Wysłany: 2011-03-02, 23:41 kondycyjne przygotowanie do sztuk walki, jakich?
Witam
Jestem nowy na tym forum wiec prosze o wyrozumialosc;)
A wiec obecnie jestem w slabej formie, 100 kg, 180 cm. kondycyjnie nie jest chyba tragicznie, na basenie nie mam wiekszego problemu zeby przeplynac 80 dlugosci, jakis bieg truchtem to 6-7 km dam zrobic. jednak zdaje sobie sprawe ze to bardzo slabo i chcialbym to poprawic i pozniej zapisac sie na jakies sztuki walki.
wiec mam okolo pol roku na przygotowanie sie do treningow, tylko jak to zrobic? bieganie, plywanie czy cos? warto robic programy typu http://100pompek.pl/ ? i jakie sztuki walki pozniej wybrac? nogi mam dosyc mocno umiesnione, ale tez troszke krotkie(przynajmniej mi sie tak wydaje).
Cos polecicie?
jezeli bylo to przepraszam;)
Moim zdaniem od razu na trening sw tam między innymi też rozwijamy naszą kondycję i powoli stopniowo będzie ona coraz lepsza dodatkowo możesz dorzucić bieganie/basen/rowerek zwykły lub stacjonarny a oprócz tego trening siłowy z wykorzystaniem własnego ciężaru ciała lub z ciężarami zadbaj o diete i odpowiednia suplementacje w postaci witamin/pierwiastków śladowych/minerałów możesz ewentualnie jakieś białko/węgle proste lub aminokwasy/glutamina
_________________ www.karo-fhu.pl/sklep - Już działamy ! / Witaminy i Suplementy dla Sportowców informację na Priv , mail, gg!
moj znajomy chodzil kiedys na kick boxing i mowil ze tam na rozgrzewce jest ostry wycisk i boje sie ze po prostu nie przetrwalbym samej rozgrzewki a tak to troche glupio zapisywac sie na sw i nie przetrwac nawet rozgrzewki.
I jeszcze jakie sw wybrac?
Jeżeli 5km przebiegasz to ja nie widzę żadnego problemu. Każdy z nas kiedyś zaczynał i owszem wycisk jest ale nawet przygotowanie Ci nie pomoże. Po prostu idź na 1 trening. I żadne głupio nikt tam nie będzie się z Ciebie śmiał to normalne. Kwestia wyboru SW to już zależy od tego co Ci się podoba. Podziałów jest wiele. Więc powiedz co Ci się podoba i co chcesz osiągnąć. Chcesz wszechstronnie mam tu na myśli trening przekrojowy MMA. Czy jakieś style tradycyjne. Czy może stójkę typu kb,mt,boks. A może chwytane bjj,judo,zapasy. Możliwości jest mnóstwo. polecam Ci pooglądać różne SW na YT tam zobaczysz jak to mniej więcej wygląda i co Ci się podoba. Jest jeszcze inna możliwość. Pójść na 1 trening do każdej sekcji SW w Twoim mieście i zobaczyć co byś chciał trenować.
Ważne że chcesz coś robić. Jak coś nie wiesz to pytaj. Tak więc idź czym prędzej na 1 trening a nie pożałujesz.
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pewnie, tak jak Yaol pisał, zapisuj się od razu na sw, przecież nikogo od razu nie wysyłają na zawody, a to tam chyba najwięcej się człowiek męczy Co do wyboru sw, zależy co preferujesz, kondycja do każdego sportu walki się przyda, basen i biegi to chyba najlepsze Ponoć "Tabata" jest bardzo skuteczna i męcząca, było to na naszym forum, zobacz, bo widzę, że ty umiesz korzystać z opcji "szukaj", ale sam osobiście nie sprawdzałem.