Sporty Walki i Sztuki Walki - Fight Club Strona Główna
 FAQ   Szukaj   Użytkownicy   Grupy   Rejestracja   Profil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości   Zaloguj 

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszkodzony kręgosłup
Autor Wiadomość
ananke

Wysłany: 2011-01-18, 13:12   Uszkodzony kręgosłup

Cześć,

Pierwszy post, wprowadzenie i od razu prośba o pomoc, sorry. :)

Jestem kobietą, 30 lat, około 155 cm wzrostu, normalne BMI. Mam uszkodzony kręgosłup na odcinku lędźwiowym (wrodzona wada => pooperacyjne L5/S1). To oznacza m.in. że nie wolno mi skakać, biegać.

Jak możecie się domyślić, (i) niesamowicie mnie to irytuje ORAZ (ii) czuję się cholernie bezbronna. Dodajmy do tego, że jestem zadaniowa - nie wiem, jak to inaczej określić. Nie lubię 'tak po prostu sobie pływania', bo mam wtedy poczucie, że nic mi to nie daje i tracę czas. Nie daje mi tego czystego zastrzyku serotoniny, który daje na przykład trening walki z kimś innym.

Czy, jako specjaliści od sztuk walki, możecie mi coś / cokolwiek polecić? Czy uważacie, że mogłabym ćwiczyć chociażby Tai Chi? Różni lekarze, z którymi rozmawiałam na ten temat, mówili różne rzeczy.

Pozdrawiam.

Sihar 

Wysłany: 2011-01-18, 13:41   

Witam
Ciężko cokolwiek doradzić, lekarzem nie jestem i nie wiem czy rożne ćwiczenia nie wpłynęły by negatywnie na stan Twojego zdrowia. ale wydaje mi się ze Tai Chi raczej by Ci pomogło :) w końcu ta sztuka wpływa na poprawę i utrzymanie zdrowia fizycznego i psychicznego,do tego może jakieś masaże?? na rozluźnienie mięśni :>
Pozdrawiam :-) ;-) :-D

Boruta 
Bodhisatwa przemocy

Wysłany: 2011-01-18, 14:31   

Wiele osób mających problemy z kręgosłupem ćwiczy, ale tak naprawde wszystko zależy od konkretnego przypadku. Nikt tutaj nie jest lekarzem, a nawet gdyby był, to konsultacje przez internet sensu nie mają. To, że lekarze różnie mówią to norma. Poszukaj takiego, który z jednej strony jest renomowanym specjalistą, z drugiej ma doświadczenie w sztukach walki. Czasami tacy się zdażają. Oczywiście powinien to być lekarz sportowy.
www.youtube.com/AkademiaSarmatia

DrunkenMaster 
Linke Gold Team

Wysłany: 2011-01-18, 18:30   

Nie ćwiczenie niczego prowadzi raczej do dość wczesnej i niezbyt przyjemnej śmierci (cukrzyca, choroba wieńcowa, w sumie większość chorób cywilizacyjnych).

-> poker online, 50$ na start bez depozytu, możliwość wypłaty po zagraniu określonej ilości rozdań,

-> na wszystkie pytania odpowiem na pw, w razie co służę pomocą

Batman 

Wysłany: 2011-01-18, 19:39   

ananke napisał/a:
Tai Chi
Za dużo o tej walce sztuce nie wiem, więc nie chciałbym cię wprowadzać w błąd, ale skoro nie możesz biegać, ani skakać, to ciężko, bo na rozgrzewce te elementy są, ale tak jak Boruta mówi, idź do RENOMOWANEGO specjalisty.

ananke

Wysłany: 2011-01-19, 08:44   

Cześć wszystkim,

I dziękuję za rady! :) Myślę, że spróbuję rady Boruty - żeby znaleźć lekarza sportowego, który ma doświadczenie w sztukach walki. To pewnie będzie skomplikowane, ale faktycznie wydaje się być najlepszym rozwiązaniem.

Jeszcze raz dziękuję, i pozdrawiam!

Odpowiedz do tematu