NO, to poczytaj trochę forum i inne źródła, to będziesz miał o tym jakies pojęcie, będziesz umiał się określić i coś wybrać.
Zapasy to świetny sport walki jeżeli chodzi o walkę sportową jak i samoobronę.
Boję się tylko jednego - podobno na zapasach można łatwo nabawić się nawet poważnej kontuzji, to prawda?
To znaczy wiem jak wygląda każda sztuka walki, tylko po prostu nie umiem wybrać tej swojej
Ziomek Pomógł: 1 raz Wiek: 15 Dołączył: 19 Mar 2010 Posty: 148
Wszędzie możesz się nabawić kontuzji, nawet w pingpongu, tym bardziej w SW, na treningach nigdy nie jest na 100%, więc nic Ci się nie powinno stać, większe szanse na kontuzje są na zawodach, ale tym się nie przejmuj, bo każdy sport niesie ryzyko, aha i dobrze się rozgrzewaj zawsze, bo to zmniejsza możliwości kontuzji
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-06-09, 16:09
Wszystkie 3 SW sa dobre. Pozostaje ci ocenic 'jakosc' klubow co ci bardziej pasuje. Najlepiej zrobisz jak przejdziesz do kazdej sekcji na jeden trening i wtedy zdecydujesz co wolisz. Lepiej wykozystac 3 dni na proby, niz zmarnowac kupe czasu na cos co cie zwyczajnie bedzie meczyc. Pozdo i powodzenia w treningach ;)
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-06-09, 16:15
Ja na twoim miejscu wybrał bym bjj , masz tam rzuty , obalenia , dźwignie , duszenia , walka w parterze , albo zapasy jeśli ci się bardziej podobają , również są bardzo dobre , rzuty , obalenia...
Viet Voo Dao to nawet nie wiem co to za bardzo , więc się nie wypowiadam , ale lepiej wybierz wyżej wymienione , są fajne i skuteczne .
Poza tym nie ma się czego bać , kontuzje czasami się zdarzają , ale raczej rzadko
Wiem jak jest z jakością...
Zapasy - Gks Bełchatów prowadzi tą sekcję, więc wszystko w miarę profesjonalne jest.
BJJ - dobra sala, trener nie za bardzo wiem atmosfera dla mnie srednia wiele starszych osob rowiesnikow prawie brak
Viet Vo Dao - własna sala treningowa, trener dobry, ogolnie jest ok.
Sory za bledy i interpunkcje piszę z uszkodzonej klawiatury,
Viet Co Dao to chyba boks wietnamski jak sie nie myle? Dobra stójka ale skoro nie masz jakichś szczególnych preferencji, to przejdź się do każdej sekcji i zobacz gdzie Ci się spodoba. Kontuzje? Są w każdym sporcie i to trzeba wliczyć w koszta treningu.