Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
sztuki walki. Pomocy?
Autor Wiadomość
Lulka 

Wysłany: 2011-01-30, 18:39   sztuki walki. Pomocy?

Może zacznę od tego ,że mam na imię Patrycja. Mam 17lat i mój wzrost to 157cm, waga 46kg. Chodziłam do szkoły baletowej przez 5 lat , ale w końcu mnie wyrzucili . Już od dwóch lat nie chodzę do szkoły baletowej. Jestem rozciągnięta i jestem umięśniona na nogach (ale bez przesady). Zawsze marzyłam coś innego robić , bardziej męskiego ,ale zarazem KOBIECEGO , że tak powiem:] Zawsze lubiłam oglądać filmy akcji i sensacyjne. Około rok temu obejrzałam Tożsamość Bourne i wszystkie części tego filmu. Jeszcze bardziej się nakręciłam na różne sztuki walki. Podoba mi się krav maga , kung fu i jeszcze Aikido ale najbardziej mnie interesuje krav maga . Oglądałam dużo filmików na ten temat , ale nie wiem jaka sztuka walki jest najlepsza . Chciałabym aby ktoś mi napisałam plusy i minusy tych sztuk walki.? Jakie ćwiczenia są najlepsze a bym była silniejsza,ale nie tak mocno umięśniona . Fajnie wyglądają dziewczyny trochę umięśnione ale bez przesady. Ostatnio była u mnie koleżanka która ćwiczy od kilku lat taekwondo i pokazywała mi coś nie coś . Nauczyła mnie paru trików , i powiedziała że bardzo szybko załapuje i jestem dosyć silna. I ostatnie pytanie; Czy lepiej uczyć się w grupie czy indywidualnie? Jestem osobą która wie czego chce i CHCE BYĆ NAJLEPSZA W TYM CO ROBIĘ i CO BĘDĘ ROBIŁA. CHCĘ SIĘ UCZYĆ JAKIEJŚ SZTUKI WALKI NIE TYLKO DLATEGO ŻEBY UMIEĆ SIĘ BRONIĆ PRZED NAPASTNIKIEM ALE TAKŻE DLA JAKIEGOŚ CELU W MOIM ŻYCIU .

Batman 

Wysłany: 2011-01-30, 18:58   

Krav maga to system samoobrony, który w Polsce nie stoi na wysokim poziomie. Ja bym tobie polecał Bjj, zapasy, judo, coś chwytanego, dla dziewczyny to dobre rozwiązanie, ale jak wolisz stójkę to może kick boxing, albo właśnie taekwondoo, jak jesteś rozciągnięta to bardzo dobrze, przyda się ;-) Jeżeli jesteś zdecydowana tylko na te 3, które podałaś, to bym polecał chyba kung fu, chociaż zależy też jaki to styl kung fu.

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-30, 19:58   

Cytat:
Podoba mi się krav maga , kung fu i jeszcze Aikido ale najbardziej mnie interesuje krav maga

Kravka lipa kung fu i aikido jeszcze wieksza

Cytat:
Chciałabym aby ktoś mi napisałam plusy i minusy tych sztuk walki.?

?krav maga izraelski system samoobrony,skierowany na szybkie unieszkodliwienie przeciwnika przy uzyciu dostepnych srodków.Na treningach okrojone wszystko 0 parteru stojka tez lipna, na dodatek full technik jak wciskanie palców do ust/oczu kopniecia na krocze i bzdurne wyrywanie noza przeciwnikowi co na pozór ma przydawac sie w ulicznej co walce nie do konca tak przydatne jest

?Kung fu Co tu sie duzo rozpisywac..ladnie wyglada tylko i wyłacznie na filmach.Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi i opisze np sparingi na tej sztuce walki..

?Aikido- polega na wytraceniu przeciwnika z rownowagi lub załozenie mu morderczej dzwigni w stojce na np: nadgarstek

Nie przydatne ze wzgledu na nieskutecznosc technik i brak obrony przed czymkolwiek

Cytat:
Jakie ćwiczenia są najlepsze a bym była silniejsza,ale nie tak mocno umięśniona

http://www.kulturystyka.p...ng_domatora.asp

Cytat:
I ostatnie pytanie; Czy lepiej uczyć się w grupie czy indywidualnie? Je

Bez róznicy ale mysle ze na poczatek lepiej w grupie

michal_5_fcb 
FC Barcelona

Wysłany: 2011-01-30, 20:03   

Taekwondoo to dobre rozwiązanie. Idź na trening jeśli Ci się spodoba to zostań. Jednak najlepiej zrobisz jeśli przejdziesz się do wszystkich sekcji jakie masz w okolicy i sama wybierzesz co Ci najlepiej pasuje.

