Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Mięśnie brzucha
Autor Wiadomość
gadziu6

Wysłany: 2009-07-09, 19:37   Mięśnie brzucha

Czy to jest normalne że u mnie są 3 rzadki mięśni brzucha a u niektórych sa 4
Tu macie moje zdjęcie http://img413.imageshack....=dsc00044z.jpg.
a powinny chyba byc tak http://capoeira.sosnowiec...ges/brzuch.jpg?
Prosiłbym o odpowiedz

Fighter1994 

Wysłany: 2009-07-09, 20:09   

mógł byś dać zdjęcie zamiast pierwszego linka bo tam niema zdjęcia

SargoN 

Wysłany: 2009-07-09, 20:23   

ja także nie widzę

gadziu6

Wysłany: 2009-07-09, 21:01   

By gadziu6, shot with C702 at 2009-07-09

HeadHunter 

Wysłany: 2009-07-09, 21:33   

Mi sie wydaje że to normalne jest :-P

Pimpek35 

Wysłany: 2009-07-09, 22:08   

Nie masz tych na samym dole. Strasznie ciezko je zrobic choc u mnie sa drobne zarysy juz. Unoszenie nog do gory itp lezac powinno pomoc, choc nie licz na takie zmiany jak tych glownych 4-6.
Jest ciezko i widze, ze masz tez troche masy, wiec naprawde nie ma sie czym lamac bo jest to normalne.
Zobacz moj... Jaka ja mam mase a i tak nie widac ;)

EDIT: Jak teraz widze moj i Twoj, to cos sie rozni. Ty masz wieksze te blizej cyckow, a za to ten na samym dole, jest mniejszy od niego nawet o.O
U mnie glownymi sa te 4, a te 2 u gory i 2 na samym dole to takie dodatkowe :D
Dziwna sprawa.

sanes16 

Wysłany: 2009-07-10, 08:49   

gadziu6 mi się wydaje, że u Ciebie po prostu mało masz wyćwiczone tą niższą partię ;P .. po za tym każdy jest indywidualny i troszkę się różni budowa tych mięśni i trzeba pamiętać, że każdy w inny sposób trenuje mięśnie brzucha.

milicjant

Wysłany: 2009-07-10, 16:16   

To sprawa genetyki i ćwiczeń.

Ćwicz górne i dolne partie brzucha tak samo regularnie i z taką samą częstotliwością. Nie proś nikogo o plany, ani nie stosuj tych sławnych A6W i ABS'ów, bo najczęściej one kładą nacisk tylko na górne i wcale nie są takie skuteczne jak się je reklamuje.

- Rób 3-4 serie skłonów x max(preferuje z nogami na podwyższeniu, tak aby tworzyły kąt 90°)
- rozciągnij mięśnie brzucha
- 3 serie x max "nożyc"/unoszenia nóg

Najważniejsze to zachować odpowiednią technikę. Musisz czuć mięśnie nad którymi pracujesz, przy każdym wykonanym powtórzeniu.

I więcej biegaj/skakanka, bo musisz obniżyć BF w swoim ciele, jeśli zależy Ci na uwidocznieniu dolnych partii brzucha.

Druga sprawa to taka, że po prostu możesz mieć taką genetykę i Twój brzuch nie będzie inaczej wyglądał.

Najlepiej spojrzeć na brzuchy kulturystów... u nich mięśnie widać do granic, a jednak u wielu nic nie widać w dolnych odcinkach... nie wspominając o brzuchu Coleman'a

http://magicsport.pl/img/...pia2007_mro.jpg

dirty44

Wysłany: 2009-07-23, 04:13   

Nie ma co zakładać nowego tematu, ten się nadaje. Jedyne ćwiczenie na brzuch jakie wykonuję to 150 brzuszków co dwa dni, rozłożone na 5 serii po 30. Na moim brzuchu nie widać najmniejszego zarysu mięśni. Doświadczeni w temacie-dostanę od was jakieś rady lub lepiej-konkretny opis działania w celu wyrobienia sobie tzw. kaloryfera?

Pimpek35 

Wysłany: 2009-07-23, 07:04   

Cwiczenia na brzuch powinny byc tez zroznicowane. Nie mozna go katowac jednym i tym samym cwiczeniem w postaci brzuszkow, jakies spiecia bokiem, brzuszki z tzw. krzeselkiem, czy unoszenie nog na drazku, czy lezac na plecach na podlodze. Poszukaj w necie troche na ten temat.
Ile juz robisz te brzuchy???

Doberman 

Wysłany: 2009-07-23, 11:40   

Możesz mieć mięśnie jak kaloryfer, ale co z tego jak będą zakryte tłuszczem?
Najpierw trzeba się pozbyć tłuszczu, a robi się to treningiem aerobowym i dietą, a nie treningiem mięśniu brzucha.
To, że robienie codziennie brzuszków spala tłuszcz to mit :evil:
Tłuszcz najlepiej zaczyna się spalać po upływie 20min ciągłego ruchu ( nie wyobrażam sobie robienia brzuszków przez ponad 20 min bez przerwy ).
Na samym początku wysiłku energia pochodzi z ATP ( ok. 30-60 pierwszych sekund wysiłku ), następnie z glikogenu, po upływie 3 min energia zaczyna być pobierana z tłuszczu, a właśnie takie typowe spalanie zaczyna się po 20 min.

Oczywiście ważna jest też przy tym dieta, bo co z tego że spalisz 300 kcal a później zjesz pizze i popijesz cola i dostarczysz organizmowi 1000 pustych kcal ?

dirty44

Wysłany: 2009-07-23, 21:01   

Cytat:
Ile juz robisz te brzuchy???

Niedługo, gdzieś tak od początku wakacji. Ale mam w sobie na tyle dużo motywacji żeby nie przerwać tego od tak i systematycznie zwiększać ilość.

Cytat:
Możesz mieć mięśnie jak kaloryfer, ale co z tego jak będą zakryte tłuszczem?
Najpierw trzeba się pozbyć tłuszczu, a robi się to treningiem aerobowym i dietą, a nie treningiem mięśniu brzucha.

Co do treningu aerobowego to poczytam w necie na ten temat bo nie znam pojęcia, co do diety, znasz może jakąś konkretną, gotową?

Cytat:
Oczywiście ważna jest też przy tym dieta, bo co z tego że spalisz 300 kcal a później zjesz pizze i popijesz cola i dostarczysz organizmowi 1000 pustych kcal ?

To jest właśnie mój problem, lubię te śmieciowe żarcie, fast foody itp. Nie jem tego często ale lubię. Ponawiam pytanie o jakąś skuteczną dietę.

Doberman 

Wysłany: 2009-07-23, 21:07   

Ogranicz proste węglowodany, zrezygnuj zupełnie z fast foodów i już w połączeniu z aerobami powinieneś zauważyć poprawę.
Ponadto unikaj potraf smażonych i zastępuj je gotowanymi, ew. smażone na wodzie lub PAMie.
Ostatni posiłek przed snem niech zupełnie nie zawiera węglowodanów, lub niech to będą znikome ilości.

Odpowiedz do tematu