Witam wszystkich! Mam prośbę do Was - bardziej doświadczonych. Mianowicie prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego treningu, diety oraz rodzaju sztuk walki, które mógłbym trenować. Czytałem trochę i nawet z opinii mojego kuzyna, dosyć fajne jest Muay Thai. Coś o sobie:
Wzrost: 188 cm
Waga: 65 kg (tutaj po części jest mój problem, bo mam niedowagę na poziomie niecałych 10 kg. )
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2009-12-05, 16:11
jeśli w twojej okolicy jest Muay Thai , to nie ma żadnych przeszkód żebyś mógł się zapisać , pyzatym kick boxing też jest podobny tylko że bez łokci i kolan
Co do niedowagi to może pora coś zjeść
Na dojazdy na Muay Thai mam 20 km, więc nie jest źle.
A jakiś trening na siłowni (jakiś rozkład treningowy), coś w domu i jakaś dieta? (osobiście nie lubię dużo jeść, co chyba widać po mojej wadze. )
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-12-05, 16:34 Re: Początek. :]
seNZ napisał/a:
Witam wszystkich! Mam prośbę do Was - bardziej doświadczonych. Mianowicie prosiłbym o pomoc w wyborze odpowiedniego treningu, diety oraz rodzaju sztuk walki, które mógłbym trenować. Czytałem trochę i nawet z opinii mojego kuzyna, dosyć fajne jest Muay Thai. Coś o sobie:
Wzrost: 188 cm
Waga: 65 kg (tutaj po części jest mój problem, bo mam niedowagę na poziomie niecałych 10 kg. )
Tak szczerze, to nie mam ochoty za bardzo startować w jakichś turniejach, po prostu chcę się czegoś fajnego nauczyć, a przy okazji poćwiczyć, bo dawno tego nie robiłem przez wypadek.
Mógłby ktoś jeszcze napisać jakiś plan treningowy na siłowni i jakąś dietę? Tylko żeby było dobre.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2009-12-05, 19:32
seNZ napisał/a:
Tak szczerze, to nie mam ochoty za bardzo startować w jakichś turniejach, po prostu chcę się czegoś fajnego nauczyć, a przy okazji poćwiczyć, bo dawno tego nie robiłem przez wypadek.
Mógłby ktoś jeszcze napisać jakiś plan treningowy na siłowni i jakąś dietę? Tylko żeby było dobre.
A po co Ci siłka najpierw nabierz masy jeśli oczywiście chcesz, jaki klub wybrałeś i sport walki?
Narazie tylko pochodzę na siłkę i zacznę porządnie jeść, a do do wyboru klubu to jeszcze muszę się zastanowić. Jeśli możesz podpowiedzieć, to co jest lepsze? Shidokan czy Muay Thai?
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2009-12-05, 19:50
Sam nie wiem co lepsze i to i to super ale ja bym wybrał karate , a shidokan to chyba najlepszy styl karate
"połączenie tradycyjnych technik kontaktowego karate z elementami thai-boxingu, judo i jiu-jitsu. Scala więc w sobie najlepszą tradycję japońskich sztuk walki z dorobkiem innych systemów. Shidokan cechuje się wszechstronnością i realnością techniki, która nastawiona jest na kontaktową walkę sportową i samoobronę"
Czyli masz karate , muai thai , judo i jiu-jitsu ( czyli rzuty i chwyty ) w jednym
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2009-12-05, 19:55
Shidokan przygotuje cie na pewno w szerszym stopniu do ewentualnej walki, ale tez nie kazdy lubi wszystkie 'poziomy' walki, wiec co lepsze wybrac musisz sam, bo to ma byc lepsze dla ciebie ;)
Rafi93 rzuty to tez element chwytany
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski