Wysłany: 2010-05-07, 15:57 Szpagat turecki stoi w miejscu.
Cześć, od 2 lat trenuje karate kyokushin. Po 3-4 miesiącach zrobiłem szpagat na lewą i prawą nogę. Jednak do szpagatu tureckiego brakowało mi sporo ale szło i brakowało coraz mniej, lecz od ok. 6 miesięcy stoi w miejscu mimo stałego uczęszczania na treningi i rozciągania.
Żaden plan z intrenetu nie daje rady, rozciągałem się według planu który ja sam wymyśliłem ale i tak nie daje rady.
Czy to od bioder? Czy dam w ogóle rade go kiedyś zrobić jeżeli się do tego jeszcze bardziej przyłożę? Słyszałem coś na temat rozbicia bioder lecz nie wiem nic na ten temat.
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-05-07, 17:32
To rozbijanie bioder jakos nigdy na cos dobrego mi nie wygladalo.
Tradycyjne rozciaganie, potem mozesz zrobic szpagat albo nie i tyle.
Powstaje pytanie czy masz klopoty z wysokimi kopnieciami? I drugie czy przy 'rozpychaniu' na boki bola cie biodra czy miesnie podudzia?
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
Z wysokimi kopnieciami nie mam problemu.
Miesnie podudzia mnie nie bola. Bardzo bola mnie sciegna.
Kopie bez rozciagania spokojnie na wysokosc glowy.
szpagat na lewa i prawa noge zrobie bez rozgrzewki(kiedy chce)
szpagat turecki brakuje duzo i nie idzie moze zle sie rozciagam ;/
Pomógł: 44 razy Wiek: 22 Dołączył: 09 Paź 2007 Posty: 2338 Skąd: Polska (wsch)
Wysłany: 2010-05-07, 17:59
Predzej jest to twoj limit niz zle rozciaganie.
Jezeli wysokie robisz z miejsca bezproblemowo to tylko tyle sie rozciagnac mozesz i juz (w przyszlosci moze sie troche polepszyc ale kokosow nie wroze). Prawdopodobnie sek w budowie bioder. Ja mam tak samo i na 99% ty masz podobnie.
Nie dam glowy ale zawsze myslalem ze przy rozciaganiu powinno sie zachowywac sciegn jak najbardziej rozluznione, ale zobaczymy co inni powiedza.
_________________ "Są ludy, co dojrzały do śmierci z rąk ludów niedojrzałych do życia" - J. Kaczmarski
A jak ktos mnie przycisnie na sile to pojdzie czy raczej sobie cos zrobie?
Kopne wysoko ale nie moge utrzymac nogi wysoko w powietrzu ;/
lepiej tak nie rób, kwestia leży w biodrach...nie którzy dążą do szpagatu i nie mogą zrobić ze względu na budowę bioder, może kiedyś ci coś tam wyjdzie, moim zdaniem powinieneś być o niebo lepiej rozciągnięty za rok, niż teraz...
[ Dodano: 2010-05-07, 18:17 ]
Vana napisał/a:
Kopne wysoko ale nie moge utrzymac nogi wysoko w powietrzu ;/
ja też nie mogę tak utrzymać, kolega zrobił zdjęcie, ale cały czas noga opadała na tych zdjęciach
_________________ "Jestem lepszy niż rok temu bo trenuje, nawet jeśli trenowałem źle, to jestem lepszy niż rok temu, bo cały czas trenuje." "No cóż po prostu jestem lepszy od Ciebie"
Tak naprawde to trzymanie nie jest mi potrzebne ale szpagat bardzo chce zrobic sprobuje moze zmienic troszke moj plan na rozciaganie moze pomoze.
[ Dodano: 2010-05-13, 15:47 ]
A stosowal moze ktos z was masc neo capsiderm? Na treningu kolega powiedzial ze bardzo rozgrzewa i potem swietnie sie rozciaga?