Zacznijmy od tego, że od dawna lubię oglądać walki, 'przemoc', wyszkolenie techniczne etc. Jest w tym coś..intrygującego. Przez rok trenowałem judo, przez 2 msc. taekwondo i przez 2 msc. krav-magę.
Słomiany zapał już mnie opuścił i chciałbym przerobić moje zainteresowanie walką w coś bardziej konkretnego.
Od października już rzetelnie trenuję krav-magę w ramach uniwersyteckiego wf, obecnie planuję wziąć BJJ.
Pierwsze pytanie - czy takie połączenie pozwoli mi na poradzenie sobie na ulicy? KM zasugerowano mi dawno temu jako 'uniwersalny' system walki w sam raz na ulicę. Z kolei niedawno dowiedziałem się, że większość walk i tak kończy się w parterze i tutaj perfekcyjne jest BJJ.
Drugie pytanie - czy takie połączenie da mi solidną podstawę do tego, żeby kiedyś staczać sparingi w jakimś klubie?
I tu kolejna sprawa - nie bardzo rozumiem strukturę :)
Rozumiem, że są kluby MMA, w których trenuje się głównie muay-thai, zapasy i BJJ.
Czyli przychodząc do takiego klubu jest normalna grupa pod okiem instruktora i zajęcia zaczynają się rozgrzewką, potem lekkie ćwiczenia, a potem normalny sparing? Czy może po prostu umawia się z innymi osobami z takiego klubu indywidualnie i potem z nimi urządza się sparing?
Ile kosztuje członkostwo (oczywiście mniej-więcej, nie oczekuję cen dla każdego klubu w Warszawie)?
Do samych sparingów, mimo wszystko, chciałbym podejść za rok bądź dwa. Jakie systemy powinienem trenować, żeby być możliwie najlepiej przygotowanym i - co nawet dla mnie ważniejsze - jak mogę połączyć trening walki z treningiem kondycyjnym? Gdzieś słyszałem, że ćwiczenia aerobowe, bieganie, pływanie etc. całkowicie niweczą skutki treningu siłowego.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-02-05, 20:03
Jestem z Warszawy i Ci powiem, że ceny na początek od 100 zł w górę, treningi różnie się zaczynają ale trener wszystko ustala zazwyczaj rozgrzewka, technika, sparing, technika, siłówka, różnie to jest to zależy od trenera. Po za tym podaj gdzie mieszkasz to znajdę Ci jakiś dobry klub blisko i po 2 interesują Cię treningi BJJ w Gi czy No Gi?
Zerknąłem co to jest to "Gi" - jak rozumiem kimono. Nie, nie chcę kimono. To chyba tylko bajer, prawda? Do tego relatywnie drogi. Mieszkam na bemowie (okolice górc i jelonek)
Wysłany: 2010-02-05, 20:17
Nie bajer, widzę, że masz małe pojęcie o BJJ i MMA ;)
Kod:
http://www.allianceteam.waw.pl/
Najlepsze zajęcia No Gi / SF w Wawie, Benefit do tego jest więc wbijaj ja też nie długo będę wbijał. Klub to filia Alliance Jiu Jitsu.
No właśnie bardzo małe co takiego daje to kimono, że jest warte 100$?
Wysłany: 2010-02-05, 20:33
Nie kosztuje tyle są rożne ceny, nie chce mi się tłumaczyć wszystko na forum jest poczytaj też sobie. Gdzie będziesz śmigał na forum też jest lista klubów polecanych przez Borute ale najlepsze No Gi / SF jest w Alliance.
No dobrze..ale czy w takim klubie nauczą mnie wszystkiego od podstaw?
Nie chcę trafić na gości - obrazowo mówiąc - 2 metry na 2 metry, którzy zabiją mnie jednym uderzeniem. Są tam jakieś grupy (początkujący, zaawansowani etc.)?
Wysłany: 2010-02-05, 20:40
W BJJ nie ma uderzeń, w MMA tak, podział na grupy jest.
Wysłany: 2010-02-05, 22:02
Już był poruszany ten temat, przecież w rywalizacji sportowej nie ma ani walce grapplingowej i o to chodzi nie dobiegajmy się szczegółów bo to i tak nikogo nie obchodzi.