Wysłany: 2010-04-17, 23:01 Pytanie odnośnie stylu walki
Witam
Ponieważ przeszukałem całą wikipedię jeśli chodzi o wszystkie style walki na świecie, to nie znalazłem jednego stylu walki, na który kiedyś przypadkowo trafiłem.
Jest to styl walki zarówno dla kobiet jak i dla mężczyzn. Atutem jego jest to, że nie wymaga wielkiej siły, nie musimy być silni by umieć ten styl. Wiem, że bazuje na kopnięciach, jakiś chwytach itp. Ponoć medytuje się w nim do energii wody coś takiego + co inne. Dodam, że z tego co pamiętam to w tym stylu nie potrzeba siły, bo bardzo łatwo się przeżuca kogoś itp.
I tu moje pytanie słyszał ktoś mniej więcej o takim stylu, może ktoś obeznany w wielu stylach, naprawdę wielu (chodzi tu o wiedzę w tym zakresie), będzie wiedział o co mi chodzi.
Jeśli jednak nie to prosił bym o styl w którym wykorzystuje się głównie energię skupioną w ciele, no wiecie o czym pewno myślę.
to mi wygląda na aikido ale znawcą nie jestem i to chyba nie odpowiedni dział na te pytania:P
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 24 razy Wiek: 19 Dołączył: 03 Sie 2007 Posty: 1434 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-04-17, 23:07
Też mi się wydaje, że to może być aikido. Sam innego stylu pasującego do tego opisu nie znam.
[ Dodano: 2010-04-17, 23:09 ]
Chociaż skoro piszesz, że przeszukałeś całą wikipedię to na aikido (jako na dosyć popularną sztukę walki) powinieneś się natknąć.
_________________ "...Politycy rozdają dzieciakom buziaki na szczęście
Telewizyjni kaznodzieje opylają zbawienie za dolca
Niepotrzebny ci złoty krzyż, żeby odróżnić dobro od zła
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"
to znaczy nie koniecznie aikido bo wiele SW używa ,,Energi wewnętrznej" i obraca siłę przeciwnika na swoją korzyść. Ale z nich chyba aikido jest najlepiej znane a może to ja po prostu jestem zielony:P
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
djmati90 Pomógł: 4 razy Wiek: 21 Dołączył: 09 Sie 2007 Posty: 490 Skąd: Jelna/Kraków
No mi na początku też się wydawało, że aikido, bo te "fruwanie w powietrzu" przez rzuty tylko z tym mi się kojarzy, ale skoro nie mógł znaleźć tego w wikipedii i były tam kopnięcia to pomyślałem o hapkido
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
A poda mi ktoś jeszcze jakie partie mięśni trzeba w Hapkido rościągać, chodzi mi o główne ćwiczenia rozciągające do tego sportu. Może ktoś ma jakieś filmy do tego instruktażowe, albo jakiś ebook po polsku o Hapkido.
A po co Ci? Chcesz trenować? Idź do klubu tam masz na początku rozciąganie i będzie ono bezpieczniejsze niż na własną rękę, sam to Ty się nie ucz walczyć
Chodzi o to, że teraz nie mam czasu by chodzić na treningi 2 Technikum, prawie koniec roku i nauka ciśnie. A mam tupet do nauki samemu naprawdę i chaiłbym coś zacząć a nie wiem jakie głównie ćwiczenia na rozciąganie, więc prosiłbym o podanie lub jakieś filmy, albo powiedzenie co mam rościągać jeśli chodzi o Hapkido. Jeśli tu mi nikt tego nie powie to poszukam i zapewne znajde gdzie indziej.
to szukaj gdzieś indziej ja nie chcę mieć Ciebie na sumieniu i chyba nikt tutaj że dawałem porady do samodzielnej nauki w domu. Krzywdę sobie zrobić i złych nawyków nabierzesz.