Witam. Od października będę studentem w Krk i mam zamiar trenować tam SW. Jak na razie mój wybór to - Kickboxing. KB ze względu chyba na warunki fizyczne - 195 cm wzrostu (przy tym troche nieproporcjonalnie dłuższe kończyny), szczupły. Mam do Was kilka pytań:
znalazłem szkołę blisko akademika w którym będe mieszkał - szkoła to SMOK (smok.cc.pl).
1. Co sądzicie o tej szkole?
2. Treningi trwają tam 1 godzinę / 3 razy w tygodniu. Czy godzina to wystarczający czas na trening czy szukać innej szkoły?
3. Jak wyglądają przede wszystkim pierwsze treningi (czy trzeba mieć już chociaż szczęke, czy wystarczy strój sportowy)
4. Pierwsze sparingi z tego co wyczytałem odbywają się po kilku miesiącach treningu, ale jak one wyglądają - w kaskach czy tylko rękawice i co najwyżej ochraniacze ?
Najbardziej zależy mi na 1 i 2 pytaniu bo wybór dobrej szkoły jest chyba najważniejszy.
Pozdrawiam
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-09-09, 12:41
Ja nigdy nie miałem treningów 1 godzinnych ale to może dlatego że u mnie nie było podziału na grupy :P
Trener na pierwszych zajęciach ci powie co trzeba mieć, ale sadzę że rękawice powinny być pierwszym zakupem, potem ochraniacze na golenie a szczęka na koniec.
Co do sparingów to musisz spytać się trenera ja tylko raz sparowałem w kasku :P
Trener na pierwszych zajęciach ci powie co trzeba mieć, ale sadzę że rękawice powinny być pierwszym zakupem, potem ochraniacze na golenie a szczęka na koniec.
Chyba na odwrót, najpierw rękawice równo ze szczęką, a ochraniacze na golenie potem. Ja osobiście wole żeby mnie trochę pobolał goleń, niż żebym miał stracić jedynki...
Z87 Pomógł: 5 razy Dołączył: 13 Gru 2009 Posty: 224
Wysłany: 2011-09-09, 21:55
Jak nie ma sparingów ani ćwiczeń w których zachodzi ryzyko utraty zęba to nie trzeba mu szczęki. Jak będzie chciał się bić to wtedy powinien nosić zawsze bo jak sie człowiek nie przyzwyczai do ochraniacza na zęby to można się zrzygać:
Na początku powinni uczyć go kroków, trzymania grady i lewego prostego i prawego prostego no i pewnie low kicków :P
Dzięki wielkie za odpowiedzi, a słyszeliście może o szkole Orion ?? jeśli tak to prosiłbym o jakieś opinie lub namiary na inne szkoły KB w pobliżu miasteczka studenckiego AGH w Krakowie.
Najlepiej jeżeli wypowiedzą się mieszkańcy Krakowa,ja o tej szkole niestety nie słyszałem. trener napewno powie na pierwszych zajęciach co trzeba ze sobą mieć,ale weź strój sportowy. Rękawice czy ochraniacze to podstawowa sprawa.