Nie masz tych na samym dole. Strasznie ciezko je zrobic choc u mnie sa drobne zarysy juz. Unoszenie nog do gory itp lezac powinno pomoc, choc nie licz na takie zmiany jak tych glownych 4-6.
Jest ciezko i widze, ze masz tez troche masy, wiec naprawde nie ma sie czym lamac bo jest to normalne.
Zobacz moj... Jaka ja mam mase a i tak nie widac ;)
EDIT: Jak teraz widze moj i Twoj, to cos sie rozni. Ty masz wieksze te blizej cyckow, a za to ten na samym dole, jest mniejszy od niego nawet o.O
U mnie glownymi sa te 4, a te 2 u gory i 2 na samym dole to takie dodatkowe :D
Dziwna sprawa.
Pomógł: 2 razy Wiek: 19 Dołączył: 12 Gru 2008 Posty: 57 Skąd: ze wschodu
Wysłany: 2009-07-10, 08:49
gadziu6 mi się wydaje, że u Ciebie po prostu mało masz wyćwiczone tą niższą partię ;P .. po za tym każdy jest indywidualny i troszkę się różni budowa tych mięśni i trzeba pamiętać, że każdy w inny sposób trenuje mięśnie brzucha.
Ćwicz górne i dolne partie brzucha tak samo regularnie i z taką samą częstotliwością. Nie proś nikogo o plany, ani nie stosuj tych sławnych A6W i ABS'ów, bo najczęściej one kładą nacisk tylko na górne i wcale nie są takie skuteczne jak się je reklamuje.
- Rób 3-4 serie skłonów x max(preferuje z nogami na podwyższeniu, tak aby tworzyły kąt 90°)
- rozciągnij mięśnie brzucha
- 3 serie x max "nożyc"/unoszenia nóg
Najważniejsze to zachować odpowiednią technikę. Musisz czuć mięśnie nad którymi pracujesz, przy każdym wykonanym powtórzeniu.
I więcej biegaj/skakanka, bo musisz obniżyć BF w swoim ciele, jeśli zależy Ci na uwidocznieniu dolnych partii brzucha.
Druga sprawa to taka, że po prostu możesz mieć taką genetykę i Twój brzuch nie będzie inaczej wyglądał.
Najlepiej spojrzeć na brzuchy kulturystów... u nich mięśnie widać do granic, a jednak u wielu nic nie widać w dolnych odcinkach... nie wspominając o brzuchu Coleman'a
Nie ma co zakładać nowego tematu, ten się nadaje. Jedyne ćwiczenie na brzuch jakie wykonuję to 150 brzuszków co dwa dni, rozłożone na 5 serii po 30. Na moim brzuchu nie widać najmniejszego zarysu mięśni. Doświadczeni w temacie-dostanę od was jakieś rady lub lepiej-konkretny opis działania w celu wyrobienia sobie tzw. kaloryfera?
Cwiczenia na brzuch powinny byc tez zroznicowane. Nie mozna go katowac jednym i tym samym cwiczeniem w postaci brzuszkow, jakies spiecia bokiem, brzuszki z tzw. krzeselkiem, czy unoszenie nog na drazku, czy lezac na plecach na podlodze. Poszukaj w necie troche na ten temat.
Ile juz robisz te brzuchy???
Możesz mieć mięśnie jak kaloryfer, ale co z tego jak będą zakryte tłuszczem?
Najpierw trzeba się pozbyć tłuszczu, a robi się to treningiem aerobowym i dietą, a nie treningiem mięśniu brzucha.
To, że robienie codziennie brzuszków spala tłuszcz to mit
Tłuszcz najlepiej zaczyna się spalać po upływie 20min ciągłego ruchu ( nie wyobrażam sobie robienia brzuszków przez ponad 20 min bez przerwy ).
Na samym początku wysiłku energia pochodzi z ATP ( ok. 30-60 pierwszych sekund wysiłku ), następnie z glikogenu, po upływie 3 min energia zaczyna być pobierana z tłuszczu, a właśnie takie typowe spalanie zaczyna się po 20 min.
Oczywiście ważna jest też przy tym dieta, bo co z tego że spalisz 300 kcal a później zjesz pizze i popijesz cola i dostarczysz organizmowi 1000 pustych kcal ?
Niedługo, gdzieś tak od początku wakacji. Ale mam w sobie na tyle dużo motywacji żeby nie przerwać tego od tak i systematycznie zwiększać ilość.
Cytat:
Możesz mieć mięśnie jak kaloryfer, ale co z tego jak będą zakryte tłuszczem?
Najpierw trzeba się pozbyć tłuszczu, a robi się to treningiem aerobowym i dietą, a nie treningiem mięśniu brzucha.
Co do treningu aerobowego to poczytam w necie na ten temat bo nie znam pojęcia, co do diety, znasz może jakąś konkretną, gotową?
Cytat:
Oczywiście ważna jest też przy tym dieta, bo co z tego że spalisz 300 kcal a później zjesz pizze i popijesz cola i dostarczysz organizmowi 1000 pustych kcal ?
To jest właśnie mój problem, lubię te śmieciowe żarcie, fast foody itp. Nie jem tego często ale lubię. Ponawiam pytanie o jakąś skuteczną dietę.
Ogranicz proste węglowodany, zrezygnuj zupełnie z fast foodów i już w połączeniu z aerobami powinieneś zauważyć poprawę.
Ponadto unikaj potraf smażonych i zastępuj je gotowanymi, ew. smażone na wodzie lub PAMie.
Ostatni posiłek przed snem niech zupełnie nie zawiera węglowodanów, lub niech to będą znikome ilości.