Daje efekty jezeli przylozmy sie do obydwóch. Osobiscie wolalbym najpierw wylapac jak najwiecej z jednego i przeniesc sie na drugi uczeszczajac czasem na stary (mam nadzieje, ze nie zagmatwalem).
Co do tego, ze ludzie nie chca jezdzic na zawody to moim zdaniem drobne nieporozumienie. Na zawodach jest wieksza presja niz na sparingach w klubie z "chlopakami", tam dostajesz przeciwnika, nie wiesz co on umie, podobnie jak w obliczu zagrozenia gdziekolwiek. Tam zachowania, reakcje sa bardziej zblizone do tych, jakie beda podejmowane na hmm... "ulicy" ;)
Ktos moze nie lubic tego, to oczywiste, ale zawsze warto sprobowac, to kolejne potrzebne doswiadczenie.
Z Karate tych, ktore podales wybralbym bez zastanowienia KK.
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-05, 21:28
przemoxD napisał/a:
Ja polecam Ci Karate Kyokushin, to jest jedyna kontaktowa sztuka walki z tych które podałeś. Oczywiście są też w nim układy, formy; ale to nie zmienia faktu, że walczy się tam na 100%. (w shotokan walka bezkontaktowa, kung-fu to w większości formy a aikido po prostu nie działa). Jeśli jednak zależy Ci na skuteczności, zastanów się nad jakimś stylem chwytanym (zapasy, judo, brazylijskie ju-juitsu). Nie ograniczaj się tylko do WF; możesz np. na WF trenować kyokushin a "po godzinach" bjj. Trening przekrojowy daje największe efekty. Pozdro, no i witamy na forum
Jeśli mu zależy na ulice to też garda porządna w KK nie ma gardy na twarz bo nie ma tam ciosów ale z tych wszystkich stójkowych jest najlepsze co masz dostępne po za tym w Boi Team i masz przekrojówke i kick boxing i bjj i zapasy też chyba.
@przemoxD - tak, wiem wiem, WF raczej potraktowałem w formie - żeby zobaczyć jak to wygląda i teraz po semestrze planowałem zapisać się na coś do klubu normalnie, regularnie trenować.
@Komaro - też myślałem o kick-box'ie, to prawda, ale raczej wolałbym coś z tych które wymieniłem, dlatego spytałem które z wymienionych przeze mnie mają największy sens. Dziękuję za podanie alternatyw, poczytam i rozważę na pewno wszystkie :)
W nieskuteczność Aikido nie jest mi trudno uwierzyć, ale nie ma ono wg was żadnych plusów? Z tego co widzę jak na razie wszyscy się wypowiedzieli sceptycznie na ten temat... Nikt z was tego nie trenował/-uje i nie był/jest zadowolony?
@
W nieskuteczność Aikido nie jest mi trudno uwierzyć, ale nie ma ono wg was żadnych plusów? Z tego co widzę jak na razie wszyscy się wypowiedzieli sceptycznie na ten temat... Nikt z was tego nie trenował/-uje i nie był/jest zadowolony?
Ależ oczywiście, że ma plusy. To bardzo fajna zabawa ruchem. Sam bardzo treningi aikido lubiłem. I nie wiem skąd text "Nikt z was tego nie trenował". Ja trenowałem. I bardzo ten trening lubiłem. Co nijak nie zmienia faktu, że koło skuteczności aikido nawet nie leży poza nielicznymi wyjatkami (Tomiki aikido). Tyle, że reszta też słabo wypada.
tekst "Nikt tego nie ćwiczył" nie miał być zarzutem w waszą stronę, tylko pytaniem :)
Dziękuję.
