Mam 16 lat, około 190 cm wzrostu waga 70 kg. Nigdy nie trenowałem SW. Do wyboru mam kick-boxsing, boks, karate kyokushin i aikido. Która jest najlepsza do obrony na ulicy i czy w ogóle warto zaczynać w tym wieku. Wcześniej kilka lat trenowałem pływanie, siatkę i mam dość dobrą koordynację.
Sayo
Wysłany: 2010-05-03, 21:32
Nikt Ci nie odpowie na pytanie jaki styl jest najlepszy na ulicę, bo takiego stylu po prostu nie ma. Musisz sam zdecydować, co Cię najbardziej interesuje. Poczytaj trochę o tych stylach które podłeś i zdecyduj, ew. w większości klubów pierwszy trening jest darmowy więc możesz się przejść do każdego z klubów i zobaczyć co Cię najbardziej kręci.
Masz 16 lat, to najlepszy wiek, by zacząć trenować. D*pa w troki i na trening!
Zaczniesz trenować od września?? To teraz możesz się spokojnie przejść na 1 trening, wszystkie sekcje i zobaczyć co ci odpowiada (poczytaj też o osiągnięciach klubu). Twój wiek jest dobry na rozpoczęcie przygody z SW. Teoretycznie na "ulice" boks jest najlepszy, ale wszystko może się sprawdzić. Pamiętaj, że nie ma sensu nic trenować, jeśli ci się nie spodoba.
[ Dodano: 2010-05-04, 10:50 ]
Batman napisał/a:
Chicken napisał/a:
czy w ogóle warto zaczynać w tym wieku
Jak najbardziej
No właśnie batman, a ty kiedy się za coś wezmiesz??
Nie jestem od tego daleko Pytałem się trenerowi kiedy mógłbym przyjść
a kiedy możesz przyjść i co zapasy
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Submission fighting, mówi, że mogę przyjść i jutro, ale jeszcze zostaje kwestia siana Może uda mi się uda wyciągnąć rodziców na te 2 miesiące, bo jeszcze mam dług do oddania
Pomógł: 13 razy Wiek: 19 Dołączył: 24 Cze 2008 Posty: 851 Skąd: z Bażin
Wysłany: 2010-05-06, 23:20 Re: Jaki styl wybrać?
Chicken napisał/a:
Mam 16 lat, około 190 cm wzrostu waga 70 kg. Nigdy nie trenowałem SW. Do wyboru mam kick-boxsing, boks, karate kyokushin i aikido. Która jest najlepsza do obrony na ulicy i czy w ogóle warto zaczynać w tym wieku. Wcześniej kilka lat trenowałem pływanie, siatkę i mam dość dobrą koordynację.
Bierz kick-boxing :D
_________________ przyjaciół miej blisko, wrogów jeszcze bliżej.
Bierz kick-boxing :D
a dlaczego mu tak doradzasz może jakieś szersze uzasadnienie
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Dzięki za pomoc. Wybrałem boks w bardzo dobrym klubie w centrum miasta. Treningi mam rozłożone
3x w tygodniu SW po 1,5h , 2x siłownia + 1x basen. Czy to dobry plan?
Mam też pytanie czy SW można łączyć z siatkówką rezygnując z siłowni?
Łączyć to sobie możesz ze wszystkim tylko to zależy od tego co chcesz osiągnąć i co masz na priorytecie. Do SW siłownia raczej się przyda, ale siatka? Chcesz być siatkarzem czy wolisz to bardziej niż siłkę to idź na siatkę. To dwie sprzeczne sprawy... Siłka nie ma nic wspólnego z siatką i odwrotnie.
W ogóle to durne pytanie w cholere... Nie wiem teraz czy mam do czyniena z jakimś nie bardzo ogarniętym człowiekiem :D
Czy można łączyć SW z siatką?
To takie pytanie jak "czy można łączyć gainera z kreatyną"...
Nie można, bedą wypadać zęby i pojawią się pryszcze na dupie.