Jedyne co możemy podpowiedzieć to to, że KM, aikido i inne tego typu wynalazki nie są z reguły skuteczne w walce ulicznej( samoobronie).

Lulka napisał/a:
Czy lepiej uczyć się w grupie czy indywidualnie?

Oczywiście, że lepiej w grupie. Zawsze trening jest ciekawszy, poznajesz ludzi próbujesz swoich sił podczas różnych ćwiczeń z innymi i tak dalej.

Lulka napisał/a:
Chciałabym aby ktoś mi napisałam plusy i minusy tych sztuk walki.?

Nikt Ci nie musi nic wypisywać. Na forum były tematy o tych SW, ich plusach i minusach, już wałkowane. Poszukaj, a na pewno znajdziesz zadowalające odpowiedzi.
Najstraszniejsi mordercy świata to ci, którzy to zrozumieli"

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-30, 20:28   Re: sztuki walki. Pomocy?

Lulka napisał/a:
Podoba mi się krav maga , kung fu i jeszcze Aikido ale najbardziej mnie interesuje krav maga . Oglądałam dużo filmików na ten temat , ale nie wiem jaka sztuka walki jest najlepsza . Chciałabym aby ktoś mi napisałam plusy i minusy tych sztuk walki

Krav maga
+ udawanie Rambo (dla miłośników tegoż).
- mała skuteczność
Aikido
+ udawanie samuraja (dla miłośników tegoż).
- mała skuteczność
Kung fu
+ udawanie mnicha z Shaolin (dla miłośników tegoż).
- mała skuteczność
Cytat:

W grupie. Techniki trzeba przećwiczyć na osobach o róznych charakterystykach fizycznych.
No chyba, że mówimy o indywidualnych lekcjach u mnie, ale wtedy bym najpierw o zdjęcia poprosił. ;-)

BTW z sensownych rzeczy najbliżej polecam katowicką sekcję Bastionu: http://planzajec.blogspot.com/
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

Batman 

Wysłany: 2011-01-30, 20:39   

Boruta napisał/a:
No chyba, że mówimy o indywidualnych lekcjach u mnie, ale wtedy bym najpierw o zdjęcia poprosił.
Pierwszy tak post widzę☼ w autorstwie Boruty :]

Killu 

Wysłany: 2011-01-30, 20:58   

Koleżanka ćwiczyła taekwondo i mówiła, że fajne. Myślę, że byłby to dobry wybór dla dziewczyny. I polece to co wszystkim polecam czyli - zapasy, mój ukochany sport ;)

Nightmare 
BJJ/MMA/ZAPASY/MT

Wysłany: 2011-01-30, 21:06   

Cytat:
Krav maga
- mała skuteczność
Aikido
- mała skuteczność
Kung fu
- mała skuteczność

hahah padłem :D

Lulka 

Wysłany: 2011-01-30, 21:33   

:-D Ja myślę że chciałabym coś innego jak np. w filmie Tekken jest taki chłopak który wygrał , on bardzo fajnie walczy , ale nie wiem jak się nazywa ta sztuka walki. Jeśli ktoś oglądał to proszę mi napisać . Trochę jestem wybredna ,ale uważam że taekwondo jest beznadziejne . Bez urazy , oczywiście. Każdy ma inne gusta. Wolę coś bardziej żywszego. Jestem dosyć szybka , giętka , no i mam troszkę tej siły. Kto się zna na prawie wszystkich sztukach walki , to proszę o napisanie jaka by była dla mnie najlepsza. Z góry dziękuje.

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-30, 21:40   Re: sztuki walki. Pomocy?