Jeszcze tylko gdybym mógł was spytać, jeśli spojrzeć na to z innej strony, która z tych nazwijmy to "sztuk" w treningu sprawiła wam najwięcej radości? [pytam o wasze opinie, bo wiem że to indywidualna sprawa]
Komaro Pomógł: 15 razy Dołączył: 25 Paź 2008 Posty: 1727
Wysłany: 2010-01-07, 16:24
h4tt0ri napisał/a:
tekst "Nikt tego nie ćwiczył" nie miał być zarzutem w waszą stronę, tylko pytaniem :)
Dziękuję.
Jeszcze tylko gdybym mógł was spytać, jeśli spojrzeć na to z innej strony, która z tych nazwijmy to "sztuk" w treningu sprawiła wam najwięcej radości? [pytam o wasze opinie, bo wiem że to indywidualna sprawa]
U mnie jedak walka w parterze i techniki parterowe dla innych może wydać się nudne ale ja lubię je katować :P
Jeszcze tylko gdybym mógł was spytać, jeśli spojrzeć na to z innej strony, która z tych nazwijmy to "sztuk" w treningu sprawiła wam najwięcej radości?
Kazy odpowie, ze ta ktora trenuje, bo przeciez nikt nie trenowalby czegos czego nie 'czuje' (a jesli tak to blad)
xp wszystko się zgadza :D dlatego zapytałem, myślałem że odpowiadający użyją jakichś konkretnych argumentów pokazujących SWÓJ WŁASNY wybór z jak najlepszej strony xp
No ja trenuje muay thai bo najbardziej podchodzi mi stojka, a uwazam, ze to wlasnie mt najlepiej wykorzystuje wszystkie aspekty walki w stojce. Jak bede kiedys mial wiecej czasu to chcialbym potrenowac bjj, bo dzwignie i duszenia uwazam za swietna sprawe, chociaz jak mowilem priorytetem jest dla mnie stojka. Cenie rowniez judo za swietne i efektywne rzuty.
Jesli chodzi o treningi to nie mam za abrdzo porownania, bo wczesniej trenowalem tylko kravke, ale podoba mi sie to, ze na kazdym treningu moge cwiczyc z pelna moca, wtedy normalnie czuje sile z jaka jestem w stanie uderzyc i z kazdego treningu wychodze z poczuciem, ze stalem sie odrobine lepszy niz bylem ;) (czego nie mialem na kravce).
Pomógł: 3 razy Wiek: 19 Dołączył: 04 Maj 2008 Posty: 381 Skąd: Bydgoszcz
Wysłany: 2010-01-08, 00:41
h4tt0ri napisał/a:
która z tych nazwijmy to "sztuk" w treningu sprawiła wam najwięcej radości?
ta w ktorej najwiecej sie dostaje po mordzie ta w ktorej sa najostrzejsze treningi ;]
chociaz tu duzo zalezy od trenera;]
ale to fajne uczucie wyjsc z treningu wytyranym i obitym przynajmniej jak dla mnie ;]
Ja polecam Ci Karate Kyokushin, to jest jedyna kontaktowa sztuka walki z tych które podałeś. Oczywiście są też w nim układy, formy; ale to nie zmienia faktu, że walczy się tam na 100%. (w shotokan walka bezkontaktowa, kung-fu to w większości formy a aikido po prostu nie działa). Jeśli jednak zależy Ci na skuteczności, zastanów się nad jakimś stylem chwytanym (zapasy, judo, brazylijskie ju-juitsu). Nie ograniczaj się tylko do WF; możesz np. na WF trenować kyokushin a "po godzinach" bjj. Trening przekrojowy daje największe efekty. Pozdro, no i witamy na forum
Jeśli mu zależy na ulice to też garda porządna w KK nie ma gardy na twarz bo nie ma tam ciosów ale z tych wszystkich stójkowych jest najlepsze co masz dostępne po za tym w Boi Team i masz przekrojówke i kick boxing i bjj i zapasy też chyba.
Dlatego w większości sekcji są sparingi kick bokserskie, we wrocku również.
_________________ Walking down the beaches, looking at the bithes...