Wysłany: 2010-05-23, 17:40 Sztuki walki- jak zacząć?
Witam!
Postanowiłem zacząć trenować Jako , że wiedzę ze sztuk walki posiadam wyłącznie teoretyczną ( a i tu malutko) postanowiłem poprosić was o pomoc. Jako , że mieszkam w małym mieście mamy tylko 1 sekcję : Karate Kyokushin. Wolałbym trenować coś innego , ale lepszy rydz niż nic . Chciałbym trenować w sekcji jak i w domu (tu pojawia się pytanie do was: jakie najlepiej sprzęty kupić lub zrobić). Jako , ze jestem trochę drobny(170cm , 50kg) postanowiłem też chodzić na siłkę , ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać i jak zacząć. Gotów jestem ciężko trenować , w tygodniu mogę poświęcić około 2,5 godziny dziennie ,a w weekendy nawet przez 8 godzin dziennie W wakacje natomiast mogę cały czas Więc zatem jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie zacznę zauważać widoczne efekty mojej pracy? Zapomniałem jeszcze dodać , że mam 16 lat .
Ps. Przepraszam jeżeli chaotycznie , ale kompletnie nie wiedziałem jak to napisać .
Jako , że mieszkam w małym mieście mamy tylko 1 sekcję : Karate Kyokushin
Jak też napisałeś lepszy rydz niż nic. Jeśli posiadasz jedynie teoretyczną i to małą wiedzę na temat sztuk walk to pewnie troche mile się zdziwisz idąc na Kyoka bo domyślam się, że kojarzy się Tobie z tzw. "durnymi układami".
Perfect napisał/a:
Chciałbym trenować w sekcji jak i w domu (tu pojawia się pytanie do was: jakie najlepiej sprzęty kupić lub zrobić)
Najpierw poćwicz w klubie i po jakimś czasie zacznij się zastanawiać nad zakupem czegokolwiek. Na dzień dzisiejszy zrobisz sobie jedynie krzywdę. To pytanie zadasz nam za jakiś czas.
Perfect napisał/a:
Jako , ze jestem trochę drobny(170cm , 50kg) postanowiłem też chodzić na siłkę , ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać i jak zacząć.
Co do siłowni to w odpowiednich działach na tym forum masz plany i cenne informacje, które na pewno będą wystarczyły i zadowolą Ciebie.
Perfect napisał/a:
Gotów jestem ciężko trenować , w tygodniu mogę poświęcić około 2,5 godziny dziennie ,a w weekendy nawet przez 8 godzin dziennie
Pamiętaj, że regeneracja jest bardzo ważna i jak zaczniesz trenować zrozumiesz, że takie podejście jest trochę lekkomyślne ;)
Perfect napisał/a:
Więc zatem jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie zacznę zauważać widoczne efekty mojej pracy?
Tutaj zależy już jakich efektów się spodziewasz. Bez odpowiedniej masy będzie ciężko zrobić z Ciebie byka, a na pewno nie będzie to tak szybko jak u innych posiadających dobrą masę. Do tego dochodzi trening SW, a to raczej wróg budowania masy, która nie ukrywajmy jest nam obu potrzebna :P
Podsumowując uderzaj na trening i zostań na forum żeby jakoś się rozwijać w tym kierunku ;)
Jako , że mieszkam w małym mieście mamy tylko 1 sekcję : Karate Kyokushin
nie jest tak źle śmiagaj na trening a zapewne ci się tam spodoba.
Perfect napisał/a:
Chciałbym trenować w sekcji jak i w domu (tu pojawia się pytanie do was: jakie najlepiej sprzęty kupić lub zrobić)
Nic nie kupuj na początku. Po prostu idź na trening a po jakiś czasie sam będziesz wiedział co potrzebujesz.
Perfect napisał/a:
postanowiłem też chodzić na siłkę , ale nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać i jak zacząć.
Na początku polecam trening w domowych warunkach operując na własnym ciężarze
Perfect napisał/a:
Więc zatem jeszcze jedno pytanie: po jakim czasie zacznę zauważać widoczne efekty mojej pracy?
Podstawy ciosów itd z każdym treningiem będziesz widział efekty. Zwiększy się Twoja pewność siebie. A jakich efektów dokładnie oczekujesz?
Śmigaj na trening i oby Twój zapał nie spadł to będzie dobrze. A i jak tak bardzo chcesz trenować poza treningami w klubie zawsze możesz pobiegać. Kondycja jest bardzo ważna.
Powodzenia:)
_________________ Nieważne jak mocno bijesz, ale jak dużo jesteś w stanie znieść i nadal iść do przodu. Tak powstaje zwycięzca. Jeśli wiesz na co cię stać, rób to, na co cię stać. Ale musisz być gotowy na ciosy
Pomógł: 18 razy Wiek: 18 Dołączył: 11 Lip 2009 Posty: 954 Skąd: z Polski
Wysłany: 2010-05-23, 20:12
idź na te kyokushin , bo to wcale nie jest byle co
jak już trochę ogarniesz to w domu będziesz mógł powtarzać techniki wykonywane na treningu , rozciągać się itp. może jakiś worek sobie wtedy załatwisz
Na początek możesz robić pompki , brzuszki , biegać i inne treningi bez sprzętu (ja po dzień dzisiejszy tak ćwiczę i nie narzekam ) i zacząć więcej jeść rzeczy bardziej pożywne
Nic nowego nie dodam, ale czym więcej ludzi tym większa pewność
Najpierw idź do klubu, podszkol technikę, kup worek i powtarzaj te techniki, których się uczyłeś na treningu. a prędkość widocznych wfektów będzie wprost proporcjonalna do Twojego zapału, jeżeli masz duży to i prędzej efekty będzie widać.
Jeżeli chodzi o siłownię to tak jak ktoś napisał, jest dział, poczytaj trochę na ten temat a dużo się dowiesz