Wysłany: 2011-07-13, 14:41 Przygotowanie do Muay Thai
Witam. Od września zacznę (przynajmniej mam taką nadzieje) treningi Muay thai więc mam niecałe 2 miesiące żeby sie przygotować troche ćwiczyłem ostatnio na siłce i rozciągałem się ale wolę skierować zapytanie do ludzi którzy sie w to bawią. Jak najlepiej sie do tego przygotować? Jakie ćwiczenia robić? Na forum ciągle znajduję żeby rpzygotować sie kondycyjnie a to u mnie leży więc też prosiłbym o podanie jakichś skutecznych ćwiczeń kondycyjnych i ogólnie wszystkiego co przyda mi sie na przyszłych treningach
Poszukaj trochę, na forum było już kilka tematów związanych z przygotowaniem do rozpoczęcia treningów. Co do ćwiczeń kondycyjnych to możesz robić interwały albo tabate.
_________________ Jest jedno ludzkie ciało. Dopóki człowiekowi nie wyrośnie trzecia noga, albo ręka wszystkie sztuki walki opierać się będą na tych samych zasadach.
Bieganie, bieganie i jeszcze raz bieganie :) Biegaj jak najwięcej, a we wrześniu będziesz mógł dać z siebie więcej na treningach :)
Nie biegaj zawsze tak samo. Np. w poniedziałki biegaj 3 km średnim tempem, w środy rób interwały, a w piątki biegaj 1,5 km szybkim tempem.
Na kondycję chyba najlepsze są interwały, ale są okropnie męczące. Polegają na zmianach tempa podczas biegu, np. minuta trucht, 30s sprint, znowu minuta truchtu, 30s sprintu itd.
Po takim bieganiu dobrze jakbyś się rozciągał :) Oprócz tego proponuję pompki, przysiady i brzuszki :)
Pompki robię od dłuższego czasu a od niedawna zacząłem robić program 100 pompek i jeszcze coś tam gibam hantlami i czasem wpadnę do kumpla na siłownie. Brzuszki też zacząłem ale nie weim czy rozkładać je jakoś sobie na serie czy robić na maxa kilka razy dziennie więc różnie z tym jest. Na muay thai średnio sie znam troche podpatrzałem na filmikach troche poczytałem i jakoś tak ciągnie mnie do tego i nasuwa sie kolejne pytanie czy trzeba być dobrze rozciągniętym? Bo widziałem że są wysokie kopnięcia ale czy bez nich sie nie obejdzie? Bo nie wiem czy mam sie zacząć bardzo intensywnie rozciągać
_________________ Jest jedno ludzkie ciało. Dopóki człowiekowi nie wyrośnie trzecia noga, albo ręka wszystkie sztuki walki opierać się będą na tych samych zasadach.
No co Wy, panowie, on chce się kondycyjnie przygotować, a Wy od razu z tabatą i interwałami? Chcecie go zabić ?? Co do wysokich kopnięć, to pewnie z czasem zaczniesz kopać, jak będziesz się rozciągać na treningach, u mnie bywało chyba czasem, że jak ktoś nie mógł kopnąć w głowę, to trener mówił, żeby kopał niższe kopnięcie. Jeszcze co do kondychy, to pewnie i tak wyrobisz z czasem na treningach.