłany: 2010-03-15, 20:40   

Szkoła Sistiemy znajduje się w Pszczynie (PASW), jeden znajomy dojeżdża sobie tam na treningi, no i bardzo sobie chwali ten system. Tyle, że w Sistiemie duży nacisk położony jest na wytrzymałość oraz ćwiczenia oddechowe, jest dużo "obijania" (przynajmniej na oficjalnych filmach z sekcji oraz wg relacji kumpla :D), tak więc to byłoby dość ryzykowne. A sama KM jest dobra, jeśli zamierzasz szkolić się (tak jak powiedziałeś) w defensywie. Wystarczy, że powiesz trenerowi o Twojej operacji i na pewno doradzi Ci, które ćwiczenia będą odpowiednie i jak ćwiczyć, żeby zminimalizować ryzyko jakiegoś uszkodzenia.

przemoxD 
Odi Profanum Vulgus

Wysłany: 2010-03-15, 21:37   

Pszczyńska Akademia Sztuk Walki? Coś już o tym słyszałem, strasznie z tego lali dupę - prawie jak z karate tsunami. No ale nie widziałem ani nie trenowałem tam to nie będę zabierał głosu

Komaro 

Wysłany: 2010-03-15, 21:48   

przemoxD napisał/a:
Pszczyńska Akademia Sztuk Walki? Coś już o tym słyszałem, strasznie z tego lali dupę - prawie jak z karate tsunami. No ale nie widziałem ani nie trenowałem tam to nie będę zabierał głosu

HAHAHHA a to nie jest jedna z szkół tsunami kolego idź sobie na kick boxing albo muay thai.

Exael 

Wysłany: 2010-03-15, 22:03   

Być może lali, nie przeczę.
Generalnie wg mnie: jeśli defensywa - Krav Maga, jeśli ogólna walka, to rzeczywiście KB/MT.

Komaro 

Wysłany: 2010-03-15, 22:05   

Exael napisał/a:
Być może lali, nie przeczę.
Generalnie wg mnie: jeśli defensywa - Krav Maga, jeśli ogólna walka, to rzeczywiście KB/MT.

Kravka w Polsce ma głównie ch**** poziom. Może być tylko dodatkiem do jakiegoś SW np. KB.

Batman 

Wysłany: 2010-03-15, 23:05   

Ja polecałem boks ze względu na gardę, bo jak pisałeś chciałbyś głównie chronić szczękę a z boksu do tego będzie najlepsza garda, no ale niestety musisz sobie ten sport walki odpuścić, bo mordobicie jest niezłe. No kravka chyba będzie dobrym wyjściem, albo judo. A najlepszym rozwiązaniem będzie zakup gazu, batonu i trening biegowy w Twojej sytuacji i nie tylko ;-)

Mawashi 
Savate/Tai-Jitsu/Bjj

Wysłany: 2010-03-16, 12:14   

Aleksander napisał/a:
Jaki styl walki najlepszy jest do samoobrony, szczególnie przed ciosami w głowę?

Nie ma ŻADNEGO najlepszego systemu samoobrony, jest wszystko średnie, kto cię będzie chciał zabić i to zrobi, jak nie sam to z grupką kolegów [zwanymi leszczami], czekających za rogiem i znających każdy twój ruch itp...

taka czy siak, lepiej już coś zacząć trenować, zawsze to się ma jakąś pewność siebie i jakieś szanse w walce 1 vs 1 [nie więcej, bez broni, nie zgrani]
to nie filmy z Bruce Lee, że bohatera nie ma prawa nikt zniszczyć

Batman napisał/a:
Ja polecałem boks ze względu na gardę, bo jak pisałeś chciałbyś głównie chronić szczękę a z boksu do tego będzie najlepsza garda

podobno box tylko na ring i przed kamery a nie na ulicę, garda to w każdej walce się trzyma, w każdym klubie, jak ty się nauczysz to twoja sprawa....
ew. polecam coś ala KravMaga bądź MT

jak TY dostaniesz to nie wina kolegi który cię uderzył, tylko TWOJA wina, że źle gardę trzymałeś i zostałeś zaskoczony i dostałeś...dostaniesz raz/dwa/trzy to się nauczysz porządnie gardy trzymać i będziesz w gotowości...a po za tym, nie widzę, żebyś walczył od razu z najlepszymi wymiataczami i cię od razu obijali po zębach, po prostu musisz powiedzieć dla mistrza oraz dla tych co z nimi trenujesz co z tobą jest...

Pimpek35 

Wysłany: 2010-03-16, 13:42   

No dobra. Ale przeciez zbey nauczyc sie przed takimi bronic bedzie musial takie dostawac na treningach, a skoro to jest dla niego zle no to stoimy dalej w miejscu...
Bedzie pewnie musial trenowac pod specjalnym nadzorem i na pewno nie wszystko, a sporo na tym idzie stracic.

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2010-03-16, 14:02   Re: Jaki styl jest najlepszy do obrony przed ciosami w głowę

Aleksander napisał/a:
kilka lat temu miałem przeprowadzoną operację czaszki i każdy cios w głowę może się dla mnie skończyć trwałym kalectwem, lub też zmianą w "warzywo". Chciałbym nauczyć się bronić przede wszystkim przed takimi atakami, gdyż pierwsze poważne uderzenie może być dla mnie ostatnim.

No to masz problem. Nie nauczysz się tego bez treningu, a trening oznacza ryzyko.
Jedyne co mogę doradzic, to style unikajace wymiany ciosów, jak np Bjj.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Odpowiedz do tematu