Boruta napisał/a:
Lulka napisał/a:
Podoba mi się krav maga , kung fu i jeszcze Aikido ale najbardziej mnie interesuje krav maga . Oglądałam dużo filmików na ten temat , ale nie wiem jaka sztuka walki jest najlepsza . Chciałabym aby ktoś mi napisałam plusy i minusy tych sztuk walki

Krav maga
- mała skuteczność
Aikido
- mała skuteczność
Kung fu
- mała skuteczność
Cytat:

W grupie. Techniki trzeba przećwiczyć na osobach o róznych charakterystykach fizycznych.
No chyba, że mówimy o indywidualnych lekcjach u mnie, ale wtedy bym najpierw o zdjęcia poprosił. ;-)

hahaha Boruta pojechał po bandzie z tym porównaniem xD

Batman co się dziwisz 17lat już ma:PPP

A co do autorki Powiedz wpierw co preferujesz sztuki walki takie jak boks kickboxing tdk mt itd czy może judo/bjj/zapasy??
Z tego co piszesz wnioskuje że chcesz po zawodach jeździć i coś osiągnąć więc Aikido i krav maga odpada na całe szczęście:P
I jeszcze jedno skąd jesteś i jakie duże miasto masz w pobliżu to może podamy Ci konkretne kluby do których warta wejść i spróbować. hmm jak coś jeszcze chcesz wiedzieć to pytaj.

P.S. nie wierz w filmiki na yt i chwyty reklamowe np.krav magi

Batman 

Wysłany: 2011-01-30, 21:42   

Lulka napisał/a:
Wolę coś bardziej żywszego.
Oj, uwierz taekwondoo jest żywe, albo jak ci nie zależy na skuteczności a chciałabyś coś żywego to capoeira.

Lulka 

Wysłany: 2011-01-30, 21:59   

Ja mieszkam w województwie śląskim w Będzinie :-) Duże miasto w pobliżu to chyba Katowice .Może kickboxing czy Muay Thai. Coś w tym rodzaju. Kurczę a tak mi się podobała krav maga . Już nie wiem co myśleć.

[ Dodano: 2011-01-30, 22:02 ]
Mam pytanie czy ktoś oglądał film tekken (na podstawie gry) albo Tożsamość Bourne?? , chodzi mi o to że tam są pokazane różne sztuki walki . A ja nie wiem za bardzo jak się nazywają .

yaol90 
fight for every day

Wysłany: 2011-01-30, 22:58   

to się nazywa scenariusz:P

halo22 
Bjj

Wysłany: 2011-01-31, 01:29   

Cos meskiego, ale kobiecego... hmmm...
Z tego co widze preferujesz walki efektowne, ktore ladnie wygladaja, masz "umiesnione nogi", a wiec polecam taekwondo - skuteczne to nawet, efektowne i duzo uzycia nog. Jesli cos mniej skutecznego, lecz ladniejszego to capo, ewentualnie aikido(sic!). Oczywiscie brazylijskie ju jitsu i tak jest najlepsze, ale pominmy to :D

PS Glupia angielska klawiatura -.-

Artysta 
Capoeira\BJJ

Wysłany: 2011-01-31, 14:44   

http://www.siemianowice.capoeira.pl/
Katowice, z tego co wiem, była sekcja Będzin i planują ją reaktywować , ale to nie na 100%. Kolega forumowy Uriapuru trenuje w tej grupie... I jest całkiem wysoko postawiony : ] . Jeśli dołożysz do tego sparingi ze swoją koleżanką z taekwondo / od czasu - do czasu wizyty w klubach kickboxerskich / taekwondo / itp. - osiągniesz sporą skuteczność. A jeśli dołożysz bastion - to co podał Boruta - to ja się zacznę Ciebie bać :-P

@FILMY
Tożsamości nie oglądałem - tj. urywki, ale nie przywiązałem uwagi. W filmie Tekken nie ma sporo wyodrębnionych sztuk walki. Jest jakieś tam kung - fu ( Jin ), są bazy kickboxingu ( większość zawodników ) i stylów parterowych ( brazylijskie jiu jitsu, judo <-- to chyba FILMOWA Christie jakąś laskę załatwiła w parterze, o ile pamiętam ), jest Capoeira ( Eddy , albo jak w filmie napisali 'Eddie' ) ... i to chyba wszystko z 'charakterystycznych stylów. Reszta to choreograficzna napi^^dalanka.

W Undisputed 3 bardzo ostro pokazane są walory stylów walki, nie jest to realistyczne odzwierciedlenie tego, jak by dana akcja wyglądała na ulicy / na ringu / gdziekolwiek, ale widać - jaki styl na co kładzie nacisk. Dość krwawy film xP , ale polecam.

Odpowiedz do tematu